Cançons catalanes i napolitanes al concert de la Fia faia

El recital tindrà lloc dissabte 22 de desembre a les 9 del vespre al Casal de la Vila de Bagà

Redacció
21 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:42h
Fia faia de Bagà en una imatge d'arxiu.
Fia faia de Bagà en una imatge d'arxiu. | Juli Bover
La tradicional nit de la Fia faia s'acosta i el cap de setmana abans Bagà acull un concert dedicat a la festa. Com cada 24 de desembre, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola encendran les singulars faies la Nit de Nadal, una tradició que l'any 2015 va veure's reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, conjuntament amb la resta de falles pirinenques. Des de llavors, per commemorar aquesta distinció, se celebra el Concert de la Fia faia, que enguany tindrà lloc dissabte 22 de desembre a les 9 del vespre al Casal de la Vila de Bagà. 
 
El recital, titulat "Quannu nascete Nino", combinarà cançons catalanes i napolitanes que es dediquen al nen Jesús. La interpretació anirà a càrrec de la soprano Anaïs Oliveras, així com de Mara Galassi, que toca l’arpa espanyola d'un ordre, i d'Edwin García, que toca la guitarra barroca.
 
El concert utilitzarà el poema "L'arpa" de Jacint Verdaguer com a fil conductor. En la peça, l'autor descriu els sons harmoniosos d'una arpa napolitana que va sentir de petit a la porta d’una església, a Folgueroles (Osona). Aquell record d’infantesa del poeta parla d'una pràctica habitual i alhora d'un instrument de belles sonoritats que, des de feia segles, tocaven els artistes napolitans de viatge pels països del nord de la Mediterrània.
 
El repertori del concert pretén il·lustrar les possibles sonoritats descrites en aquest poema mitjançant cançons d’origen napolità i català i algunes peces religioses també dedicades a la Verge Maria.
Arxivat a