El Consell reclama a la delegació del govern espanyol els 4,4 milions pendents del Miner

El vicepresident comarcal Abel Garcia s'ha reunit a Barcelona aquest desembre amb la subdelegada del govern estatal Montserrat Garcia

31 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:11h
Trobada recent de representants del Berguedà amb la subdelegada del govern espanyol a Barcelona.
Trobada recent de representants del Berguedà amb la subdelegada del govern espanyol a Barcelona. | CC Berguedà
El Consell Comarcal del Berguedà ha reclamat a la subdelegada del govern espanyol a Barcelona, Montserrat Garcia, els 4,4 milions d'euros d'ajudes pendents del fons Miner que l'Estat va deixar de pagar l'any 2013. L'ens comarcal ha tornat a posar així de relleu aquesta llarga reivindicació dels ajuntaments de la comarca en una reunió celebrada aquest desembre a la delegació del govern estatal a Barcelona. Fa cinc anys que catorze ajuntaments berguedans i l'ens comarcal demanen que es faci efectiu els pagaments d'aquestes ajudes que s'havien concedit relatives al període 2008-2011 i que, en el seu moment, l'executiu del PP va decidir no pagar.

El conseller i vicepresident del consell comarcal, Abel Garcia (PSC), ha explicat que s'ha posat sobre la taula "el greuge sofert", per les subvencions que van quedar pendents quan només mancava la signatura del conveni; i que, alhora, s'ha demanat que "el Berguedà torni a entrar a la taula de la mineria". Segons Abel Garcia, la resposta de la subdelegada estatal ha estat d'"empatia", perquè Montserrat Garcia és una persona que "coneix bé la comarca". Amb tot plegat, "s'ha pres el compromís de treballar en aquesta qüestió" al costat de l'ens comarcal, ha apuntat Garcia. "Eren quantitats de diners que van quedar penjades i que anaven destinades sobretot a projectes en benefici dels municipis", ha afegit Abel Garcia. 

Pel que fa a la importància d'entrar de nou a la taula de la mineria, en la qual el Berguedà ja hi havia estat representat, el vicepresident del consell comarcal ha recordat que tornar a donar aquest pas és important per rebre noves subvencions que donin impuls a la comarca.

"No donem per acabat el pla, la comarca encara necessita aquests ajuts per competir amb altres territoris, per exemple en el cas d'infraestructures com la fibra òptica", ha dit Garcia. El vicepresident comarcal també s'ha referit als fons Miner que es destinen a projectes empresarials com el que va tirar endavant Espuña l'any 2015 amb una nova planta a la Pobla de Lillet. 

La senadora d'Esquerra Republicana, Mirella Cortès, va interpel·lar el Senat l'any passat sobre els diners pendents per pagar del Miner al Berguedà. En el seu moment, el motiu pel qual van deixar-se d'abonar aquestes ajudes, va ser la crisi econòmica i la falta de diners a les arques públiques, segons va assegurar el govern del PP a Madrid. Entre els projectes que hi havia previstos de desenvolupar amb els fons Miner pendents hi havia la Casa de la Patum de Berga, la rehabilitació del Palau de Pinós de Bagà, el centre d'interpretació de Fumanya o el Parc de Palomera de Saldes, entre altres. En alguns casos, com el de Fumanya, han pogut acabar fent-se realitat amb ajudes d'altres administracions, com la Diputació de Barcelona, però n'hi ha que van quedar aturats. 

Una visita per "posar sobre la taula projectes i accions vitals" pel Berguedà

En la visita a la subdelegada del govern estatal, el conseller i vicepresident del consell comarcal, Abel Garcia, va assistir-hi acompanyat del gerent de l'ens, Eduard Barcons, i de l'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (ERC). En el cas d'Altarriba, va demanar assistir a la trobada per vetllar per l'ajuda de l'1,5% cultural, que Puig-reig ha sol·licitat per la Torre Nova de Cal Pons. La colònia de Cal Pons ha estat declarada enguany Bé Cultural d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya (BCIN). De manera que es vol intentar posar en valor, rehabilitar i tornar a donar vida a aquest conjunt d'elements patrimonials amb l'ajuda de les administracions supramunicipals. 

Segons Garcia, la visita a la delegació del govern estatal ha servit, doncs, en gran part "per posar sobre la taula projectes i accions vitals" pel Berguedà.