Crida perquè el rei Baltasar «de veritat» participi a les cavalcades del Berguedà

Casa nostra, casa vostra impulsa una campanya perquè els ajuntaments de la comarca i d'arreu del país acabin amb la pràctica del "blackface" i que siguin persones negres les que facin el paper de rei negre

Redacció
05 de desembre del 2018
Actualitzat el 02 de gener del 2019 a les 14:21h
La campanya ''Baltasar de veritat''.
La campanya ''Baltasar de veritat''. | ND

S'acosta Nadal i els reis de l'Orient comencen a preparar-se per portar regals a tots els nens. Casa nostra, casa vostra i altres entitats han impulsat una campanya perquè aquest any, a les cavalcades d'arreu del país, hi vingui el rei Baltasar "de veritat". Volen denunciar que en moltes cavalcades encara s'utilitza gent blanca pintada de negre per representar el rei negre. "Encara hi ha moltes cavalcades on sentim que se'ns ridiculitza i se'ns discrimina", lamenten.

Aquesta pràctica s'anomena blackface i té un origen colonialista i racista. En el vídeo promocional, diverses veus demanen acabar amb aquesta situació. "No cal pintar ningú. El dia 5 de gener, el rei Baltasar i els seus patges volem i podem venir a la cavalcada", diuen. I és per això que fan una crida a tothom perquè es demani als ajuntaments respectius que aquest any "vingui el rei Baltasar, però el de veritat". 

Al Berguedà la campanya, amb la col·laboració d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme, ha enviat una carta als 31 consistoris demanant-los que "ofereixin la interpretació del rei Baltasar a una persona negra, garantint així una cavalcada de Reis inclusiva, que promogui els drets individuals per a tothom, i que fomenti una comunicació intercultural en el si de la comarca".
 
Gironella o Viladomiu Nou ja tenen un #BaltasarDeVeritat a la cavalcada
 
La carta posa en evidència que l'any passat, algunes cavalcades com la de Gironella o la de Viladomiu Nou ja van tenir un Baltasar de veritat, però, en altres municipis, com la capital, Berga, el rei negre i els seus patges van arribar carregats de betum.

Població d'origen africà i afrodescendent
 
Al Berguedà, hi ha 2.680 persones de nacionalitat estrangera. Més de mil són originaris de països africans. A Berga, hi viuen persones nascudes al Senegal, Mali, Guinea, Gàmbia, Gabon, Etiòpia i Cap Verd, entre d’altres països de l’Àfrica subsahariana, segons l’IDESCAT.

També hi ha població afrodescendent, que ja ha nascut aquí, i persones negres amb famílies adoptives. 
 

Una foto de la cavalcada de Berga on el rei Baltasar i els patges van amb la cara pintada. Foto: Ajuntament de Berga