Els Pastorets de l'Ametlla fan 140 anys a punt de complir el somni del nou pati de butaques

L'estructura per a un sistema de grades desmuntables modulars s'instal·larà els pròxims dies al teatre i al gener arribaran finalment les cadires encoixinades

14 de desembre del 2018
Actualitzat el 21 de desembre a les 18:22h
Les grades desmuntables que s'han d'instal·lar han arribat aquesta setmana al teatre.
Les grades desmuntables que s'han d'instal·lar han arribat aquesta setmana al teatre. | Associació Cultural l'Esplai
Les cadires de plàstic viuran el seu últim Nadal al Teatre de l'Ametlla de Merola. L'estructura per a un sistema de grades desmuntables modulars s'instal·larà els pròxims dies al teatre i al gener arribaran finalment les cadires encoixinades que completaran el projecte i que faran la funció de butaca, segons ha confirmat l'alcalde Josep Maria Altarriba. El nou pati de butaques encara no podrà estrenar-se per festes, com inicialment es pensava, però el flamant nou responsable de l'Associació Cultural l'Esplai, Òscar Cabra, ha assegurat que hi ha satisfacció a l'entitat veïnal perquè ara sí que aquesta demanda és gairebé una realitat.

Mentrestant, els Pastorets de l'Ametlla d'aquestes festes seran de transició just abans de complir amb una de les assignatures pendents de l'equipament, però també de celebració. Perquè la representació nadalenca que va guanyar la Creu de Sant Jordi l'any 2007 fa 140 anys. Les funcions seran el 23, 26, 30 de desembre i el 13 i 20 de gener. A l'obra hi participen més de 150 persones, entre actors i col·laboradors. "De la representació, estrictament parlant, en formen part entre 60 i 80 persones", ha matisat el director dels Pastorets, Moisès Boixadera. Enguany una de les novetats és que la primera funció es farà abans de Nadal, per una qüestió de calendari. "No recordo que s'hagi fet abans en el passat, però aquest any s'ha organitzat d'aquesta manera per tal de distribuir les cinc funcions habituals", ha explicat Òscar Cabra.

La xifra dels 140 anys és rodona i suposa una considerable alegria per a les persones que cada any fan possible aquesta tradicional representació nadalenca, malgrat que aquest no sigui un any de canvis. El 2019 podria ser tota una altra història. Més enllà que es disposarà ja d'un nou pati de butaques, es plantegen canvis en els decorats de cara al futur. Moisès Boixadera ha explicat que el fet de guanyar la Grossa ha obert la possibilitat de plantejar la renovació d'alguns decorats que ho necessiten i de la música.

"Tenim projectes a més llarg termini però per portar-los a terme ha de venir gent experta a veure els Pastorets i hem de deixar passar un temps; els Pastorets sempre són una cursa de fons, no podem canviar-los cada any", ha expressat Boixadera. "De cara al futur, s'ha apuntat la possibilitat de renovar la música, que ja fa uns quants anys que es va gravar i es planteja canviar alguns decorats", ha afegit el director. 

"Sense renunciar a la tradició, el repte és adaptar el ritme i l'espectacularitat al públic actual sense perdre l'essència dels Pastorets clàssics amb decorats de paper: actualment, el teló es tanca més de 20 cops, i potser es pot mirar que no calgui tancar-lo tants cops, adaptar l'obra als requeriments del públic actual", ha comentat Moisès Boixadera. 

Les entrades d'enguany es poden comprar al web de l'Ametlla de Merola. Aquesta temporada serà en record de Francesc d'Assís Picas Pons, autor del text de "la Flor de Nadal", i que va morir enguany. El seu text estrenat l'any 1954, juntament amb la música original d'en Josep Maria Conangla, ambdós fills de l’Ametlla de Merola, és el que ha acompanyat fins ara  les representacions i que s’ha conegut popularment com "Els Pastorets de l’Ametlla de Merola".

Mesos d'assajos

Els responsables de l’agrupació cultural que any rere any porten dalt de l'escenari uns dels Pastorets més antics de Catalunya comencen els assajos de l'obra després de la Festa Major de l'Ametlla de Merola, que es fa a finals de setembre. "Cada any es parla amb els actors de l'any anterior per veure si continuen, es queda amb els actors nous per assajar les escenes i, a partir d'aquí, s'incorporen els intèrprets més veterans, fins que es fan els assajos generals per seccions i aquest diumenge fem l'assaig general de tota l'obra", ha dit Moisès Boixadera, que ha posat en relleu la feina que suposa preparar la representació. 

Un projecte global per al teatre

De les mancances del Teatre de l'Ametlla, la més evident és potser la falta de butaques. Però els responsables de la representació recorden que hi ha altres coses pendents: "la climatització és molt precària, cal millorar la sonoritat, fer-hi un vestíbul i fer-hi lavabos perquè, si un dia fa festa el bar del costat, no hi ha serveis", ha exposat Moisès Boixadera. "Falta un full de ruta que ja teníem però ara hem de tornar-ne a fer un que marqui els passos a seguir", ha dit Boixadera. La Diputació de Barcelona s'ha compromès a redactar un projecte global de tot el que falta a l'equipament l'any vinent, segons els responsables de l'obra.