La restauració del Xalet del Catllaràs de Gaudí estarà enllestida el primer semestre de 2019

Els treballs per recuperar l'edifici costaran més de mig milió d'euros i estan cofinançats pel fons FEDER, la Generalitat i la Diputació de Barcelona

11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:45h
Visita de Marc Castells al Xalet del Catllaràs.
Visita de Marc Castells al Xalet del Catllaràs. | Consell Comarcal del Berguedà
La restauració del Xalet del Catllaràs d'Antoni Gaudí estarà enllestida durant el primer semestre de 2019. Així ho ha anunciat el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que ha volgut visitar l'edifici de la Pobla de Lillet, acompanyat dels alcaldes de la comarca. Els treballs costaran 567.000 euros, aportats pel fons FEDER, Generalitat i Diputació de Barcelona, de manera que l'ajuntament no hi ha hagut d'aportar recursos municipals. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha reconegut que es tracta d'uns treballs "importants" tenint en compte que és una obra de Gaudí, i ha destacat que duraran entre cinc i sis mesos. A hores d'ara, l'Ajuntament de la Pobla i l'ens comarcals estan estudiant el futur ús que se li pot donar a l'edifici.

Josep Lara ha explicat que les obres s'adjudicaran en quinze dies a una de les cinc empreses que han concorregut al concurs. El propòsit és restaurar el Xalet del Catllaràs de manera integral i retornar l'edifici al seu aspecte original. Les obres de recuperació de l'immoble inclouen la impermeabilització de la coberta, la rehabilitació de les façanes i de l'exterior i el condicionament de la pista d'accés. També s'hi instal·larà energia fotovoltaica. Aquest ha de ser el primer pas per fer-lo visitable i complementar-lo amb l'atractiu natural que l'envolta. El FEDER aporta a aquesta obra un cost de 283.000 euros, la meitat del pressupost previst. El Pla de Foment del Turisme de la Generalitat, hi afegeix 183.000 euros i la Diputació de Barcelona 100.000 euros. 

Marc Castells ha explicat aquest dimarts que la Diputació ha assumit un 25% del cost dels projectes del Berguedà que han rebut l'ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El conjunt d'aquestes iniciatives suposa un cost d'1,9 milions, dels quals el FEDER hi aporta 975.000 euros i la Diputació 500.000 euros, a més d'incloure l'aportació de la Generalitat. Es tracta de la rehabilitació del Teatre de Viladomiu Nou, la Torre de Cal Pons i l'edifici del Xalet del Catllaràs, d'un circuït de codis d'informació QR per a la mòbil a la Nou de Berguedà, la integració de Cal Mestre al riu Llobregat i de la Ruta de l'Aigua del Llobregat. 
 

L'alcalde Vicenç Linares i el president de la Diputació Marc Castells. Foto: Diputació de Barcelona


Situat a 1.500 metres d'alçada i construït el 1902, Antoni Gaudí va dissenyar el xalet perquè s'hi allotgessin els enginyers que treballaven a les mines properes, d'on s'extreia carbó per la cimentera Asland del Clot del Moro, promoguda per Eusebi Güell a Castellar de n'Hug. 

Aquesta no és la primera intervenció al xalet que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. L'any 2016 ja es va restituir a la façana, a la façana, l'escala frontal de cargol dissenyada per Gaudí, suprimida i substituïda per una simple escala metàl·lica als anys 70. Abans, al 2003 i 2006, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) ja havia fet dues intervencions de restauració. 
Arxivat a