Arbres de fusta engalanats substituïran els tradicionals llums de Nadal a l'eix comercial del Vall

Els botiguers de la zona aposten enguany per dinamitzar les festes amb una decoració diferent al carrer i un concurs per fidelitzar els clients

05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 18:07h
Presentació de la campanya nadalenca dels botiguers del Vall.
Presentació de la campanya nadalenca dels botiguers del Vall. | Pilar Màrquez Ambròs
Els botiguers de Berga Comercial El Vall aposten enguany per dinamitzar el Nadal amb una decoració diferent al carrer i un concurs per fidelitzar els clients i animar els més menuts a participar de l'esperit nadalenc. A diferència d'altres anys, no es penjaran llums de Nadal al Passeig de la Indústria, sinó que cada botiga posarà al carrer un arbre de fusta guarnit per a l'ocasió i amb il·luminació nadalenca. La inversió d'entre 3.000 i 4.000 euros que cada any feien els comerciants per la lluminària nadalenca, es dedica aquest Nadal als arbres i a la campanya comercial amb què l'acompanyen. Ermínia Altarriba, membre de la comissió dels comerciants del Vall, ha explicat així que "l'associació ha optat aquest any per no posar els tradicionals llums que es posen en altres ocasions", perquè "la il·luminació del carrer és molt cara i en aquest passeig és particularment complicada".

Els comerciants del Vall han apostat per la compra i la fabricació d'un arbre de fusta que tindrà cada establiment adherit a l'entitat; perquè de l'altra manera necessitaven "invertir-hi molt", perquè "es veiés molt poc", han assegurat. "No és un carrer estret, i sempre vèiem que quedava una mica pobre, posar-hi uns petits llums no ens servia de res", ha afegit Ermínia Altarriba. A més, els botiguers volen premiar aquells establiments adherits a l'associació. "Fent-ho així donem valor al qui és soci, i paga tot l'any una quota; al qui, en definitiva, és solidari amb tot el comerç i fa que es puguin fer activitats tot l'any", han subratllat. Els arbres són de fusta de la comarca del Berguedà, de quilòmetre zero. 
 

Dolors Fígols i Ermínia Altarriba amb un dels arbres de fusta de quilòmetre zero que lluïran al Vall. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Ermínia Altarriba ha avançat, a més, que "els arbres aniran associats amb un joc, dirigit sobretot als més menuts". Consisteix a endevinar a quin conte pertanyen les frases que s'amaguen als arbres. La iniciativa s'ha fet en col·laboració amb la Biblioteca Vinyes i Cluet de Berga. El guanyador es donarà a conèixer en una festa a la plaça de les Fonts, el 3 de gener, i aquest s'endurà un patinet elèctric. Segons els botiguers, la finalitat és "dinamitzar l'eix", "dinamitzar el comerç" i que "la gent circuli pels nostres carrers i compri a les nostres botigues que són les de proximitat".

A la iniciativa hi participen 48 comerços, des de la Plaça Viladomat a la Plaça Gernika, incloent-hi els carrers paral·lels al Passeig de la Indústria, com Gran Via, Lluís Millet, el carrer General Manso i l'àrea del canal industrial. Un 70% dels establiments de la zona estan adherits a l'entitat. 

A diferència d'altres poblacions, a Berga tradicionalment els botiguers de cada eix assumeixen el cost de lloguer dels llums que es posen al carrer - al carrer del Roser se'n fan càrrec els veïns -. L'Ajuntament de Berga col·loca aquests llums i es fa càrrec del cost de l'electricitat. Això suposa una inversió destacada als establiments. Dolors Fígols, també membre de la comissió del Vall, ha assegurat que "al Vall, la mateixa inversió que fèiem en posar llums al carrer, l'hem destinada a la campanya d'enguany". Fígols ha assenyalat que "l'amplitud del Vall i l'envelat de les fires no permet posar llums de Nadal al centre del passeig, fer-ho suposaria segurament una inversió superior als 10.000 euros". 
 

Un dels arbres en un establiment del Passeig de la Indústria. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a