El govern de Berga i la Generalitat treballen per crear 10 llocs de treball al sector agrícola abans de l'estiu

Els Departaments de Treball i d’Agricultura de la Generalitat i el consistori de la capital de comarca impulsen la creació d'una cooperativa per revitalitzar el sector primari

07 de gener del 2019
Actualitzat el 08 de gener a les 15:20h
El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, en una imatge d'arxiu.
El regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, en una imatge d'arxiu. | Aida Morales
L'Ajuntament de Berga ha donat un pas en ferm en l'impuls del projecte Primer Sector Berguedà, després d’aconseguir la implicació dels departaments de Treball i d'Agricultura de la Generalitat a l'hora de coliderar i desenvolupar una iniciativa innovadora que va presentar-se l'any 2016 i que ha de donar valor al sector agrari. El programa té la voluntat de resoldre problemes estructurals que pateixen la ciutat i la comarca com ara l'atur i la feblesa de l'economia productiva. De manera que consistori i Generalitat proposen crear d'entrada fins a 10 llocs de treball en 10 noves explotacions agrícoles que funcionaran a partir de la creació d'una cooperativa i fer-ho possible abans de l'estiu. 

La iniciativa materialitzarà la creació de llocs de treball posant a disposició de les persones que entrin al programa "tota una sèrie de recursos materials i d'infraestructures en el camp de l'agricultura, perquè puguin reactivar la seva vida laboral en aquest sector", segons ha explicat a NacióBerguedà, el regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera. És a dir, les institucions públiques facilitaran a aquestes persones una explotació agrícola a partir d'un lloguer i tota una sèrie de recursos materials i formació perquè pugui desenvolupar un projecte que continuï funcionant autònomament després d'un període d'acompanyament.

Les noves explotacions agrícoles es posaran en marxa a través d'una cooperativa impulsada amb recursos públics. L'Ajuntament de Berga i els departaments de Treball i d'Agricultura de la Generalitat aportaran, en definitiva, a les persones que entrin al programa la maquinària, els terrenys, els sistemes de comercialització i la formació, perquè cadascun dels agricultors no comenci de zero i pugui començar a treballar la terra a partir del seu esforç i amb l'acompanyament inicial d'aquest seguit de recursos. "És un projecte que el que pretén és que nosaltres llogarem les terres, nosaltres prepararem la formació, cedirem la maquinària i els sistemes per a la comercialització; mentre que la persona que entri al programa hi posarà el seu esforç físic i rebrà un acompanyament que durarà un temps", ha concretat el regidor de Promoció Econòmica.

"La idea és que, després, aquestes persones puguin continuar al sector perquè els funciona i els va bé, que amb esforç puguin mantenir-s'hi tota la vida", ha argumentat Ribera. Ribera ha assegurat, així mateix, que es vol fer realitat el projecte Primer Sector Berguedà abans de l'estiu, perquè "és quan l'horta i el regadiu donen més rendibilitat". 

"Proposem que l'Ajuntament de Berga i els departaments de Treball i d'Agricultura ho coliderin i que ho impulsin abans d'aquest mateix estiu, després que hàgim estat treballant-hi més de dos anys", ha afegit el regidor. El regidor de Promoció Econòmica assegura que s'hi ha estat treballant tot aquest temps, per bé que va quedar encallat durant l'etapa de l'article 155 per la situació en què va quedar l'administració catalana. "Pretenem reactivar-ho d'aquesta manera, la Generalitat ho ha vist bé des del principi, pot servir també per buscar vies similars en altres sectors productius", ha dit Ribera. L'acord per fer efectiu l’inici del projecte ha arribat després de dotze mesos de treball i de diverses reunions amb els diferents agents econòmics i socials berguedans i també d'abast nacional per materialitzar la iniciativa.,

En una segona fase, es provaria el mateix sistema en el sector de la ramaderia amb petites explotacions ramaderes o des d'un col·lectiu petit. "El conveni de col·laboració amb la Generalitat era necessari per poder-ho posar en marxa. Amb tot, no és un projecte de pressupost elevat, sinó que comporta fer-hi una organització molt precisa i molt efectiva, engranar-ho molt bé a nivell tècnic i aportar recursos per a la formació", ha reflexionat Ribera. El regidor ha explicat que encara s'ha de concretar quina serà l'aportació de cada administració. Hi ha aspectes per tancar però Francesc Ribera assenyala que no serà imprescindible que les explotacions agràries que es posin en marxa siguin en terme municipal de la ciutat, sinó que pot treballar-se amb altres ajuntaments o amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. El projecte, amb el suport de la Generalitat, té un pressupost que volta els 300.000 euros.

El departament d'Agricultura, nova incorporació
 
La col·laboració entre Ajuntament de Berga i Generalitat es va acordar en una trobada que es va portar a terme el passat 19 de desembre a Barcelona, en què van prendre part el secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, el director general d'Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa, Josep Vidal, el director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, l'assessor de la consellera del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Nil Papiol, i el regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera. En la trobada es va refermar la implicació del departament de Treball i també es va acordar l'adhesió del departament d'Agricultura al projecte. 
 
La col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Berga es formalitzarà pròximament a través de la signatura d'un conveni per impulsar aquest projecte que pretén crear nous llocs de treball i potenciar l'economia productiva de la ciutat i la comarca. En aquest sentit també, des de la Generalitat, existeix la voluntat que el projecte Primer Sector Berguedà es pugui estendre a d’altres territoris del país que comparteixen característiques socioeconòmiques, demogràfiques, geològiques i climatològiques similars a les del Berguedà.
Arxivat a