Berga reforça l'adequació de les condicions ambientals de la Casa de la Patum per evitar humitats

La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat al ple de Berga que s'està elaborant un informe per conèixer l'estat de les comparses i el material museístic en relació a aquesta problemàtica

14 de desembre del 2018
Actualitzat el 13 de gener del 2019 a la 1:09h
Sala on s'exposen les figures de la Patum.
Sala on s'exposen les figures de la Patum. | Aj.Berga
Berga reforçarà l'adequació de les condicions ambientals a la Casa de la Patum per combatre les humitats que pateix l'edifici. La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat al plenari de Berga que s'està elaborant un informe per conèixer l'estat de les comparses i el material museístic en relació a la humitat i que es treballa per reforçar l'adequació de les condicions ambientals de la sala d'exposicions i del taller on es guarden i arrangen les figures i el material museístic de la festa.  

Ha estat el portaveu del PDECat, Ramon Minoves, qui ha preguntat al ple a Garcia per l'estat de la comparseria en relació a les humitats que afecten l'immoble. Mònica Garcia ha respost que "el deshumidificador que es va posar en l'anterior legislatura no és efectiu", donat que absorbeix 30 litres per dia "quan els metres cúbics de la sala d'exposicions requereixen un deshumidificador que absorbeixi 72 litres per dia". Per resoldre la problemàtica, Garcia ha anunciat que aquest mateix divendres hi ha prevista la instal·lació d'un aparell adequat i que s'aprofitarà el que hi ha ara per la sala on es fan els arranjaments dels vestits i la comparseria.

També s'estudiarà la instal·lació d'un calefactor que "esperem que millori la situació amb la humitat" a la Casa de la Patum, segons ha dit Garcia. "Per descomptat, ja no hi ha goteres des de fa un temps, per tant la humitat hauria de començar a millorar", ha afegit la regidora.

Mònica Garcia ha assenyalat que esperen que "es sequi del tot" la vestimenta que "ara mateix està humida i que, efectivament presenta una problemàtica". "Aquesta és una problemàtica que estem intentant resoldre i avaluarem en els propers mesos quin és l'abast de la solució que hi posem aquest divendres a les 12 del migdia [amb la col·locació del nou deshumidificador]", ha avançat. 

Les goteres, un problema endèmic

L'any 2012 un estudi va concloure que la comparseria de la Patum no s'havia conservat en les condicions ambientals més adequades, ja que la sala d'exposicions del museu de la festa, on durant tot l'any es guarden les diferents figures, presentava un excés d'humitat i una temperatura massa baixa, que no contribuïa a l'estat òptim dels elements patumaires.

Per posar-hi remei, gràcies als recursos d'una subvenció, s'hi va posar un primer deshumidificador que es va considerar "una actuació bàsica per mantenir les figures en condicions idònies". El 2016 la situació va empitjorar. Es van detectar problemes d'humitats causats pel despreniment d’una part de la façana i pel trencament de diverses teules. Això va provocar el deteriorament de la teulada, un fet que va fer que l'Ajuntament decidís traslladar temporalment la imatgeria als baixos del consistori per garantir-ne la integritat.

Durant els següents mesos, van realitzar-se diverses actuacions per rehabilitar les zones de l’edifici que havien quedat malmeses a causa de les goteres. Entre aquestes, va reparar-se la teulada per evitar la filtració d'aigua i va pintar-se l'interior de l'edifici, a banda d'adequar el sistema de visionat de l’audiovisual.  Amb tot plegat, les goteres van eliminar-se, almenys de forma aparent, si bé la humitat és un problema que s'ha continuat detectant, per la qual cosa ara es col·locarà un nou deshumidificador que s'adapti a la sala d'exposicions i en millori les condicions ambientals, i s'estudiaran futures intervencions com la col·locació d'un calefactor. 
Arxivat a