Els Bombers del parc de Berga es mobilitzen per l'excés d'hores extres

Denuncien que després d'un increment de 100 hores de treball, que havia de ser temporal, el Departament proposa pujar-los 50 hores anuals més

Pilar Màrquez Ambròs / Pere Fontanals
04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:10h
Parc dels Bombers de Berga.
Parc dels Bombers de Berga.

Parc de Bombers de Berga.


Els bombers de Catalunya han iniciat aquest dimarts una vaga d'hores extres. Al Parc de Bombers de Berga hi havia aquest dimarts quatre efectius, el mínim que preveu el parc. El cap de torn, Lluís Fernàndez, ha explicat a NacióBerguedà que de l'actual mobilització dels bombers no se'n pot anomenar exactament vaga perquè "els cossos d'emergència no en poden fer de vaga" sense complir els serveis mínims i perquè "en realitat fa molt temps que estem a mínims". Els propers dies podrien trobar-se, fins i tot, que hi hagués tres efectius si no es fan hores extres.  Segons Fernández, "els torns s'han de cobrir habitualment amb hores extres perquè no hi ha suficients efectius".

La mesura de pressió que porta els bombers a no fer aquestes hores, és indefinida, i pot deixar els parcs de tot Catalunya en una situació precària, segurament, durant tota la temporada de Nadal.
 
Principalment les reclamacions dels bombers són per falta de personal. Es troben que en els moments de les retallades el Govern va signar un decret pel qual cada bomber veia ampliada la seva jornada anual en més de 100 hores, davant la impossibilitat de cobrir les mancances amb noves incorporacions. Segons defensen els bombers, aquesta mesura havia de ser temporal, però lluny d'això, denuncien que ara el Departament els vol incrementar la jornada 50 hores més. 

A Berga, com en altres punts del país, s'ha iniciat un procés de votació per decidir si es fan més hores extres o no, com a manera de pressionar el govern a millorar l'actual situació. La plantilla de Berga està formada per 21 bombers. Actualment, els Bombers del Parc de Berga poden trobar-se que se'ls requereix per cobrir torns en qualsevol dels parcs de la regió central a la qual pertanyen, han recordat. Per tot plegat, els bombers han participat també a la manifestació que hi ha hagut dies enrere a Barcelona. "Hem assistit a la mobilització en les nostres hores de festa, perquè és de l'única manera que ho podem fer", ha recordat Fernández. La situació de precarietat els ha dut a convocar alhora l'anomenada vaga d'hores extres que comença aquest dimarts, però hi ha altres factors dels quals els agents també estan queixosos: la poca renovació de material, i la duplicitat de funcions amb les ADF i els Mossos de muntanya.
 
Els bombers denuncien que porten anys treballant amb material obsolet i que no es renova mai. Aquest fet contrasta amb la inversió de recursos que, segons els propis bombers, el Departament destina a les ADF i l'operatiu de muntanya dels Mossos d'Esquadra.

ADF i Mossos de Muntanya

Els sindicats de Bombers de la Generalitat acusen les agrupacions de defensa forestal (ADF) d'intrusisme laboral. Asseguren que "cada vegada més " se'ls troben en serveis pels quals no tenen "cap competència", i alerten dels riscos que suposa, ja que "no tenen ni la formació ni passen les revisions" que sí han de passar els Bombers. Aquesta és una situació que es dona, generalment, a tot el país, malgrat que a la Catalunya Central la relació entre bombers i ADF és més propera i no es donen aquet tipus de conflictes.
Arxivat a