La festa de la Fia-Faia viatja a Brussel·les per divulgar la seva singularitat

Una trentena de persones es traslladaran a la capital belga on els rebrà el conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig; entre altres, preveuen cremar dues de les tradicionals faies i hi haurà diverses activitats al casal català

12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:02h
Fia-Faia cremant a Bagà.
Fia-Faia cremant a Bagà. | Aida Morales
Una trentena de persones de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola es traslladaran a Brussel·les (Bèlgica) dissabte 15 de desembre per donar-hi a conèixer la Fia-Faia, reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'1 de desembre de l'any 2015. La iniciativa del Casal Català d'Europa a Brussel·les preveu inaugurar una exposició de fotografies de la Fia-Faia, a més de realitzar una projecció audiovisual sobre la festa i oferir un taller d'elaboració de faies i un taller dansa al voltant del foc, segons ha confirmat a NacióBerguedà el president de l'Associació de la Fia-Faia, Josep Ureña. La celebració berguedana és l'única del Pirineu que inclou falles durant l'hivern. 

La benvinguda a la delegació de l'alt Berguedà a Brussel·les anirà a càrrec de la presidenta del Casal Català de Brussel·les, Roser Maresma, i del Conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig, a les 10 del matí de dissabte. Puig coneix d'aprop la tradició. Com a director general de Cultura Popular, Puig va ser una de les 130 persones i escaig que van baixar faies des del siti fins a la vila de Bagà l'any de la proclamació de la Unesco. El 2016, Lluís Puig va visitar Sant Julià de Cerdanyola per participar també a la festa. De manera que l'any passat, quan ja havia marxat a l'exili, tant Bagà com Sant Julià de Cerdanyola, van recordar la seva figura. 

Entre els berguedans que es traslladaran fins a la capital belga per a l'ocasió hi ha l'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, el regidor de Cultura de Bagà, Lluís Casas, i el president de l'Associació de la Fia-Faia, Josep Ureña. Durant el matí d'activitats, també s'aprofitarà per presentar el llibre "la Fia-Faia: la festa de falles nadalenca" de Xavier Pedrals, i el conte infantil Fia-Faia amb dibuixos de Jaume Capdevila Kap, i editada per Edicions Mediterrània. Les activitats al casal català tindran lloc de 10 del matí a 1 de la tarda.  L'acció s'inclou dins de les activitats de l'Any Europeu de Patrimoni Cultural.

Recepció a la Casa de la República

A la tarda, segons ha explicat Josep Ureña, esperen poder participar en una recepció a la Casa de la República, amb el president a l'exili Carles Puigdemont. "Mirarem si podem cremar dues faies que ja haurem mostrat al matí al casal català, una de la manera que es fa a Bagà, sense pal que sobresurti, i l'altra a l'estil de Sant Julià, amb el pal per agafar la torxa vegetal", ha afirmat Ureña. 

Enguany, la celebració ha visitat també simbòlicament l'Smithsonian Festival de Washington, amb la presència de dues faies, entre una representació de les falles del Pirineu que va traslladar-se als Estats Units el mes de juliol.