La Fira de la Puríssima combat el fred amb el tradicional tast de blat de moro escairat

Ni l'equip de govern de Gironella ni la consellera Àngels Chacón han tastat el plat que es repartia a la Placeta en solidaritat amb la vaga de fam dels presos polítics

08 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:18h
Tast de blat de moro escairat amb el xef Pere Venturós, l'alcalde David Font i la consellera Àngels Chacón.
Tast de blat de moro escairat amb el xef Pere Venturós, l'alcalde David Font i la consellera Àngels Chacón. | Pilar Màrquez Ambròs
El blat de moro escairat és un plat tradicional de l'hivern al Berguedà i també una menja imprescindible i el principal reclam de la Fira de la Puríssima de Gironella. La sensació de fred que ha acompanyat aquest dissabte els visitants de la mostra, ha fet que vingués més de gust que mai apropar-se a l'olla fumejant del tradicional tast de l'escudella de blat de moro. Els cansaladers de la vila han preparat uns 300 quilos de blat de moro per repartir més de 2.000 racions. El cuiner Pere Venturós, del restaurant Terra de Berga, ha estat qui ha presidit enguany l'elaboració del plat, un lloc que fins fa sis anys havia ocupat el xef Miquel Màrquez, que va recuperar la recepta fa gairebé tres dècades. La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha visitat aquest dissabte un tast i una fira que han ampliat horari i aposta gastronòmica, acompanyada de l'alcalde de Gironella David Font, i la resta de representants locals, a més dels joves del món del pubillatge.

El temps hivernal s'ha fet notar i moltes de les persones que s'aplegaven a la cua, esperant una ració d'escudella de blat de moro, duien jaquetes i bufandes. 

Avui ni l'equip de govern ni Àngels Chacón han tastat, però, el blat de moro escairat en solidaritat a la vaga de fam dels presos polítics Josep Rull, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Joaquim Forn. "Per dignitat i lleialtat a la institució que represento he de tenir un record al nostre president i consellers i conselleres destituïts, a l'exili i a la presó, alguns d'ells en vaga de fam, motiu pel qual personalment no participaré d'aquest tast com a gest", ha anunciat Àngels Chacón a l'inici del seu discurs, assegurant que mantenia aquest dejuni "davant de tanta vergonya i tanta injustícia".
 

Repartiment de blat de moro escairat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Chacón ha subratllat també les similaritats entre Gironella i Igualada, d'on ella va ser tinent d'alcalde. "Ambdues viles tenen un passat tèxtil que va acabar-se i que després ens ha obligat a reiventar-nos, tenim també en comú aquest amor pel territori, no tot s'acaba a Barcelona, i és amb aquest sentit i aquesta visió que treballem al Departament d'Empresa", ha assegurat Àngels Chacón. "Intentant aquest reequilibri territori", ha dit. 

Abans d'iniciar el tast, al punt de les dotze, l'alcalde s'ha dirigit també a les persones que esperaven a la Placeta del nucli antic on es fa l'acte: "Aquest és un plat tradicional, un producte de la terra que durant molts anys estava a les taules de les nostres cases per Nadal, i aquesta fira també és el tret de sortida de la campanya nadalenca del municipi, del comerç de proximitat", ha destacat. Font ha agraït als comerciants, a la regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Sallés, i als visitants de la fira, el gest i l'esforç de fer possible la fira. Una fira que Font ha assenyalat que enguany es caracteritza sobretot pel "producte de la terra", "el comerç" i les "iniciatives emprenedores" com l'Escairador, de la berguedana Maria Costa, que exposa el seu treball a l'Església Vella. 

El xef Pere Venturós ha afirmat, per la seva banda, que presidir el tast del blat de moto li feia especial il·lusió perquè "la meva família n'ha cuit durant molts anys, i és una cosa que els meus avis m'han ensenyat de tota la vida, que vam començar a fer a casa al segle XVIII", ha destacat. 
 

Pere Venturós tastant el blat de moro escairat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El nucli històric de Gironella s'ha omplert d'artesans, productors agroalimentaris, parades nadalenques i, com no, el tradicional tast que ha arribat aquest 2018 al seu vint-i-novè aniversari. Tampoc hi ha faltat la trobada de geganters i grallers, l'esmorzar, el concurs de pessebres, i la segona edició del concurs d'Instagram. A la tarda, l'encesa de llums de Nadal i el Firatast portaran de ple a la vila l'ambient nadalenc i una mostra gastronòmica de productes de proximitat. Mentrestant, el centre històric s'ha convertit ja aquest migdia en un anar i venir de persones que curiosejaven entre parades i aprofitaven per comprar embotits, formatges o les primeres decoracions de Nadal. 
 
Una altra de les novetats d’enguany és "El rebost del blat" a l'Església Vella, un espai on s’uneix el món del turisme i la gastronomia,  que ha permet descobrir el procés i la producció del blat de moro escairat, el protagonista de la fira, i l’oferta turística del municipi i la comarca. 
 
Campanya de Nadal del comerç de Gironella
 
El dia de la Fira, l’Associació de Comerciants de Gironella ha iniciat la campanya de Nadal amb tots els comerços oberts.  A més del ja tradicional sorteig de 500 euros en vals de compra, 56 establiments comerciants de Gironella s’han unit per crear un àlbum de cromos que permet descobrir la història del municipi, i obtenir vals de descompte. Els àlbums es poden comprar per 1 euros  a qualsevol dels comerços participants a la promoció, i els cromos s’aconseguiran amb compres a les botigues. Tots aquells que aconsegueixin acabar l’àlbum, participaran al sorteig d'una tablet,
 

Parades de la fira a la plaça de la Vila de Gironella. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

La consellera Àngels Chacón, l'alcalde David Font i la regidora Maria Àngels Sallés. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a