El jutjat de Berga investiga Abel Azcona per dibuixar amb hòsties al Konvent la paraula «pederàstia»

L'Audiència de Navarra va arxivar fa un any una querella molt similar que també van interposar membres de l'Associació d'Advocats Cristians

Redacció
21 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:28h
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'.
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'. | Twitter
El Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga ha citat com a investigat a l'artista Abel Azcona (Pamplona, 1988) per dos delictes de profanació i contra els sentiments religiosos, arran d'una "performance" que Azcona va exposar l'any 2016 al centre d'art contemporani Konvent de Cal Rosal, en la qual traçava la paraula "pederàstia" amb una filera d'hòsties consagrades, segons publiquen diversos mitjans.

El jutjat ha admès a tràmit la querella que va presentar l'Associació d'Advocats Cristians contra Azcona i el cita a declarar com a investigat el pròxim 5 de febrer. Aquesta entitat cristiana d'advocacia és la mateixa que va querellar-se contra Willy Toledo per insultar Déu i la verge en una publicació a Facebook. L'associació ha presentat aquesta última denúncia contra Azcona per muntar la performance "Amen" a l'antiga capella del convent de Cal Rosal, ara reconvertit en centre de creació artística. L'obra va poder-s'hi veure el mes de maig de fa dos anys. Llavors, es va explicar que les 242 hòsties que usava en el projecte les va recollir anant a combregar en esglésies entre Madrid i Pamplona. 

Aquesta mateixa performance va exhibir-se prèviament a Pamplona, on hi va haver concentracions de rebuig, pregàries i pintades. A Pamplona, membres de l'Associació d'Advocats Cristians també van presentar una denúncia molt similar contra Abel Azcona que posteriorment l'Audiència de Navarra va acabar arxivant. 

Els querellants denuncien que, a Cal Rosal, Azcona va utilitzar les hòsties consagrades que havia sostret prèviament per dibuixar amb elles la paraula "pederàstia", una acció que buscava fer referència als nombrosos casos d'agressions sexuals a menors de l'església catòlica. La jutgessa cita als denunciants el 29 de gener perquè ratifiquin la seva querella i, posteriorment, el 5 de febrer haurà de declarar Azcona.