Fira Faia

El primer conte de la Fia-Faia acosta als més joves la festa ancestral del solstici d'hivern

L'historiador Xavier Pedrals i el ninotaire Kap han treballat conjuntament en una publicació il·lustrada que explica els orígens de la tradicional celebració de Sant Julià i Bagà

per Pilar Màrquez Ambròs, Sant Julià de Cerdanyola, 10 de desembre de 2018 a les 11:32 |
Jaume Capdevila i Xavier Pedrals amb el conte de la Fia-Faia i una il·lustració del ninotaire, dissabte a Sant Julià. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els berguedans més joves ja poden conèixer la història de la Fia-Faia de la mà d'un conte que els explica aquesta tradició de la forma més amena i entenedora possible. El llibre amb text del director de l'Arxiu Comarcal del Berguedà i historiador, Xavier Pedrals, i dibuixos del ninotaire berguedà Kap, s'ha presentat al públic aquest cap de setmana, tant a Sant Julià de Cerdanyola, en el marc d'una reeixida Fira Faia, com al Casal de la Vila de Bagà.

Xavier Pedrals ha explicat en un ambient distès i un públic nombrós, a la plaça de l'Església de Sant Julià, que "el que convenç d'aquesta història de la Fia-Faia és veure-la, fins ara de la festa hi havia un llibre d'investigació i un llibre amb fotografies, però aquesta era la tercera peça que ens faltava: un llibre amb una explicació senzilla que està pensada per a joves i infants i que, a més, pot agradar als adults". Han acompanyat a Xavier Pedrals, el ninotaire Kap, i la representant de l'editorial Mediterrània, Lídia Sardà. 


L'editorial Mediterrània ha encarregat el projecte a Pedrals, i a Jaume Capdevila Kap, amb el suport dels ajuntaments de Sant Julià de Cerdanyola, Bagà i el Consell Comarcal del Berguedà. La intenció d'editar un llibre dirigit al públic adolescent que tractés sobre aquesta festa del solstici d'hivern, que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, conjuntament amb les falles del Pirineu, existia des de fa anys. "El Kap és ninotaire però té molts registres", ha elogiat Xavier Pedrals. "En els dibuixos es veu, per exemple, com s'encén la faia a Cerdanyola amb el Pedraforca i Bagà il·luminat al fons", ha afegit Pedrals.

"És preciós per diverses coses, entre altres, perquè la lletra i els dibuixos han estat sincronitzats, cada dibuix acompanya la il·lustració, està completament pensat perquè un acompanyi l'altre, i tots els dibuixos es basen en la realitat", ha assenyalat Pedrals. "D'aquí Cerdanyola, d'on hi ha molts dibuixos, es distingeix la Font del Castell amb els nanos arreplegant l'herba i començant a fer les faies, o bé el davant de l'església amb les faies o posant els mocadors a la Creu", ha enumerat l'arxiver. "Tenia la temptació d'explicar-ne el contingut, però vull remarcar almenys que la Fia-Faia és ancestral, és màgica, i aconsegueix cada any que els dies es tornin a fer una mica més llargs, és única perquè en tot el Pirineu només Bagà i Sant Julià de Cerdanyola conserven una tradició de solstici com aquesta", ha finalitzat Xavier Pedrals. 

Per la seva banda, Jaume Capdevila ha assegurat que ha intentat que es poguessin reconèixer tots els elements paisatgístics on es desenvolupa la festa. "Jo sóc ninotaire i els ninotaires ens acostumem a explicar una mica millor amb un llapis i un retolador, que quan agafem el micròfon, però vull explicar que aquest és un projecte que m'ha fet molta il·lusió, ens hem entès molt bé amb el Xavier per fer un llibre sobre la Fia-faia, una festa ancestral  però que ha estat capaç de sobreviure durant segles i arribar als nostres dies", ha destacat Capdevila. Per Kap, la Fia-Faia ja no és només un ritual, sinó que és "una festa que la gent s'ha fet seva, la festa de cadascú, i la gràcia del dibuix és que pots captar aquestes sensacions". 

"És una festa que ja és meva i estic satisfet de poder dibuixar i compartir aquesta part meva de la festa, amb el màxim de capacitat expressiva", ha dit Kap. El ninotaire berguedà ha afirmat que ha volgut que els dibuixos fossin "divertits" i "fidels al text". Un text "extraordinari" escrit pel Xavier Pedrals, "coneixedor de la festa i un dels seus principals experts", ha reblat Kap. Aquest dissabte la presentació s'ha fet primer a Sant Julià de Cerdanyola, on també s'han entregat els premis del Concurs de Fotografia de la Fia-Faia, i després a Bagà. Al text s'hi pot conèixer l'origen, la història de la Fia-Faia, com es conserva i com ha evolucionat.

 
Lídia Sardà de l'editorial Mediterrània, ha detallat que el llibre pertany a una col·lecció que es diu "Un mar d'històries", una col·lecció de contes infantils de no ficció per explicar realitats "als infants i no tan infants". Sardà ha destacat que s'ha fet tot un recorregut històric per explicar la festa des de la visió de dos municipis, Bagà i Sant Julià. D'entrada, se n'han editat 300 exemplars que ja es troben a la venda. 
 

Taller per aprendre a fer una faia a Sant Julià de Cerdanyola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Èxit de convocatòria de la Fira Faia

La tercera edició de la Fira Faia s'ha caracteritzat pel seu èxit de convocatòria. Parades d'artesans, productes nadalencs i d'alimentació han compartit espai al centre de Sant Julià de Cerdanyola amb un constant anar i venir de visitants i curiosos. El fred hivernal de dissabte no ha espantat les desenes de persones que han acabat per ambientar la cita de tarda al poble. Entre altres, també s'han fet tallers infantils, com el del muntatge d'una faia en directe, que ha aplegat un bon grapat de nens i nenes disposats a participar-hi. A més, com es venia fent en les anteriors edicions de la fira, s'ha encés la primera Fia-Faia de l'any abans de la tradicional celebració del 24 de desembre.
 

Fira Faia de Sant Julià de Cerdanyola. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Parades d'artesania i agroproductors a la Fira Faia de Sant Julià. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació