Els alcaldes lamenten que la Diputació fes curt de diners amb les ajudes promeses per les nevades

Els batlles de la comarca asseguren que només han rebut una petita part dels 500.000 euros que l'ens provincial va anunciar que destinaria als municipis

28 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:59h
Nevada a Vallcebre, el febrer passat.
Nevada a Vallcebre, el febrer passat. | Diputació de Barcelona.
La Diputació de Barcelona va prometre 500.000 euros als municipis de la demarcació afectats per la forta nevada del passat mes de febrer. El diputat de l'àrea d'Infraestructures, Jordi Fàbrega, ho va anunciar el 7 de febrer als alcaldes berguedans a Vallcebre, però les expectatives no s'han complert. Així ho han exposat batlles de diversos municipis al Consell d'Alcaldes de la comarca, celebrat aquest dijous al Local del Comú de Montmajor. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat que dels diners promesos només n'ha arribat "una tercera part o menys".

Petits i mitjans municipis, com Castellar del Riu, la Pobla de Lillet o Castellar de n'Hug, entre altres, van destinar entre 20.000 i 30.000 euros per treure la neu dels camins, però només han rebut quantitats petites de poc més de 2.000 o 3.000 euros.

L'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha confirmat que aquest és, per exemple, el cas del seu municipi. Una de les queixes dels alcaldes és que la Diputació va atorgar l'ajut tenint en compte els quilòmetres quadrats que van haver-se de netejar i no les hores que el personal encarregat hi va dedicar. "Pel tipus de nevada que la màquina havia d'enretirar, amb gruixos importants de diversos centímetres de neu, els treballs de neteja van comportar més hores de feina de l'habitual", ha recordat Solé. En la trobada d'alcaldes, s'ha posat sobre la taula que la valoració que finalment fa fer la Diputació, de 150 euros d'ajut per cada quilòmetre, va quedar molt per sota del valor real del que havia costat treure la neu dels camins municipals d'ús públic i assegurar, així, la mobilitat i la seguretat dels veïns.

L'alcalde de la Nou de Berguedà, Eleuteri Adelantado, ha exposat que "el que sap greu és que s'anunciés l'ajut a bombo i plateret, convocant els mitjans de comunicació, i se'ns digués que es destinarien 500.000 euros per cobrir aquesta neteja de camins, i després no es compleixi". 

Municipis del baix Berguedà com Gironella, Casserres, Puig-reig o Viver i Serrateix, també han lamentat que se'ls desestimés la subvenció per la neteja de camins i carrers durant les nevades que van patir aquell mes, perquè, segons assegura a la resolució, aquests municipis "no van tenir nevades extraordinàries els dies 4, 5 i 6 de febrer". 

En el moment en què va anunciar les ajudes, la Diputació de Barcelona va estimar que hi havia més de 1.000 camins afectats i 380 cases de pagès amb població permanent disseminada de municipis petits i amb poc pressupost.