Els Pastorets de Berga presumeixen de planter en el 60è aniversari de la Farsa

Angelina Vilella de l'Agrupació Teatral la Farsa ha explicat que la tradicional obra de Nadal ha donat pas als actors i actrius més joves amb rotació en diversos papers.

24 de desembre del 2018
Actualitzat el 27 de desembre a les 2:48h
Els Pastorets de Serafí Pitarra de la Farsa.
Els Pastorets de Serafí Pitarra de la Farsa. | La Farsa
Els Pastorets de Berga interpretats per l'Agrupació Teatral La Farsa aconsegueixen any rere any atrapar centenars de berguedans gràcies a la màgia d'en Garrofa i en Pallanca, en Satan, en Jessé i la Raquel i tants altres personatges d'un Betlem molt particular. La Farsa porta a la ciutat l'esperit nadalenc de la mà d'una de les tradicions més nostrades amb text de Serafí Pitarra i aquest any ho fa posant èmfasi en el planter d'actors i actrius joves que hi ha a l'agrupació berguedana que aquest 2018 ha celebrat els 60 anys de vida. Angelina Vilella, que codirigeix l'obra, ha explicat a NacióBerguedà que els Pastorets de Berga donen pas al planter amb rotació d'actors en diversos papers.

"Hi ha dues mares de Déu noves, un nou Sant Miquel, un nou Llucifer, un Jessé i un Pallanga que s'estrenen, dos Sant Gabriel nous i una Raquel que també entra al paper enguany, entre altres", ha explicat Vilella. La direcció dels Pastorets El bressol de Jesús de Serafí Pitarra va a càrrec d'Angelina Vilella, Anna Emilia Puig i Ferran Pujol. Un total de 150 persones, molts d'ells joves, fan possible el muntatge "amb ganes i molta il·lusió", ha explicat Vilella. Els dies de representació seran el 25 de desembre, Nadal, a les 10 de la nit; el 26 de desembre, Sant Esteve, a dos quarts de 6 de la tarda, i l'1, 6 i 13 de gener, un cop entrat l'any 2019, també a dos quarts de 6 de la tarda. Les entrades es poden comprar de manera anticipada al web de l'Agrupació Teatral la Farsa o bé a la taquilla del teatre els dies de representació. 

"Hem fet entrar-hi gent jove, l'ambient és fabulós, hi ha molt i molt bon ambient, aquest any s'ha accentuat la presència del jovent que ja venia sent la tònica dels últims anys", ha celebrat Angelina Vilella. "Portarem endavant els Pastorets i després ja hem de preparar dues o tres obres per l'any vinent", ha comentat Vilella que ha fet una valoració molt positiva de la salut amb què la Farsa ha arribat aquest 2018 al seixantè aniversari. En aquest sentit, cal dir que una de les obres més destacades de l'entitat aquest any, El Diari d'Anna Frank, s'interpretarà el 5 de maig al Teatre Conservatori de Manresa amb la joveníssima Laia Tor en una cita organitzada per l'associació cultural El Galliner. 

Uns pastorets de casa que van reharmonitzar-se el 2017

Els Pastorets de Berga, tenen un rerefons bíblic però no són ni la representació d'un misteri ni un pessebre bíblic, sinó uns pastorets de casa amb samarra i barretina, i paisatges coneguts com el Pedraforca, el temple de Sant Quirze de Pedret o la plaça de Santa Magdalena. L'any passat els Pastorets de la capital berguedana van tornar a donar un gir cap a l'actualització. Malgrat mantenir l'essència en l'argument i el guió, es van dotar d'una nova harmonització musical que continuarà acompanyant-los enguany. El compositor berguedà Sergi Cuenca va ser l'encarregat de portar a terme aquesta nova tasca, combinant noves melodies amb la veu i el cant d'algunes de les persones que surten a escena.

Les garrofes, fetes per la Farsa

L'Agrupació Teatral La Farsa de Berga ha fet una crida enguany per sumar "versets, idees i creacions" i mantenir viva la tradició de les garrofes que es reciten. Xavi Torrabadella de la Farsa ha explicat que finalment el reclam perquè la gent de la ciutat escrivís garrofes ha tingut poca requesta. "Hem rebut un joc sencer però no en coneixem l'autor, d'entrada per Nadal i Sant Esteve llegirem les garrofes que hem fet des de la Farsa com en els anys que fa que no hi ha concurs, volíem animar la gent a participar-hi, no es pot dir que hagi estat un èxit però tampoc ha estat un fracàs, tenim les garrofes cuinades a la Farsa, la crida era un a més a més", ha assenyalat Torrabadella. Les garrofes que es llegiran han estat escrites pels berguedans Marc Marginet, Marc Pujals i Xavi Torrabadella, membres de l'entitat, i prometen arrencar més d'una riallada com cada any. 

Coincidint amb el 60è aniversari de l'entitat, la Farsa ha donat impuls a una nova pàgina web més atractiva i que conté fotografies i un repàs a la història de l'agrupació, www.lafarsa.cat. Entre altres, ja s'hi pot veure el documental que l'entitat va estrenar per celebrar les sis dècades de vida.