Els CAP del Berguedà tancaran a les 8 del vespre a partir del 14 de gener

Fins ara els centres amb horari de tarda tancaven a les 9 de la nit però els serveis d'urgència de proximitat continuaran actius les 24 hores

03 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:28h
Usuàries fent cua a la recepció del CAP de Berga.
Usuàries fent cua a la recepció del CAP de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El dia 1 de gener ha entrat en vigor la Instrucció 07/2018, del Servei Català de la Salut (CatSalut), d'implantació de l'horari de finalització del funcionament dels centres d'atenció primària (CAP) i dels serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) a les 20 hores.

Els CAP del Berguedà implementaran el nou horari a partir del dia 14 de gener, segons ha confirmat el Servei Català de la Salut a NacióBerguedà. Actualment, centres d'atenció primària com el de Berga o Guardiola de Berguedà tanquen a les 21 hores, de manera que l'atenció ordinària als pacients es reduirà en una hora. Els CAP del Berguedà estan gestionats per l'ICS.

Pel que fa als centres d’atenció primària del baix Berguedà, els dos de referència, el de Puig-reig i el de Gironella, es repartiran com fins ara l'atenció horària. Puig-reig obre actualment dilluns, dimecres i divendres de 8 a 15 hores, i dimarts i dijous de 8 a 21 hores, i Gironella dilluns, dimecres i divendres de 8 a 21 hores; i dimarts i dijous de 8 a 15 hores. En aquests horaris de tarda, es passarà ara a tancar a les 20 hores en comptes de fer-ho a les 21 hores. 

Els serveis d'urgències de proximitat, que donen atenció les 24 hores del dia, assumeixen aquesta hora de menys dels CAP i oferiran el servei a partir de les 20 hores, en comptes de les 21 hores, com es fa fins ara. En el cas del Berguedà Centre i del Baix Berguedà, el Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) és, de dilluns a diumenge en horari nocturn, l'Hospital Sant Bernabé de Berga. A l'alt Berguedà, hi ha un Punt d'Atenció Continuada (PAC) al CAP de Guardiola de Berguedà. 

Conciliació de la vida familiar i laboral

La mesura pretén afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral dels professionals que treballen als CAP i als ASSIR de Catalunya  i, alhora, busca garantir l'equitat territorial homogeneïtzant els horaris d'atenció ja que actualment el 73% dels CAP ja tanquen a les 20 hores i la resta a les 21 h.
 
El CatSalut, per mitjà dels gerents de cada Regió Sanitària, vetllarà per tal que les entitats proveïdores de serveis sanitaris de tot Catalunya portin a terme les actuacions necessàries per adequar-se al nou horari. Aquestes accions sempre tindran en compte el respecte a l'autonomia de gestió dels centres tot garantint la ciutadania rebi una atenció sanitària de qualitat i que disposi d'informació actualitzada.
 
La unificació de l'horari es durà a terme de manera progressiva arreu de Catalunya i ha d'estar plenament implantada el 31 de març de 2019.