Subhasten un dibuix de la Patum que data de 1893

Una casa de subhastes de Barcelona treu a la venda un dibuix de la festa que asseguren que va fer-se a finals del segle XIX i en què es veuen les guites i les maces

18 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:19h
Dibuix de la Patum que una casa de subhastes de Barcelona indica que correspon a l'any 1893.
Dibuix de la Patum que una casa de subhastes de Barcelona indica que correspon a l'any 1893. | Anònim
Una casa de subhastes de Barcelona ven un dibuix de la Patum que, asseguren, data de 1893. El responsable del departament de Pintura de la casa de subhastes Balclis, Enric Carranco, ha explicat a NacióBerguedà que es tracta d'una peça que es considera anònima però que estava inclosa en una carpeta amb dibuixos de Pere Isern Aligué i que va trobar-se en una col·lecció d'un particular de Barcelona. "L'autoria de la peça només pot especular-se però creiem que formava part de l'àlbum del dibuixant i que la pintura no va fer-se per ser venuda, sinó com un apunt d'artista", ha explicat Carranco. 

El dibuix s'hauria realitzat d'una sola vegada per tal de treballar-ne una pintura en arribar al taller. "Per això, el dibuix està datat però no està firmat", ha assegurat el responsable del departament de Pintura de la casa de subhastes, situada al carrer Rosselló de la capital catalana. L'obra té un preu de sortida de 700 euros. Segons les característiques que consten al web de Balclis, es tracta d'una peça feta amb llapis, tinta, tinta aiguada i guaix sobre paper enganxat a paper. "És un dibuix que té importància des del punt de vista històric però que també és interessant pel caràcter simbòlic de la Patum", ha afirmat Carranco. A la peça s'hi poden distingir les dues Guites de la Patum i les Maces, a més de diverses persones que celebren la festa a plaça. La Guita Xica, nascuda al carrer de les Canals (l'actual carrer Buxadé), va començar a saltar a plaça l'any 1890, només tres anys abans que la data a la qual s'atribueix aquesta peça. 

Pel que fa les quatre Maces que es distingeixen al dibuix, cal dir que a Berga es comença a documentar la diferènciació entre el ball de diables (les maces) i el ball de diables plens (els plens) al darrer tercer segle XIX. En una aquarel·la de 1835 de Ferran de Sagarra, la il·lustració més antiga que es coneix de la festa, podien observar-se encara els diables amb fuets a les mans. Però en aquesta peça de 1893, les Maces no són diables plens.

Historiadors i experts patumaires consultats per aquest mitjà han assegurat que és factible que la il·lustració dati de finals del segle XIX, per la composició de la plaça i les figures que s'hi mostren. 
 
A la subhasta s'hi pot participar de manera presencial aquest dimecres a partir de dos quarts de 5 de la tarda, o mitjançant el telèfon o el web de la casa de subhastes fins al migdia del mateix dimecres.

El dibuix més antic de la festa és de l'any 1835 

El dibuix més antic conegut de la Patum data de 1835, mig segle abans que la peça que ha sortit a subhasta. Es tracta de la peça ja esmentada de Ferran de Segarra i Llinars, que va ser publicada pel seu nét Ferran de Segarra de Siscar al llibre 'La Primera Guerra Carlina de Catalunya', segons recull Ramon Felipó a la publicació 'Antigues imatges de La Patum'. 
Arxivat a