La Sant Silvestre se suma al «Vull la nit!» per un Cap d'Any sense sexisme i guanya en animació

La 19a edició de la tradicional activitat esportiva de Berga espera aconseguir repetir la xifra dels 1.000 participants amb més ambientació i música durant el recorregut

18 de desembre del 2018
Actualitzat el 28 de desembre a les 12:52h
Presentació de la Cursa de Sant Silvestre de Berga.
Presentació de la Cursa de Sant Silvestre de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La 19a Cursa de Sant Silvestre de Berga es prepara per arribar de nou a la fita dels 1.000 participants en una edició que s'alia amb la campanya "Vull la Nit!" per conscienciar i erradicar les conductes sexistes de la nit de Cap d'Any. La cursa també incorpora novetats en l'animació que hi haurà durant el recorregut de la cursa. Les novetats de la prova les han presentat aquest dimarts les entitats organitzadores: l'Ajuntament de Berga i el Club Atlètic Berga. El regidor d'Esports, Ivan Sànchez, la regidora de Joventut, Mònica Garcia, i el president del Club Atlètic Berga, Joan Torrents, n'han donat els detalls en roda de premsa. La prova es disputarà com és habitual el 31 de desembre a la tarda i estarà dividida en dues categories: la cursa de 5 quilòmetres i les curses infantils que començaran a les 5 de la tarda.

Les inscripcions poden fer-se a Intersport Serra Martí, Costa Esports de Berga i de Gironella, Ríos Running, i Tandem Esports, o al web del Club Atlètic Berga. En la vessant més esportiva, Joan Torrents, ha valorat que "en els últims anys la Sant Silvestre ha rondat els 1.000 participants, 800 persones a la prova gran i unes 200 a les curses infantils". Torrents confia que aquesta bona xifra es mantingui. En aquest sentit, el regidor Ivan Sànchez ha assenyalat que "la cursa berguedana és una referència a la Catalunya Central". 

Segons Joan Torrents, "l'objectiu és, a més, aconseguir que sigui una cursa divertida i familiar". Així, es tornarà a premiar els corredors i corredores amb les millors disfresses individuals i col·lectives. Torrents també ha anunciat la col·locació d’un estand solidari per col·laborar amb la campanya ‘Riure omple de vida’ de l’oenagé Pallapupas que agrupa a pallassos professionals que es dediquen a la humanització dels processos hospitalaris amb humor. 

La regidora Mònica Garcia ha fet incidència en roda de premsa en la importància de donar impuls a la campanya "Vull la nit!" en una ocasió com Cap d'Any i, per tant, aprofitar el ressò de les curses de Sant Silvestre. Mònica Garcia ha destacat que es tracta d'una "bona oportunitat" per conscienciar a la població. I és que ben poques hores després, centenars de joves berguedans sortiran de festa disposats a celebrar l'entrada de l'any. 

Els corredors de la cursa de Sant Silvestre portaran un dorsal amb el logo de la campanya "Vull la nit!". A més, rebran un fulletó amb 12 recomanacions per evitar comportaments sexistes i tenir una festa de cap d'any "no sexista i lliure de violència sexual". Dues informadores seran al Vall durant tota la tarda per conscienciar als joves sobre la campanya. El fulletó inclou consells per entendre que "només un sí és un sí" o avisar al Punt Lila que hi haurà a la plaça de Sant Joan durant tota la nit si hi ha una noia que està sent agredida. El Punt Lila estarà obert de la 1 a les 6 de la matinada. 

Per entretenir l'espera entre el final de les curses infantils i l'inici de la prova gran, el gimnàs El Tossalet també oferirà una masterclass de zumba al passeig de la Indústria, en la qual s'ha pactat amb l'ajuntament que no hi hagi cançons masclistes. 

Les berguedanes We Are Us actuaran al Vall

Els Mountain Runners del Berguedà i una comissió situada al carrer Albéniz, davant del bar de les Palmeres, ja van animar els corredors en l'edició de l'any passat. A banda, segons Torrents, en aquesta edició també participen en l'animació els Bombers i un grup de joves. Paral·lelament, les berguedanes We Are Us oferiran un concert al Vall abans de l'inici de la cursa dels grans.

Entrega de dorsals
 
L'entrega dels dorsals es realitzarà a l'Hotel d’Entitats, l'antic Centre Cívic, el diumenge, 30 de desembre, de 10 a 2 de la tarda i de 4 a 8 del vespre. En el cas de la cursa de 5 quilòmetres, també es podran recollir de 10 del matí a 6 de la tarda, mentre que els participants de les curses infantils tindran la possibilitat d’obtenir el dorsal el mateix dia de la cursa, de 10 del matí a 2 de la tarda a l’Hotel d’Entitats i de 3 a 4 de la tarda al Passeig de la Indústria. 
 
Tots els participants de la competició rebran una bossa amb diversos obsequis i productes dels patrocinadors de la prova. Els guanyadors i guanyadores de les diferents categories es proclamaran mitjançant l’entrega d’un trofeu.  El preu de la inscripció serà de 5 euros pels infants fins a 11 anys i de 12 euros pels corredors i corredores de la cursa de 5 quilòmetres. A partir del 29 de desembre, el preu serà de 15 euros.