El Berguedà posa en marxa el projecte de la biomassa amb 17 calderes a 24 equipaments

El nou model de gestió crearà 40 llocs de feina, amb un estalvi econòmic considerable

Redacció
04 de febrer del 2015
Actualitzat a les 11:57h
En èpoques de crisi cal cercar noves fonts d’energia renovables. Això és possible a partir de la biomassa forestal.
En èpoques de crisi cal cercar noves fonts d’energia renovables. Això és possible a partir de la biomassa forestal. | Adrià Costa

Biomassa. Foto: Adrià Costa

El Berguedà ja ha començat a posar fil a l'agulla per tirar endavant el projecte d'instal·lació de 17 calderes de biomassa forestal en diversos equipaments públics dels set ajuntaments que formen part de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa. Així ho ha presentat el president de la Mancomunitat, Jesús Calderes, conjuntament amb el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí i el director general del Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, en un acte al departament, aquest dimarts a la tarda. 

D'aquesta manera, seguint l'estratègia que es va plantejar a començaments del 2014 per promoure la gestió sostenible dels bolscos en base a l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, un total de 24 escoles, ajuntaments, sales polivalents i museus, entre d'altres, de Bagà, Berga, Cercs, Gisclareny, Gósol, la Pobla de Lillet i Saldes començaran a funcionar a partir del mes d'octubre amb calderes de biomassa. Aquest fet, permetrà un estalvi econòmic del 20% en cada ajuntament, així com 1.020,66 tones menys de C02 l'any. D'altra banda, també permetrà una major eficiència en la gestió dels boscos, així com la creació de 40 llocs de feina. 

Segons el conseller, el Berguedà és el cas més clar de model tancat de gestió forestal entre propietaris de boscos públics. L'aprofitament de la biomassa forestal per a usos tèrmics pot “millorar la competitivitat” de moltes indústries, així com ajudar al desenvolupament econòmic de la comarca. A més, el model circular “facilita la gestió sostenible del bosc, la prevenció d'incendis i l'ús d'energies renovables”. En total, la superfície gestionada per la Mancomunitat és de 15.977,6 hectàrees, amb una possibilitat anual de generació de 13.418 tones forestals. 

Per a Pelegrí, aquest model s'ha d'exportar a d'altres zones de Catalunya perquè garanteix la persistència de les masses forestals i les fa compatibles amb l'aprovisionament de bens i serveis a través dels boscos i terrenys forestals “de manera sostenible en el temps”. Alhora, ha destacat, ajuda el desenvolupament socioeconòmic del territori, redueix residus i ajuda a mantenir els boscos nets.