La depuradora de Borredà s'enllestirà a finals de gener i entrarà en funcionament al febrer

Enguany s'havia previst ja que l'EDAR pogués estar acabada el mes de juliol però el retard en les obres ho va impedir; actualment queda per resoldre només l'escomesa de llum

12 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:14h
Aspecte actual de la depuradora de Borredà.
Aspecte actual de la depuradora de Borredà. | Cedida
La comissió de seguiment de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Borredà estarà acabada a finals del mes de gener, moment en el qual es podrà precedir a fer les primeres proves, "i si tot va com està previst, pot entrar en funcionament a finals de febrer". Així ho ha assegurat l'alcalde de Borredà, Joan Roma, aquest dimecres, després que la comissió de seguiment de l'EDAR hagi fet recentment una visita a les instal·lacions per comprovar l'estat de les obres i conèixer les previsions definitives de cara a posar-la en marxa. Enguany s'havia vist ja que l'obra pogués estar acabada el mes de juliol, però finalment els terminis s'han retardat

Aquesta ha estat la segona visita in situ que fa la comissió a la depuradora, formada per 7 membres del consistori (govern i oposició) i 3 membres de la plataforma ciutadana que es va crear per la irrupció del projecte al municipi. Roma ha avançat que han pogut comprovar així "la pràctica finalització de les obres i instal·lacions", de manera que es té la certesa que l'equipament es troba "en un 95% de la seva execució, quedant ara per resoldre l'escomesa de la llum, demanada i prevista a principis del mes de gener". La comissió de seguiment de l'EDAR es reuneix tots els primers dimecres de cada mes, per fer el seguiment de les obres i les incidències que puguin aparèixer. 

Segons Roma, tant l'interior com l'exterior de la instal·lació, mostren "una imatge esplèndida", amb "l'aplicació de totes les mesures projectades i acordades, de manera que es considera que complirà tots els paràmetres establerts, respecte el soroll, les olors o altres factors". La seva finalització "permetrà complir amb la vella aspiració d'enviar aigües netes cap a la Riera de Margansol, i donar compliment a la legislació vigent", ha incidit Joan Roma. 
 
També s'han dut a terme ja les obres d'accés al recinte i l'encerclat del perímetre, de manera que, en aquest sentit, les instal·lacions es troben a punt per entrar en funcionament. "La comissió ha fet la seva feina, i continuarà fins a final de mandat, per a constatar que l’entrada en funcionament compleix tots els requisits pactats, i no presenta cap modificació respecte del que s'ha anat acordant", ha assegurat l'alcalde de Borredà. 
 
L’empresa constructora és OMS – SACEDE, que també s’encarregarà del manteniment en els primers 15 anys, i l'administració actuant és l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la qual ha assumit tots els tràmits, gestions i supervisions pertinents, a més del finançament total de l'equipament. La planta ha suposat una inversió propera als 870.000 euros. Tindrà una capacitat de tractament de 200 m3/dia, equivalent a una població de 1.250 habitants, i serà una instal·lació de tipus biològic amb fangs activats. Un cop tractada l'aigua, aquesta podrà retornar efectivament al torrent de Margansol. 
 
La depuradora era una de les reivindicacions històriques del municipi. No obstant això, amb el creixement del poble, aquesta finalment quedava a tan sols 90 metres de les cases. Per això, quan es va decidir iniciar les obres, els veïns es van plantar contra la construcció de la depuradora, impedint que les màquines accedissin als terrenys, i es va iniciar tot un seguit de trobades entre l'Ajuntament, l'ACA i els ciutadans, per tal de trobar punts en comú. 
 
Amb el nou projecte la depuradora serà similar a la de Gósol o Castellar de n'Hug, i contindrà filtres i insonorització. Una vegada surti l'aigua a fora, a més, també contindrà tota una sèrie de filtres naturals fets amb escorces i vegetació, que milloraran la qualitat de l'aigua.