Grup Horitzó dissenya un pessebre inspirat en la Patum

A la proposta de l'entitat no hi falta, per descomptat, la figura més transgressora del betlem català: el caganer que en aquesta ocasió es vesteix de ple

17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:11h
Una figura de mostra d'un dels plens com a caganer.
Una figura de mostra d'un dels plens com a caganer. | Pilar Màrquez Ambròs

Una figura de mostra d'un dels plens que fa de caganer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Grup Horitzó ha posat a la venda aquest Nadal les figures d'un original pessebre inspirat en la Patum. Ho han explicat aquest dilluns el president, Jordi Garcia Petit, i la directora de l'entitat, Eva Sànchez. Les figures del pessebre patumaire, fetes amb fusta i dissenyades per Sergi Montaner, han estat treballades pels usuaris que pateixen una malaltia de salut mental i en risc d'exclusió als qui l'entitat berguedana dona feina a través dels seus tallers. Les figuretes del pessebre costen 15 euros, com la resta de figures de fusta de la Patum que fa l'entitat. Sergi Montaner ja va col·laborar amb Grup Horitzó en el disseny d'un logo pels productes inspirats en la Festa dels Elois l'estiu passat. 

Per animar al públic a adquirir les figures del pessebre patumaire, se n'ha exposat un de mostra a la Botiga de la Manela, a la plaça de Sant Pere. A l'establiment, s'hi pot contemplar així el gegant nou i la geganta vella vetllant el nen Jesús, nans amb corona actuant en el lloc de Ses Majestats els Reis d'Orient, una de les guites com el bou o la mula amb un dels àngels, els turcs i, per descomptat, la figura més transgressora del betlem català: el caganer que en aquesta ocasió es vesteix de ple. 

Els beneficis de tots els productes que es venen a la Botiga de la Manela ajuden a finançar l'activitat de l'entitat. La botiga, que era un projecte que l'anterior directora Manela Quesada havia treballat els últims anys de vida, complementa el punt de venda que Grup Horitzó té a la plaça Europa i on ven roba de segona mà i llibres

Segons ha explicat la també membre de Grup Horitzó, Charo Díez, "per a l'entitat és molt important" aconseguir "finançament" a través dels productes que elaboren de manera artesanal els seus usuaris. Actualment, ha estat una de les dotze associacions de l'estat espanyol seleccionades per l'Escola d'Emprenedoria Social (EES), ubicada a Guadalajara, per participar en una formació destinada a impulsar l'ocupació laboral per a persones amb problemes de salut mental, una activitat que ha d'ajudar a l'entitat a crear més llocs de treball i aconseguir l'impuls com a centre especial de treball, un pas que li obriria el camí a subvencions.

Caixes plenes de misteri per fer l'amic invisible

La del pessebre de Patum és una de les apostes nadalenques que es poden trobar aquests dies a la botiga que Grup Horitzó va obrir la passada primavera. L'altra són caixes sorpresa per regalar per l'amic invisible. Es tracta d'un regal on ni tan sols els compradors coneixen què hi ha a dins de cada caixa, també feta a mà. Les caixetes tenen un preu de 10 euros i contenen diversos detalls. 
 

Pessebre patumaire a la Botiga de la Manela. Foto: Cedida 

 

Conjunt d'imatges d'algunes de les figures del pessebre. Foto: Cedides
 

La figura d'un ple com a caganer del pessebre de la Patum. Foto: Cedida

Arxivat a