Berga dona suport a la vaga de fam dels presos polítics

El text de la moció ha rebut llum verda amb els vots a favor del PDECat, CUP, ERC i ICV i el vot en contra del PSC

13 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:47h
Minut de silenci per presos i exiliats.
Minut de silenci per presos i exiliats. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple de Berga ha aprovat aquest dijous una moció del PDECat de suport a la vaga de fam dels presos polítics. El text ha rebut llum verda amb els vots a favor del PDECAt, la CUP, ERC i ICV i el vot en contra del PSC. 

El portaveu del PDECat, Ramon Minoves, ha estat l'encarregat de llegir la moció per "donar ple suport a la decisió de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull" d'iniciar una vaga de fam en denúncia a lactuació del Tribunal Constitucional, que "amb la seva manera de procedir davant dels recursos d’empara presentats pels presos polítics evita l'accés de les seves peticions als Tribunals Europeus i Internacionals". El text demana donar suport als presos i "a totes les accions judicials impulsades per tal d’aconseguir que es revisi una presó provisional totalment injusta". A més, s'exigeix al Tribunal Constitucional que resolgui els recursos d'empara i s'acorda notificar aquest acord al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, al Congrés de Diputats, al Senat, al Parlament Europeu, a Amnistia Internacional i a l'Oficina de l'Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH). I donar trasllat també d’aquesta moció al Tribunal Constitucional.

Minoves ha afirmat que "la duresa que comporta la vaga de fam demostra la fermesa de les conviccions tant de Jordi Turull, Jordi Sànchez, Joaquim Forn, i Josep Rull", com "de la resta de presos i exiliats". Això, segons ha dit el portaveu del PDECat confirma "el seu compromís amb la lluita pacífica". 
 
"Aquesta acció excepcional i extraordinària torna a situar amb més força el focus sobre l'arbitrarietat de la justícia espanyola, que està instruint una causa política amb arguments falsos, atemptant contra drets fonamentals, com la presumpció d'innocència o el dret a un procés judicial amb garanties", ha expressat la moció. 

En la lectura del document també s'ha recordat que "tal com han expressat els presos polítics, aquesta acció pacífica no es fa contra ningú, sinó a favor de remoure consciències i voluntats: no es busca cap tracte de favor, ni tan sols una resolució positiva dels recursos, sinó demanar que es respectin els seus drets". 

El regidor de govern Francesc Ribera (CUP), ha defensat la moció perquè ha considerat que "és important que aquest ple doni suport a la vaga de fam". Ribera ha recordat que, en una visita a Lledoners, Jordi Turull li va explicar, a més, que sovint els presos veuen la retransmissió del plenari a través de la televisió. El portaveu d'ERC, Ramon Camps, ha afegit que "l'acció de la vaga de fam honora els presos", motiu pel qual ha anunciat també el vot favorable dels republicans.

Per la seva banda, l'únic regidor d'ICV, Joan Torres, ha anunciat el vot a favor de la moció perquè ha considerat que la vaga de fam "és una via legístima, pacífica i una decisió voluntària". Joan Torres ha criticat, però, el president Quim torra per proposar la via eslovena o fer "un simulacre de vaga de fam", així com "per menystenir els col·lectius socials". Pel regidor d'ICV, les accions de Quim Torra "no ajuden la societat catalana ni als presos polítics". Rosalia Monroy, l'única regidora del PSC, ha emès un vot en contra perquè, ha dit, que la justícia i la política han discòrrer per vies diferents. 

La sessió ordinària de desembre ha començat amb un nou minut de silenci dels membres del plenari per a les persones que continuen empresonades i exiliades a causa del procés d'autodeterminació, un gest de solidaritat i protesta que Berga porta fent fa mesos. 
Arxivat a