La Fia-faia brilla en la visita a Brussel·les

La jornada va acabar amb una encesa de faies a la Casa de la República amb el president Puigdemont, però abans el Casal Català va acollir tota una sèrie d'activitats en presència dels consellers Puig i Serret

17 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:38h
La delegació berguedana de la Fia-Faia amb els consellers a l'exili Meritxell Serret i Lluís Puig.
La delegació berguedana de la Fia-Faia amb els consellers a l'exili Meritxell Serret i Lluís Puig. | Casal Català Brussel·les
Una delegació d'una trentena de persones en representació de la Fia-faia ha visitat Brussel·les aquest cap de setmana per iniciativa del Casal Català. Cerdanyolencs i baganesos, entre els quals l'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, el regidor de Cultura de Bagà, Lluís Casas i el president de l'associació de la Fia-Faia, Josep Ureña, van participar dissabte en una jornada repleta d'activitats a la capital belga. Entre altres, es va inaugurar una exposició de fotografies de la Fia-Faia i es va celebrar un taller d'elaboració de faies i un taller dansa al voltant del foc. 

L'alcalde de Sant Julià, Agustí Elias, ha valorat positivament la visita que s'ha fet en el marc de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i amb el propòsit de divulgar la singularitat de la festa. 

Els consellers a l'exili Meritxell Serret i Lluís Puig van participar d'un matí que va comptar també amb la presentació del llibre "la Fia-Faia: la festa de falles nadalenca" de Xavier Pedrals, i el conte infantil Fia-Faia amb dibuixos de Jaume Capdevila Kap, i editada per Edicions Mediterrània. La jornada va culminar a la tarda amb l'encesa de faies a la Casa de la República amb el president Carles Puigdemont. Puigdemont va agrair la visita de la delegació berguedana i va reivindicar la festa que és patrimoni de la humanitat des de l'1 de desembre de 2015. 
     
Meritxell Serret va elogiar també la celebració després de compartir jornada amb la delegació berguedana. "Agraïda de poder gaudir de la cultura de la Fia-faia i descobrir-ne els secrets gràcies a la gent de Sant Julià de Cerdanyola i Bagà", va escriure a les xarxes socials. 

Tal com ha explicat Josep Ureña, el conseller Lluís Puig està especialment vinculat a la festa ja que coneix d'aprop la tradició i així ho va deixar ben patent dissabte. Puig va acompanyar la delegació durant bona part de la visita a la capital belga.

Com a director general de Cultura Popular, Lluís Puig ja va ser una de les persones que van baixar faies des del siti fins a la vila de Bagà l'any de la proclamació de la Unesco. El 2016, Puig va visitar Sant Julià de Cerdanyola per participar també a la festa. De manera que l'any passat, quan ja havia marxat a l'exili, tant Bagà com Sant Julià de Cerdanyola, van recordar la seva figura.  Enguany, la celebració ha visitat també simbòlicament l'Smithsonian Festival de Washington, amb la presència de dues faies, entre una representació de les falles del Pirineu que va traslladar-se als Estats Units el mes de juliol.