Berga aprova la liquidació dels comptes de 2017 però l'oposició demana més inversió

El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha defensat la reducció del deute i ha admès que hi ha hagut un retard considerable en la presentació dels números

20 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:06h
Plenari de Berga.
Plenari de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Berga ha aprovat per unanimitat aquest dijous en ple extraordinari la liquidació del compte general de 2017. L'endeutament del consistori es manté en 14,3 milions amb tendència a la baixa. L'oposició ha aprovat els comptes, però ha retret a la CUP la falta d'inversions en manteniment. D'altra banda, el regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera Titot, ha admès que hi ha hagut un retard considerable en l'aprovació de la liquidació.

El portaveu del principal grup de l'oposició, Ramon Minoves (PDECat), ha acusat l'equip de govern, en el plenari, "de continuar amb el mal hàbit de no executar les inversions previstes". Minoves ha afirmat que "es va executar un 36% del total en l'exercici de 2017, i això tenint en compte que l'obra més gran era la inversió en l'enllumenat d'1,6 milions". Així, Minoves ha lamentat que "no s'hagi gastat ni un euro al Torrent de Santa Eulàlia, a la Rasa dels Molins o en la urbanització dels Pedregals, però tampoc en els informes del Parc de la Natura". Segons Minoves, s'ha gastat "poc" en manteniment: "3.700 euros d'una partida de 120.000 euros", ha manifestat.

A més, Minoves ha dit que "malgrat l'estalvi que hi ha hagut, cada any s'ha gastat més". Un punt que ha respost, en el torn de rèplica, el regidor Francesc Ribera, que li ha recordat que, si hi ha hagut aquesta despesa, "és perquè han anat apareixent factures que, per sorpresa, eren de mandats anteriors". 

El portaveu d'ERC, Ramon Camps, ha felicitat l'executiu de la CUP per l'estat dels comptes municipals, malgrat que ha expressat que haurien hagut "de ser més agosarats en la despesa" i els ha advertit que "han intentat estalviar una mica massa". "Tenien marge, la ciutat té unes necessitats que potser valien la pena", ha manifestat Camps.

L'única regidora del PSC al plenari, Rosalia Monroy, ha fet incidència en la necessitat d'invertir més en el manteniment de carrers. "Entenc que és una estratègia i una decisió de l'equip de govern, però si invertíssim més, potser no s'esgotaria el deute el 2022, potser seria el 2025, però es cobririen millor necessitats de manteniment", ha expressat Monroy. El regidor d'ICV, Joan Torres, s'ha absentat de la sessió extraordinària d'aquesta nit. 

Berga ha tancat d'aquesta manera els comptes de l'any 2017 amb un deute de 14.346.648,34 euros, una xifra inferior però molt similar a la de l'any 2016 que va ser de 14.368.648,34 euros. Ribera ha concretat, com havia fet en roda de premsa aquest migdia, que durant l'exercici de 2017 s'ha reduït uns 2 milions d'euros l'endeutament, però que aquest esforç de contenció no s'ha vist reflectit als números perquè s'hi ha hagut de sumar 1.682.434 euros d'un crèdit de l'IDAE (Institut para la Diversificacion y Ahorro de la Energía) del canvi de l'enllumenat i el refinançament d'un préstec de 427.000 euros relatiu a la gespa del camp de futbol que provenia del mandat 2003-2007. 

Francesc Ribera ha assegurat que l'executiu local procurarà tancar la liquidació de 2018 durant el primer trimestre de l'any vinent, per no repetir el retard en la presentació d'aquests comptes davant el plenari. 
Arxivat a