Berga i Igualada, les dues úniques capitals de la demarcació sense un Baltasar de pell negra

Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d'Ebre i Moià són les ciutats catalanes que enguany han passat de tenir un rei pintat a tenir-ne un de pell negra | Tres de cada quatre capitals de comarca tindran un rei Baltasar "de veritat" a la cavalcada

Redacció
02 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:58h
El Rei Baltasar, assegut dalt de la seva carrossa durant una cavalcada a una ciutat catalana.
El Rei Baltasar, assegut dalt de la seva carrossa durant una cavalcada a una ciutat catalana. | ACN
Tres de cada quatre capitals de comarca tindran un rei Baltasar representat per una persona de pell negra a la cavalcada de Reis. Són 32 de 43 capitals, vuit més que l'any passat, segons informa l'organització Casa nostra, casa vostra. Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d'Ebre i Moià són les capitals que enguany han passat de tenir un Baltasar pintat a tenir-ne un de pell negra. Pel que fa a Barcelona, 11 de les 13 capitals de la demarcació tindran un rei Baltasar de pell negra. Les úniques excepcions són Igualada i Berga. Aquesta última, però, s'ha compromès a "reformar la cavalcada de cara al 2020" i "fer-la més diversa" de cara al futur, tal com va explicar NacióBerguedà fa una setmana. 

Cinc municipis del Bages i el Moianès tindran un Baltasar "de veritat" a la cavalcada de Reis: com a mínim Manresa, Moià, Santpedor, Castellnou de Bages i Collsuspina ho han confirmat en el marc de la campanya impulsada. Al Berguedà també s'hi afegirà, com a mínim, Avià. Aquest poble se sumarà a Gironella i Viladomiu Nou que ja han tingut un rei de pell negra en passades edicions de la cavalcada. 

A la demarcació de Barcelona, el 84,6% de les capitals tindran un rei Baltasar de pell negra, a la de Girona un 75%, a la de Lleida un 58,3% i a la de Tarragona un 80%.



A la demarcació de Girona, sis de les vuit capitals tindran un Baltasar de pell de negra. A la ciutat de Girona serà el primer cop. Figueres, la Bisbal, Olot i Santa Coloma de Farners repeteixen la fórmula dels darrers anys, mentre que a Ripoll i Puigcerdà el rei Baltasar portarà pintura negra a la cara. Segons Casa nostra, casa vostra, l'Ajuntament de Puigcerdà s'ha compromès a canviar-ho l'any que ve. 
A Lleida, set de les 12 capitals de Ponent tindran un Baltasar de pell negra a la cavalcada. Solsona, Cervera i Tremp s'incorporen a la llista per primer any, mentre que Tàrrega, Pont de Suert, Sort, Mollerussa i Vielha seguiran tenint un Baltasar pintat. A més, a Balaguer hi haurà patges negres a la carrossa del rei Melcior i blancs a la de Baltasar amb l'objectiu de fomentar el diàleg intercultural.

Pel que fa a la demarcació de Tarragona, vuit de cada deu capitals de comarca tindran un Baltasar de pell negra. Les novetats d'enguany són Reus, Valls i Móra d'Ebre. A més, Reus ha convidat a la cavalcada persones refugiades. El Vendrell i Gandesa són les dues úniques capitals de la demarcació que no tindran un Baltasar de pell negra. 
 

Capitals de comarca amb un #BaltasarDeVeritat. Foto: Casa nostra casa vostra



A la Catalunya central, quatre de les set capitals tindran un Baltasar de pell negra. Moià i Solsona són les novetats d'enguany. Segons l'organització que ha fet l'informe, Berga i Puigcerdà s'han compromès a canviar-ho l'any que ve. 

Segons Casa nostra, casa vostra, en les 11 capitals de comarca que mantenen un rei Baltasar amb la cara pintada els organitzadors argumenten que s'han trobat amb "dificultats per trobar persones negres als seus municipis o es remeten al pes de la tradició". En el cas de Berga s'ha argumentat que "l'organització de la cavalcada és una tasca que requereix mesos de preparació a causa del gran volum de persones que prenen part en l'esdeveniment", de manera que s'ha considerat que no hi havia prou temps per respondre "immediatament" a la petició. La regidora Mònica Garcia va defensar al ple de desembre que quedava "molt poc temps per fer canvis" i es va mostrar d'acord en la necessitat de replantejar la cavalcada. Ara bé, va dir que calia fer-ho de manera integral. "No serveix de res canviar un rei, i deixar la resta igual", va reflexionar.

L'organització va impulsar la campanya #BaltasarDeVeritat el passat 5 de desembre perquè el rei Baltasar estigui representat per persones de pell negra a les cavalcades, com va explicar NacióDigital
Arxivat a