La Fireta vol superar la xifra dels 2.000 visitants en una edició que torna a la Torre de l'Amo

Productes artesanals i agroalimentaris, gastronomia i música acompanyaran la cita dissabte 15 i diumenge 16 de desembre

10 de desembre del 2018
Actualitzat el 12 de desembre a les 4:01h
Presentació de la Fireta a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou.
Presentació de la Fireta a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou. | Pilar Màrquez Ambròs
La Fireta arriba al seu setè aniversari el 15 i 16 de desembre amb una nova edició que convida als berguedans a escollir els regals de Nadal entre propostes de productes artesanals. La mostra tornarà a omplir la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou de Gironella - un indret que ja va visitar fa dos anys - de productes fets a casa, concerts i tallers. Repartits entre les dues plantes de la Torre de l'Amo, hi haurà 22 expositors, a més d'un espai de jocs cedit per la llibreria Guinó.

El Vermúsic també torna a estar present a la iniciativa. A més, una de les novetats d'aquest 2018 és l'aposta per la gastronomia, de manera que l'exterior de la torre acollirà nous envelats de productes agroalimentaris com Formatges Cuirols, la Magrana, Masia Fontirons, Sherbet, entre altres. L'expectativa d'aquesta edició és rebre més de 2.000 visitants. 

Així ho ha explicat en roda de premsa el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, acompanyat de la directora de la Fireta, Esther Barniol, i de les també impulsores de la proposta, Sara Maiol i Alba Perarnau. Amb l'èxit de l'edició de 2017 a Cal Metre, la Fireta es considera ara plenament consolidada i confia que el seu futur es mantingui lligat a la vila de Gironella. "A l'ajuntament ens sentim còmodes treballant conjuntament amb la Fireta, hi som i hi continuarem sent", ha explicat Vall. De cara a 2019, Vall ha dit que estan treballant per fer-la "en un lloc diferent del teixit industrial que també és un repte important com ho va ser Cal Metre l'any passat".

Inicialment, volia fer-se ja enguany en aquesta nova ubicació, que no s'ha desvetllat, però per una qüestió de terminis, s'ha decidit tornar a la Torre de l'Amo.
 

Les impulsores de la Fireta amb el regidor de Cultura Lluís Vall. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"El feedback que vam rebre del públic l'any que es va celebrar a la Torre de l'Amo va ser molt positiu, de manera que hem decidit tornar", ha exposat Barniol. Per accedir a la Torre, el cost simbòlic de l'entrada de la Fireta serà d'1 euro, encara que els menors de 12 anys tenen entrada gratuïta.

Lluís Vall i les tres impulsores de la proposta han expressat el valor d'aquesta fira, no només per la seva excepcionalitat, sinó per la força que dóna, també, als productors de la comarca. "Hi ha una part més comercial però també s'acompanya del Vermúsic i una part més gastronòmica i de foodtrucks", ha afirmat Vall, que ha elogiat una iniciativa que dona a conèixer el patrimoni industrial, reconvertit "en un espai molt més transversal que actualment ja és l'escenari d'altres activitats, com han estat fins ara tastos de vi i formatge, visites teatralitzades, concerts o actes polítics". 

Esther Barniol ha assenyalat que les promotores de la fira se senten molt contentes i orgulloses de donar "visibilitat" a productors de més petita escala, que van més enllà de la gran indústria. "És una altra manera de consumir en la qual nosatres estem molt alineades", ha dit Barniol. Entre les activitats, hi ha concerts i música, com la ballada de Swing, diumenge a dos quarts d'1 de la tarda. "El que volem és que la gent que vingui trobi el regal per a tota la família, des de la canalla fins a qualsevol familiar que tinguem", ha incidit Barniol. Entre els expositors, hi haurà complements de moda, il·lustració, bijuteria i cosmètica natural. 
 
Un públic fidel
 
La Fireta va començar per l'afició de les tres impulsores d'aquest projecte cap als productes anomenats handmade. Va sorgir la idea de crear una fira similar, emmirallant-se en el Festivalet, que és la fira de referència a l'àrea metropolitana. 
 
La primera Fireta es va realitzar a Casserres amb un "èxit" inesperat, segons ha recordat Esther Barniol. "Érem literalment quatre expositors", ha dit Barniol. D'allà, va passar al Konvent de Cal Rosal, a l'Església Vella de Gironella i a l'antic teatre de Cal Rosal. Després va visitar-se la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i l'any 2017 la fàbrica de Cal Metre. "És un èxit gràcies a tots, tenim un públic molt fidel que ve cada any, que ve dissabte i que ve diumenge", ha agraït Esther Barniol, que ha apuntat que "el repte és sobretot qualitatiu".

L'organització de la Fireta fa una selecció entre els expositors que participen a la cita, per tal d'assegurar-ne el nivell. Els visiten expositors de diferents punts de Catalunya, com Lleida o Barcelona, però també de la comarca. L'aportació que fa l'Ajuntament de Gironella en qüestions de logística i publicitat és d'uns 1.500 euros.