El Concurs de Boletaires recupera la data habitual i es farà el primer diumenge d'octubre de 2019

Els socis han pres la decisió després que enguany la festa es programés per a finals de mes per esquivar el canvi climàtic i acabés afrontant una jornada de fred i neu que va obligar a traslladar el certamen a Berga

19 de desembre del 2018
Actualitzat a les 23:16h
El guanyador de la categoria de més pes del certamen de 2018, Alfred Prados.
El guanyador de la categoria de més pes del certamen de 2018, Alfred Prados. | Pilar Màrquez Ambròs
La Penya Boletaire de Berga ha decidit retornar el Concurs de Boletaires de Castellar del Riu a la seva data tradicional: el primer diumenge d'octubre, segons ha pogut saber NacióBerguedà. L'assemblea de socis ha pres aquesta decisió que ja es farà efectiva l'any 2019, després que enguany la festa se situés l'últim diumenge d'octubre per esquivar el canvi climàtic i acabés afrontant una de les edicions amb pitjor temps, fins al punt que la neu va obligar a traslladar el certamen a la plaça Viladomat de Berga. El 62è Concurs de Boletaires s'havia previst com sempre al Pla de Puigventós però va acabar fent-se Berga per la previsió de pluja i degut a l'afectació de neu i gel a Castellar del Riu.

El president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves, ha explicat que "es vol evitar córrer el risc que faci mal temps" en properes edicions. "No vol dir que no plogui, però evitarem el risc de mal temps, amb neu i temperatures molt baixes", ha destacat Minoves. El president de la Penya ha afirmat que l'opinió d'una majoria dels membres de l'entitat és que el concurs s'ha de tornar a fer a principi d'octubre per assegurar una bona jornada al pla de Puigventós, que és el lloc on es fa la festa des de 1974. Ramon Minoves ha recordat que la decisió de canviar de data pel canvi climàtic i retardar-ne la celebració fins a finals d'octubre es va votar aquest mateix 2018 per assemblea de socis i no va ser només una decisió de la presidència. "Els últims anys hi havia hagut pocs bolets i els experts ens deien que hi havia possibilitats que n'hi hagués més a finals d'octubre", ha afegit.

El certamen de 2018 al Vall va atraure un bon nombre de curiosos a l'hora de la pesada de les cistelles boletaires però l'assistència va ser desigual durant el matí amb menys persones a l'esmorzar que es posa a la venda a primera hora. 

Assumint que la producció de bolets als boscos és canviant i que només la meteorologia acabarà marcant si l'any vinent serà o no una bona edició per als boletaires, la Penya ha decidit que no tornarà a canviar de data en un futur pròxim. És a dir, que passi el que passi meteorològicament, a partir d'ara es mantindrà el primer diumenge d'octubre. El 2019 serà el 6 d'octubre. "Vam fer una prova i s'ha decidit que és millor no tornar a arriscar-se al fred; els bons boletaires s'adapten al temps i això és el que farem", ha comentat Ramon Minoves.

"Es recuperarà la data en què s'ha fet sempre amb tota normalitat, després d'haver provat una altra cosa, es va fer una prova i ara s'ha votat evitar el risc d'un fred més intens i mantenir-ho així", ha matisat el president de l'entitat. 

El canvi climàtic fa que els bolets treguin el cap més tard als boscos berguedans, sovint per la sequera i la manca de pluges, i la imatge de grans cistelles de bolets típica del concurs semblava cada vegada més difícil d'aconseguir. No obstant això, la Penya Boletaire ho té clar: d'entrada no es provaran més canvis de data. La celebració a inicis de mes també farà que el certamen coincideixi de nou amb la Berga Bolet, la iniciativa que porta tapes i bolets al centre de Berga. 

El Concurs de Bolets va crear-se el 1956 per iniciativa d'un grup d'amics. El primer concurs de boletaires de la ciutat de Berga es va fer fins al 1961 al paratge de la Mina, al costat de la carretera que porta a Sant Llorenç de Morunys. Davant de l'èxit, els organitzadors van traslladar el concurs a la Serreta i, posteriorment, l'any 1974, al pla de Puigventós de Castellar del Riu. 
Arxivat a