Més reis negres per a la nit més màgica de l'any: guia de cavalcades al Berguedà i a la resta del país

Pobles i ciutats de tot el territori ja estan a punt per rebre Melcior, Gaspar i Baltasar i el seu seguici

Laura Estrada / Pilar Màrquez Ambròs
04 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:49h
El Rei Ros de la cavalcada de Berga en una imatge d'arxiu.
El Rei Ros de la cavalcada de Berga en una imatge d'arxiu. | Aida Morales

Ses Majestats al Moll de la Fusta l'any passat Foto: Ajuntament de Barcelona


Els Reis d'Orient ja agafen forces per la nit més màgica de l'any, en què passen casa per casa a deixar els regals de tothom que s'hagi portat bé. Catalunya està preparada per rebre'ls: pobles i ciutats d'arreu del territori acolliran l'arribada més esperada de l'any de Melcior, Gaspar i Baltasar acompanyats del seu seguici amb activitats i les populars cavalcades. 

Aquest any, una de les novetats més destacades és que tres de cada quatre capitals de comarca tindran un rei Baltasar de pell negra, el que es tradueix en 32 capitals de 43, vuit més que el 2017. Segons un informe de l'organització Casa nostra casa vostra, Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d'Ebre i Moià són les capitals que enguany han passat de tenir un Baltasar pintat a tenir-ne un de pell negra. A la demarcació de Barcelona, el 84,6% de les capitals tindran un rei Baltasar de pell negra, a la de Girona un 75%, a la de Lleida un 58,3% i a la de Tarragona un 80%.
 Les úniques capitals de Barcelona que no tindran un rei Baltasar "de veritat" seran Berga i Igualada. Aquesta última, però, s'ha compromès a "reformar la cavalcada de cara al 2020" i "fer-la més diversa" de cara al futur, tal com va explicar NacióBerguedà fa una setmana. A la comarca del Berguedà, Gironella i Viladomiu Nou ja fa anys que posen en la pell de Baltasar a una persona de color. Enguany s'hi afegirà, com a mínim, Avià.  

Cavalcades al Berguedà: Ses Majestats arribaran a Berga seguint un gran estel lluminós

Els Reis Mags arribaran a Berga, com és tradició, a dos quarts de 6 de la tarda amb sortida a la plaça Gernika. La comitiva encapçalada per un gran estel lluminós desfilarà per diversos carrers del nucli urbà fins a la plaça de la Creu. Allà, els Reis d’Orient deixaran les carrosses i continuaran el recorregut a peu pel carrer de la Ciutat fins a la plaça de Sant Pere, on adoraran el pessebre de la Berruga.

Els Reis Mags es dirigiran llavors a l’Ajuntament de Berga, on se’ls farà entrega de les claus de la ciutat per accedir a les llars berguedanes durant la nit i desar els regals corresponents. La cavalcada a la ciutat compta amb la col·laboració de La Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire i Colònies a Borredà, que cada any gestionen cadascuna de les carrosses. Aquest dissabte, tenen previst repartir més de 1.200 quilos de caramels. 
 

La comitiva del Rei Negre a Berga. Foto: Aida Morales


Berga no és l'única població del Berguedà que rebrà els Reis aquest dissabte. A Gironella els Reis d'Orient arribaran, com marca la tradició, a les Roques del Pont Vell a les 6 de la tarda. La d'aquesta vila és una de les cavalcades més concorregudes de la comarca que destaca per la particularitat d'arribar en barca. 

A Puig-reig, la cavalcada de Reis engegarà motors, a dos quarts de 7 de la tarda, davant la piscina. Recorrerà diversos carrers de la població com el passeig de la Via, el carrer Major i el carrer Llobregat fins al camp de futbol, i els carrers Tarragona, Girona i Pau Casals per dirigir-se, seguidament, a la plaça Mestre Badia.

A Guardiola de Berguedà, l'arribada dels Reis serà a dos quarts de 8 la tarda. Ses Majestats seran rebudes per les autoritats a la plaça de l'Ajuntament, i seguidament es dirigiran en direcció al barri Bastareny per visitar el pessebre vivent.

També a l'alt Berguedà, a la Pobla de Lillet, a dos quarts de 7 de la tarda, hi arribarà el Tren Reial amb Ses Majestats d'Orient i tot el seu seguici. Els reis màgics faran cap a l'Estació Reial, situada al final de la via del Carrilet; i després emprendran el camí fins a l'ajuntament on es farà una recepció i s'entregaran les claus del poble. Seguidament, es farà la visita i entrega de regals a la residència d'avis. 

Moltes altres poblacions de la comarca, celebren la cavalcada la nit del 5 de gener. Casserres ho fa sempre el 6 de gener. En aquest cas, els Reis d'Orient començaran la cavalcada al municipi a les 6 de la tarda de diumenge acompanyats per la Banda de Cornetes i Tambors. 

Ja saps quin serà el recorregut de la cavalcada de Reis a Berga?

Tota la informació i horaris de les cavalcades de Reis del Berguedà. 


Barcelona: a bord del pailebot Santa Eulàlia

A la capital catalana els Reis arribaran, com cada any, per mar. L'hora d'arribada serà a les 16 hores al Moll de la Fusta, moment en què Melcior, Gaspar i Baltasar aniran a bord del pailebot Santa Eulàlia en companyia de tots els seus ajudants. En aquest espai es farà la cerimònia de rebuda als Reis i se'ls lliurarà la clau de la ciutat per tal que Ses Majestats puguin entrar durant la màgica nit del 5 de gener a totes les llars de Barcelona per deixar els regals. Tothom hi és benvingut.

La rua de la capital catalana començarà a les sis de la tarda a l'avinguda Marquès de l'Argentera. Els Reis i el seu seguici passaran per pla de Palau, passeig Isabel II, Via Laietana, plaça Urquinaona (19.10 h), carrer Fontanella, plaça Catalunya (19.20 h), carrer Pelai, plaça Universitat (19.40 h), ronda de Sant Antoni, carrer Sepúlveda, avinguda Paral·lel, plaça Espanya (20.50 h) avinguda Reina Maria Cristina i avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia (21.10 h).
 

Recorregut de la Cavalcada de Reis del 2019 a Barcelona Foto: Ajuntament de Barcelona


Tarragona: benvinguda des del balcó del Pòsit

Ses Majestats també arribaran per mar a la ciutat de Tarragona. Concretament, el Port de els rebrà a les 18.15 hores i, mitja hora més tard, començarà la cavalcada. Enguany i com a novetat, es dirigiran al balcó del Pòsit de Pescadors per adreçar la benvinguda reial des d'aquest emblemàtic edifici recentment rehabilitat.

La cavalcada l'obrirà la Guàrdia Urbana motoritzada, l'esquadró de genets romans, la Guàrdia Urbana a cavall de gran gala i la carrossa del Fanal de Tarragona. L'itinerari que seguiran tindrà com a punt de partida la plaça dels Carros, seguirà pel carrer Apodaca, la plaça de la Mitja Lluna, el carrer Unió, la Rambla Nova (dos tombs), el carrer Sant Agustí, el Portalet i la plaça de la Font (20.30 h).
 

Els Reis a Tarragona l'any passat Foto: Ajuntament de Tarragona


Tot el recorregut estarà acompanyat per Xaranga la Capona de Rambla Músic i, un cop siguin a la plaça de la Font, l'alcalde els lliurarà les claus de la ciutat per tal que puguin entrar a totes les cases de Tarragona i poder deixar els regals durant tota la nit i matinada. 

Lleida: l'estació de tren com a punt de partida

Des de diumenge i fins divendres a les 19 hores, el Gran Camarlenc ha visitat tots els barris de Lleida per anunciar l'arribada dels Reis i recollir les cartes dels nens i nenes de la ciutat. El patge reial va començar el seu recorregut al local veïnal del Secà de Sant Pere, que acaba el divendres al Palau de la Paeria. 

Com ja és tradició, la cavalcada de Reis comença amb la seva arribada a l'estació de tren, a les 18 hores. Un dels elements clàssics d'aquesta rua és acabar-la davant del Palau de la Paeria (al costat de l'avinguda Blondel), on les criatures de Lleida poden saludar els seus Reis preferits. 
 

Recorregut de la Cavalcada de Reis del 2019 a Lleida Foto: Ajuntament de Lleida


Els infants de Lleida, a través del saló de la Infància i la Joventut del mateix municipi (el Cucalòum), han pogut conèixer un any més les carrosses que acompanyaran a Ses Majestats, exposades abans de la desfilada fins aquest divendres. 

Girona: pregó des de la plaça del Vi

A la capital gironina hi haurà dues precavalcades abans de la Cavalcada de Reis. Començaran a les quatre de la tarda i seguiran recorreguts similars fins a arribar al carrer de l'Argenteria, des d'on la precavalcada A es dirigirà cap al pont de Sant Agustí i la B, a la rambla de la Llibertat. Malgrat separar-se en aquest punt, ambdues es trobaran de nou al principi de la Rambla.

La cavalcada de Reis l'obriran els heralds de Girona a cavall, juntament amb el porrer i l'àliga. Tot seguit desfilaran els tres missatgers, cadascun dels quals portarà l'escut d’un dels reis. Darrere seu, vindran els músics que donaran pas a la carrossa dels magistrats, que són els que llegeixen les cartes que els han portat els carters i els secretaris dels carrers.


I, a continuació, desfilaran les tres comitives dels reis per aquest ordre: la comitiva del rei blanc, la del rei ros i, finalment, la del rei negre. Ses Majestats baixaran a peu des del campament reial dels Jardins de les Pedreres a les 18 hores i passaran pel passeig Fora Muralla, pujada de les Pedreres, carrer del Carme, passera de l'Alferes Huarte fins al passeig del General Mendoza.

Un cop allà, a les 18.30 hores començarà la cavalcada des del passeig del General Mendoza i passaran pel carrer d'Ultònia, carrer del Migdia, travessaran el carrer de la Creu fins al nou tram al carrer Emili Grahit, carrer de Joan Maragall, plaça de Pompeu Fabra, Gran Via de Jaume I, avinguda de Sant Francesc, lateral nord de la plaça de Catalunya, pujada del pont de Pedra i plaça del Vi.

A través d'aquest enllaç és possible visualitzar el recorregut en un mapa

Aproximadament a les 20 hores tindrà lloc el pregó dels Reis d'Orient a la plaça del Vi (interpretat en llengua de signes per l'Associació Gironina de Sords). Durant el pregó dels Reis a la plaça del Vi hi haurà un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda.

Hospitalet de Llobregat: ses majestats i les carrosses de caramels

A l'Hospitalet de Llobregat no volen despistar els Reis, per això no varia el recorregut de cada any. A les cinc de la tarda els Reis sortiran de la plaça de Francesc Macià muntats en les seves carrosses. El seguici continuarà a les 17.30 hores des de la plaça de l'Escorça, seguint pels carrers de Santa Eulàlia i d'Enric Prat de la Riba fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament.

Darrere de les carrosses dels Reis aniran les Carrosses Dolces, on un grup de patges reials seran encarregats de fer caure una gran pluja de caramels per a tothom. Com sempre, la Cavalcada la tancarà la Carbonera, a càrrec de Tro, que s'encarregarà de repartir el carbó per als nens i nenes que no han fet prou bondat. A les 19.30 hores, la Cavalcada arribarà a la plaça de l'Ajuntament, on seran rebuts per l'alcaldessa, Núria Marín, que els lliurarà la clau de la ciutat.

Terrassa i Sabadell: Reis que venen volant

A les sis de la tarda, Terrassa començarà la cavalcada de Reis a la plaça Doctor Capdevall. Ses Majestats, però, hauran arribat en helicòpter a les 16.45 hores i tots els infants els podran rebre acompanyats de l'actuació de Miqui Giménez, tallers infantils, i l'entrega de cartes al patge Xiu-Xiu, que des de les quatre serà allà. 

A les 19.45 hores arribarà a la plaça Vella, però la rua abans haurà passat pel carrer del Forn, el de la Unió, Iscle Soler, la rambla d'Ègara, passeig 22 de juliol, el carrer del Nord, el de la Societat, la plaça de la Creu Gran, el carrer de Sant Antoni, la plaça Doctor Robert, el passeig Comte d'Ègara i el carrer de la Font Vella. 

Un cop arribin a la plaça Vella, Melcior, Gaspar i Baltasar baixaran de les seves carrosses i es dirigiran, a peu i acompanyats de l'alcalde i les autoritats, pel carrer Cremat fins al Raval de Montserrat. 
 

Recorregut de la Cavalcada de Reis del 2019 a Terrassa Foto: Ajuntament de Terrassa



Pel que fa a Sabadell, començarà a les sis de la tarda a la plaça de la Creu de Barberà. Seguirà per la carretera de Barcelona, l'avinguda de Barberà, la Rambla, la plaça del Doctor Robert, el passeig de la plaça Major, el passeig de Manresa, Via Massagué, l'avinguda Onze de Setembre, la carretera de Prats, l'avinguda Francesc Layret, la de la Concòrdia i la de Matadepera, i acabarà al carrer de les Palmeres. 
 

Els Reis a Sabadell Foto: Juanma Peláez


Tortosa: amb el Rei Lleó com a personatge convidat

A Tortosa, el recorregut arrencarà a les 18.45 hores i girarà al voltant d'un dels personatges de Disney més populars de tots els temps: el Rei Lleó, en què es basa, alhora, un dels musicals més prestigiosos de la història del teatre. La desfilada comptarà, de nou, amb la participació de la Banda Municipal de Música i l'Escola de Teatre, així com una quinzena d'entitats de la ciutat. 

L'arribada reial serà  ales 17.30 hores a la Platja de Ferreries. A les 18 hores, l'adoració al Roser i comitiva pel barri de Ferreries. A dos quarts de set l'alcalde farà el clàssic lliurament de les claus de la ciutat a Ses Majestats, que parlaran des del balcó de l'ajuntament. A les 18.45 hores començarà la cavalcada de Reis des de la plaça de l'Ajuntament, passant pel carrer Doctor Vilà, l'avinguda Generalitat i el Parc Municipal (20 hores), on es farà el lliurament de regals. 

Manresa: una il·luminació d'excepció inspirada en el Kursaal, el Casino i la Seu

A la cavalcada de Manresa hi participaran més de 900 persones i 17 carrosses i començarà a les sis de la tarda a la Muralla Sant Francesc, amb una comitiva d'espectacle, llum, màgia i color. Des del 2015 passa pel carrer Guimerà en lloc del primer tram del Passeig, i repeteix el recorregut a peu iniciat el 2016 per part de les principals figures: Melcior, Gaspar i Baltasar baixaran de les seves carrosses a la carretera de Vic i, a partir de la plaça Sant Domènec, enfilaran pels carrers del Born, plana de l'Om i carrer Sant Miquel fins a la plaça Major.

Tancarà la cavalcada una carrossa amb el pont que van decorar nens i nenes, ara fa un any. Com a novetat, en aquesta edició s'ha treballat amb la il·luminació de les carrosses dels Reis, inspirades en el Kursaal, el Casino i la Seu, estrenades l'any passat, per tal de donar-hi un efecte tridimensional.

Es comptarà també amb coreografies noves, com la del vaixell pirata, a càrrec del grup d'alumnes, grans i petits, de hip-hop de l'Escola Royal Dance i amb una nova carrossa dels Somnis, del projecte Invulnerables, i amb la nova participació de la mascota del Baix Manresa.
 

El rei Baltasar a la cavalcada de Reis de Castellnou de 2018 Foto: Josep Vilaseca


Recomanacions: tots els nens de la mà i sortida ordenada

Les autoritats aconsellen estar al cas de la informació que proporcionin els ajuntaments sobre les rues, per conèixer els recorreguts previstos i si hi hagués qualsevol canvi. També és recomanable portar calçat adequat i roba d'abrigar, tenir les vies d'evacuació controlades i no empènyer, per evitar allaus. 

Demanen tenir controlats els menors i agafar-los de la mà en tot moment, sobretot en cavalcades de gran afluència, i si trobes un menor sol, porta'l a la policia o equips de seguretat. També aconsellen no pujar sobre baranes, contenidors o reixes per a veure-hi millor, ja que podria provocar un accident. 

Està totalment prohibit creuar pel mig del recorregut de les carrosses, així com llançar caramels al personal de seguretat, gent de les carrosses o altres espectadors. Una vegada acabat l'acte es recomana abandonar l'espai de forma ordenada, respectant l'ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat. 

En cas de voler accedir a un espai reservat per a persones amb discapacitat o diversitat funcional és recomanable anar-hi amb temps suficient, i en cas d'assistir acompanyat o en grup a la cavalcada, és preferible marcar un punt de referència de trobada fora de la zona on s'acumuli el públic.