Xarxa de camins

L'alcalde de Borredà reclama a les administracions més ajuda econòmica pel manteniment de camins

Joan Roma creu que només es podrà fer un raonable manteniment "si els municipis reben una aportació anual amb caràcter permanent, propera als 500 euros per quilòmetre"

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 13 de desembre de 2018 a les 11:55 |
Un dels 34 camins comptabilitzats al municipi de Borredà. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Borredà ha aprovat en ple extraordinari el catàleg de camins municipals, redactat per un equip tècnic contractat per la Diputació de Barcelona en el marc del catàleg de serveis. Aquest catàleg enumera i descriu els 34 camins municipals, amb un total de 77,87 quilòmetres, segons ha confirmat l'alcalde Joan Roma. El govern local de Borredà considera així "indispensable" que les administracions superiors facin aportacions "proporcionals a la xarxa de camins de cada poble" i augmentin les ajudes. 

"En un any, tan plujós com aquest, el manteniment de camins es converteix en un greu problema, precisament per manca de recursos propis, i per la retallada brutal de les aportacions que històricament han fet altres administracions com la Generalitat o el Govern Central", ha denunciat Joan Roma. Roma considera que l'existència de 34 camins, comporta una gran despesa en manteniment, difícil d'assumir per part d'un municipi petit. És per aquest motiu que el govern de Borredà demana una aportació que s'adigui a les necessitats de cada municipi. La Diputació de Barcelona aporta, segons Roma, "valuosos recursos" en el marc del Pla de Prevenció d'Incendis. És, ha explicat, "l'única administració que ajuda realment als municipis, a diferència de les altres que se n'han desentès".

 
Borredà, té una superfície de 43,6 quilòmetres quadrats, amb un nombrós disseminat que explica els 34 camins catalogats. L'aprovació del catàleg de camins comporta una exposició pública durant 60 dies hàbils, la qual cosa permet que tots els interessats puguin consultar el catàleg, en format paper, a les oficines municipals, o mitjançant la consulta al web de l’ajuntament

Un maldecap "impossible" de resoldre amb fons propis
 
"Considero que tots els municipis haurien de disposar del seu catàleg de camins municipals, per a fer-lo servir com a base per a reclamar ajudes al manteniment.  Només es podrà fer un raonable manteniment si els municipis reben una aportació anual amb caràcter permanent, propera als 500 euros per quilòmetre", ha dit l'alcalde de Borredà. "Una xifra com aquesta, o molt similar, permetria poder planificar, amb caràcter plurianual, les millores  a fer a cada camí, per tal de tenir-lo en condicions per transitar-hi". 
 
Mentre que no hi hagi aportacions fixes i anuals, el manteniment de camins municipals es converteix "en un maldecap impossible de resoldre amb fons propis", segons Roma. "Aquesta és una petició que, any rere any, molts alcaldes plantegem, i en la qual continuarem insistint fins no sigui realitat", ha apuntat Joan Roma. 

 

Participació