La Fira de la Tòfona del Berguedà planta cara al temps i remunta l'últim dia

Els visitants afluixen dissabte atemorits per les previsions metereològiques però omplen el certamen aquest diumenge

Aida Morales
01 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:22h
Fira de la Tòfona del Berguedà
Fira de la Tòfona del Berguedà | Aida Morales

Fira de la Tòfona del Berguedà Foto: Aida Morales


El fred d'hivern acompanyat per fortes ratxes de vent que es preveia aquest cap de setmana a bona part de la meitat nord de Catalunya no ha acabat d'afectar el Berguedà. Això, per a la setena Fira de la Tòfona, ha tingut un component positiu, tot i que també molt negatiu. I és que l'espant meteorològic ha frenat l'afluència de molts turistes que, segons ha explicat el director de la Fira, Pere Muxí, es van quedar a casa dissabte. No obstant això, sembla que el final de l'esdeveniment ha pogut deixar tothom amb un bon regust de boca, ja que aquest diumenge s'ha vist molta més gent, i la venda de tòfones ha millorat. 

“Aquí estem amb la temperatura normal que fa a l'hivern”, ha afirmat Muxí, que ha lamentat que l'avís meteorològic hagi provocat “por”, tant als turistes, com als mateixos organitzadors. De fet, aquest va ser el motiu pel qual es van traslladar part de les activitats a les instal·lacions del Teatre de Cal Rosal, un espai separat de la resta de la fira, que també ha comportat una lleugera pèrdua de visitants. 

La fira en sí, però, s'ha continuat situant a la rambleta de Cal Rosal, amb una desena de parades de tòfones, formatges, vins, melmelades i embotits, entre d'altres. Per a l'organitzador, que hi hagi poques parades -en general, tot i que també de tòfones- és un fet característic de la fira. Segons ha dit, no es tracta d'una fira quantitativa, sinó qualitativa, de manera que hi ha “poques parades, però bones”. Pel que fa a les de tòfones, ha indicat que “ningú s'ha quedat sense poder comprar-les” i ha destacat la qualitat de tot el que s'ha exposat durant el cap de setmana. 

 
En aquest sentit s'ha expresat el tofonaire Josep Sala, que ha vingut a vendre tòfones silvestres des de Fígols d'Organyà. Per a ell, que era el primer any que participava de la fira, diumenge ha estat un bon dia “en què ha canviat l'ambient” i han millorat les vendes: “Els dius 600 euros el quilo i pensen que no ho poden comprar, però agafes una tòfona de 30 grams i pots fer-ne moltes coses”. 

El mateix ha afirmat la tofonaire Laia Aldomà que, a part de l'accessibilitat de comprar tòfones, ha valorat molt positivament el coneixement “cada any major” d'aquest tipus de fong. Per a ella, que participa al mercat des del primer any, la fira també ha estat una mica fluixa dissabte, tot i que ha remuntat diumenge.

Èxit de participació a les activitats

Malgrat la poc remarcable afluència de gent a la fira, el conjunt de participació a totes les activitats, tant gastronòmiques com didàctiques que l'han acompanyat, ha estat un èxit. Així ho ha declarat Muxí, que ha remarcat que, com a mínim, cada activitat ha comptat amb 70 persones. D'aquesta manera, ha indicat que al sopar gastronòmic que es va realitzar divendres al Restaurant Els Casals es van vendre més de 150 tiquets; i ha considerat un èxit la conferència inaugural 'L'hivern al bosc' a càrrec de Martí Boada; el taller teòrico-pràctic d'ensinistrament de gossos, “que va ser espectacular i serà un precedent”, i el concurs de gossos tofonaires, “que estava ple”. 

 
En totes aquestes, així com a les activitats gastronòmiques, l'afluència de participació ha estat l'esperada, en un cap de setmana poc atractiu, tot i que nodrit d'actes a Cal Rosal, amb la Mostra d'Olis de la Catalunya Central que ha organitzat el Konvent. “Com més coses es facin, molt millor, més reclam”, ha indicat el director de la fira: “Aquí ningú és competència de ningú i són coses totalment complementàries”.
 

Parada de venta de tòfones a la Fira de la Tòfona del Berguedà Foto: Aida Morales

 

Petits arbres adaptats pel cultiu de tòfones Foto: Aida Morales

 

Taller de cuina a la Fira de la Tòfona del Berguedà Foto: Aida Morales