Inicien les obres per reparar la gran esquerda de la carretera de Saldes a Gósol

Les obres, que costaran 250.000 euros, desplaçaran el traçat actual de carretera cap al costat muntanya en un tram de 140 metres perquè transcorri sobre un terreny més estable

Pilar Màrquez Ambròs/Redacció
18 de desembre del 2018
Actualitzat a les 16:20h
Obres de reparació a la carretera B-400 on hi ha una gran esquerda.
Obres de reparació a la carretera B-400 on hi ha una gran esquerda. | Territori
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat les obres d’emergència per reparar la gran esquerda que hi ha a la carretera B-400, al terme municipal de Saldes. Es tracta d'una via que va quedar afectada en aquest tram a finals de novembre a conseqüència de les intenses pluges registrades a la comarca. Un vídeo que es va compartir a les xarxes socials a finals de novembre mostrava com un autobús escolar havia de sortejar l'esfondrament de la via. 

A causa de les pluges, la plataforma de la via va quedar malmesa i deformada al llarg de més de 100 metres de longitud, cosa que va generar preocupació dels alcaldes de Saldes i Gósol que van alertar del perill que suposava l'estat de la carretera. El Govern va senyalitzar i desviar el trànsit per seguretat poc després, aprofitant el costat muntanya de la plataforma, i el director d'Infraestructures de Mobilitat, Xavier Flores, va assegurar que "en breu" realitzaria obres de millora a la via en converses amb el Consell Comarcal del Berguedà. 

Segons fonts de Territori, la urgència de reparar el tram afectat va fer necessària "la declaració d'aquesta actuació com a obra d’emergència a principis de desembre", per tal d’intervenir-hi "amb la màxima celeritat possible". En aquest context, ara comencen les obres per millorar el traçat, que se centren en el desplaçament de la calçada de la carretera actual uns metres cap al costat muntanya, perquè transcorri per sobre d'un terreny més estable que garanteixi la seguretat en aquest punt.
 
L'actuació inclou també la millora del drenatge d’aquest tram, amb l'execució d'una rasa drenant per sota de la cuneta actual, i un nou pou de recollida d’aigües pluvials. Les obres, que s’han adjudicat a l'empresa Bergadana de Transports i Excavacions, tenen un cost total de prop de 250.000 euros, i es preveu que s’executin durant 3 mesos.