Berga encara no tindrà un Baltasar «de veritat» però treballarà per una cavalcada més diversa

Enguany no es preveuen canvis per la impossibilitat de donar resposta de forma immediata a les peticions de la campanya perquè siguin persones negres les que facin el paper de rei

24 de desembre del 2018
Actualitzat el 02 de gener del 2019 a les 14:20h
Foto de la Cavalcada de Reis a Berga.
Foto de la Cavalcada de Reis a Berga. | Ajuntament de Berga
Berga encara no tindrà un rei Baltasar "de veritat" però es compromet a treballar per "incorporar progressivament" la participació "de persones racialitzades" a la cavalcada. La regidora de Festes, Mònica Garcia, ha explicat que en la darrera reunió realitzada entre l'Ajuntament de Berga i les entitats col·laboradores per concretar els últims detalls de la cavalcada de 2019, també hi van prendre part els representants de l'associació Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà que dona suport a la campanya perquè siguin les persones negres les qui facin el paper de rei negre. "Es va acordar que se seguirà treballant perquè les persones racialitzades puguin participar cada vegada més no només de l'activitat de Reis sinó de la vida de les entitats de Berga", ha exposat Garcia. 

La cavalcada de Berga compta amb la col·laboració de tres entitats berguedanes, que són la Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire i Colònies a Borredà, que s'encarreguen de gestionar cadascuna de les carrosses. "L'organització de la cavalcada és una tasca que requereix mesos de preparació a causa del gran volum de persones que prenen part en l'esdeveniment", segons han coincidit en apuntar ajuntament i l'entitat Colònies a Borredà, que s'encarrega del rei Baltasar. "Enguany, no es preveu fer canvis en la cavalcada per la impossibilitat de donar resposta de forma immediata a les peticions de la campanya, tenint en compte que el gruix dels preparatius han estat treballats i acordats des de fa setmanes", ha indicat el consistori de la capital berguedana.

L'Ajuntament de Berga i les entitats que formen part de l'organització de la cavalcada es comprometen, això sí, a treballar conjuntament amb les associacions impulsores de la campanya per facilitar i incorporar progressivament una major diversitat entre les persones que formen part d'un dels dies més especials de l'any per als més menuts. El 5 de desembre passat, l’entitat Casa Nostra Casa Vostra va iniciar una campanya per demanar als ajuntaments i les comissions organitzadores de les cavalcades de reis que es deixi de pintar de negre les persones que formen part de la carrossa del rei Baltasar. Es tracta d’una campanya que pretén posar fi a aquesta pràctica i que siguin les persones negres les que representin aquests papers.  En aquest sentit, la regidora Mònica Garcia va explicar ja en el ple ordinari de desembre que a aquestes alçades de mes tenien "molt poc temps per fer canvis" i es va mostrar d'acord en la necessitat de replantejar la cavalcada. Ara bé, va dir que calia fer-ho de manera integral. "No serveix de res canviar un rei, i deixar la resta igual", va reflexionar.

L'organització de la cavalcada de Berga és una tasca que, expliquen els organitzadors, requereix de mesos de preparació a causa del gran volum de persones que prenen part en l'esdeveniment. La trobada de les entitats col·laboradores amb l'ajuntament i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà ha servit, de moment, per exposar i intercanviar diferents punts de vista sobre les demandes de la campanya i l'estructura organitzativa de la cavalcada berguedana amb el propòsit de l'organització de començar a treballar en aquest sentit, però no es preveu introduir un canvi immediat a la cita. 

Que és el "blackface"?

Tradicionalment, a Catalunya, al rei Baltasar, l'han representat  persones blanques amb la cara pintada. Aquesta pràctica es coneix internacionalment amb el nom de 'blackface', i fa referència al maquillatge teatral emprat per representar una persona negra.

Als Estats Units va guanyar popularitat al segle XIX i va estar vigent fins a 1960, quan el Moviment pels Drets Civils va obligar a prohibir-lo per les fortes connotacions colonialistes i racistes que arrossegava al país. L'última dècada s'ha obert un debat a l'estat espanyol sobre la pràctica de pintar de negre als actors que interpreten al rei Baltasar, i malgrat que les veus defensores asseguren que les connotacions de la pràctica no són les mateixes, moltes de les grans ciutats hi han posat remei. El 2017 de les 16 ciutats catalanes amb més de 75.000 habitants només dues (Girona i Reus) van continuar pintant el rei negre. 

Els Reis d'Orient no són la única tradició nadalenca europea que representa un home negre, sovint interpretat per algú blanc. Zwarte Piet, un nom que es pot traduïr com a "Pere, el negre", és el patge que ajuda al Pare Noel a repartir regals en la Festa de Sant Nicolau, celebrada als Països Baixos i Bèlgica. 

La tarda més màgica de l’any pels infants

El dissabte, 5 de gener, es portarà a terme la cavalcada de reis protagonitzada per Melcior, Gaspar i Baltasar. Els tres reis recorreran els carrers de Berga damunt de les seves carrosses repartint una tona de caramels entre els assistents, però abans de l’inici del recorregut visitaran els usuaris i usuàries dels centres de dia Cim d'Estela i L’Onada i de la Residència Nostra Senyora de Queralt.

La comitiva encapçalada per un gran estel lluminós iniciarà el recorregut a la Plaça de Gernika, a dos quarts de 6 de la tarda.

Posteriorment, les carrosses desfilaran pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz, Pere III, la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser fins a la Plaça de la Creu. Allà, els Reis d’Orient deixaran les carrosses i continuaran el recorregut a peu pel carrer de la Ciutat fins a la Plaça de Sant Pere, on adoraran el pessebre de a Berruga. Seguidament, es dirigiran a l’Ajuntament de Berga, on se’ls farà entrega de les claus de la ciutat per accedir a les llars berguedanes durant la nit i desar els regals corresponents.

Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als nens i nenes des del balcó consistorial i després rebran els infants a la Sala de Plens de l'Ajuntament. En el context de la cavalcada, hi haurà diverses alteracions de trànsit. L’endemà, dia 6 de gener, els Reis Mags visitaran la residència i l’Hospital de Sant Bernabé abans d’iniciar el viatge de retorn cap a l’Orient.