La Diputació de Barcelona augmenta gairebé un 78% la inversió al Berguedà

Els projectes FEDER, la Via Blava, el foment de l'ocupació, les escoles bressol, el servei de teleassistència o la millora dels polígons han estat els eixos de treball de l'actual mandat

11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:03h
El president de la Diputació, Marc Castells, durant la roda de premsa al Consell Comaarcal del Berguedà.
El president de la Diputació, Marc Castells, durant la roda de premsa al Consell Comaarcal del Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà ha rebut un 77,6% més d'inversió de Diputació de Barcelona en els darrers dos mandats. En una roda de premsa a la seu del Consell Comarcal del Berguedà, el president de la Diputació, Marc Castells, ha destacat la quantitat invertida i ha incidit en el fet que mai abans s'havia destinat tant pressupost a la comarca. Segons Castells, el "creixement potencial" de la inversió demostra la voluntat de l'ens provincial de connectar amb el territori. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha afirmat, en aquest sentit, que "sense la Diputació ens hagués estat molt difícil tirar endavant aquesta legislatura". El mandat ha sofert, l'últim any, els efectes del 155 a la Generalitat de Catalunya. 

La Diputació ha destinat, els últims tres anys, més de 31,37 milions d'euros en el marc del Pla Xarxa de Governs Locals, a través del qual treballa per canalitzar la transferència de recursos econòmics, tècnics i materials als governs locals. La inversió en el mandat anterior (2011-2015) va ser de 32,22 milions d'euros en quatre anys, una xifra que s'espera superar amb escreix abans de les eleccions de maig de 2019. "Hi haurà un augment notable d'inversió en els pròxims mesos", ha avançat Castells. El president de la Diputació ha detallat aquest dimarts els vuit eixos en els quals s'ha invertit fins ara. L'increment d'inversió dels dos últims mandats, respecte a la inversió feta durant el mandat 2008 - 2011 és del 77,6%. En aquell període es va invertir una xifra molt inferior de 17,66 milions d'euros, segons ha assenyalat Marc Castells. 

Entre les inversions fetes, Marc Castells ha explicat que la Diputació ha assumit un 25% del cost dels projectes del Berguedà que han rebut l'ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El conjunt d'aquestes iniciatives suposa un cost d'1,9 milions, dels quals el FEDER hi aporta 975.000 euros i la Diputació 500.000 euros, entre altres. Es tracta de la rehabilitació del Teatre de Viladomiu Nou, la Torre de Cal Pons i l'edifici del Xalet del Catllaràs, d'un circuït de codis d'informació QR per a la mòbil a la Nou de Berguedà, la integració de Cal Mestre al riu Llobregat i de la Ruta de l'Aigua del Llobregat. 

Abans de la roda de premsa, Castells ha visitat, precisament, el Xalet del Catllaràs a la Pobla de Lillet, on s'han de dur a terme obres de rehabilitació amb el suport del fons FEDER, de la Diputació de Barcelona i del Pla del Foment del Turisme. Els treballs, per valor de 567.000 euros del Xalet del Catllaràs, s'adjudicaran en un termini de 15 dies i han d'enllestir-se durant el primer semestre de l'any 2019. "Les subvencions FEDER són complicades i el fet que els fons europeus es destinin a aquestes actuacions del patrimoni berguedà avala que es tracta de projectes molt bons", ha defensat Castells. "Era difícil, però la comarca ho ha intentat, s'ha atrevit a tocar a la porta, passant un procés molt selectiu"; ha afegit Castells. 
 

Visita de Marc Castells, alcaldes i autoritats locals al Xalet del Catllaràs. Foto: Consell Comarcal del Berguedà


Més enllà de la col·laboració en els projectes FEDER, la Diputació també ha destacat les inversions al Berguedà en qüestions com la Via Blava del Llobregat, el foment de l'ocupació, les escoles bressol, el servei de teleassistència o la millora dels polígons. Per a Castells, una de les inversions "més icòniques" que està tirant endavant la Diputació és la de la Via Blava del Llobregat, amb especial incidència al Berguedà. "És un projecte que podrem visibilitzar en totes les fires de turisme del món, en la qual la Diputació hi és present, i que posarà en valor el ric patrimoni arquitectònic i paisatgístic que té el Berguedà", ha afegit el president de la Diputació. En total, el projecte de la Via Blava té un pressupost de 25 milions d'euros.

 


Fibra òptica, patrimoni i polígons industrials

Una altra de les branques d'inversió de l'ens en què ha incidit Marc Castells ha estat la de la fibra òptica. La Diputació de Barcelona ha impulsat obres per permetre que la fibra òptica arribi a 4 municipis i 2.184 habitants potencials del Berguedà. Les obres començades aquest estiu tenen un pressupost de licitació de 2,21 milions d'euros i afecten 28,9 quilòmetres de carreteres de la comarca que són titularitat de l'ens. 

A més, l'organisme provincial ha destinat 2,14 milions d'euros a la millora i reforma d'edificis singulars i elements patrimonials, i s'han invertit més d'1,13 milions d'euros a la millora dels polígons de Berga i Puig-reig. 
 

Marc Castells signant el llibre d'honor del Consell Comarcal del Berguedà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Ocupació, atenció a les persones i igualtat
 
Marc Castells ha destacat que, al Berguedà, s'ha invertit 2,2 milions d'euros en plans de foment de l'ocupació i la capacitació laboral, i s'ha donat cobertura a 1.254 persones usuàries del Servei Local de Teleassistència amb un pressupost per al 2018 per a tota la demarcació de 12, 3 milions d'euros, dels quals un 47% els ha aportat la Diputació. 
 
La corporació provincial també ha aportat 658.000 euros al finançament de les llars d'infants municipals del Berguedà entre el 2015 i el 2018. 

Respecte als projectes pels quals s'atorgaran ajuts els pròxims mesos, Marc Castells ha destacat que l'ens publicarà una línia d'ajuts per canviar canonades on "el Berguedà de segur que també en sortirà beneficiat". El president ha elogiat la tasca del Consell Comarcal del Berguedà a l'hora de vehicular els ajuts i les necessitats dels ajuntaments de la comarca, així com també la feina del diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació, l'alcalde de Cercs, Jesús Calderer.