Berga mantindrà per ara inoperativa la pistola elèctrica de la Policia Local

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dilluns el protocol d'ús de pistoles Taser per part dels agents de les policies municipals

04 de desembre del 2018
Actualitzat a les 22:00h
Pistola elèctrica en mans d'un policia.
Pistola elèctrica en mans d'un policia. | Jaume Ventura
Berga mantindrà per ara inoperativa la pistola elèctrica de la Policia Local. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dilluns la resolució sobre el protocol d'ús de pistoles elèctriques per part dels cossos de policia locals de Catalunya, a partir del qual el departament d'Interior preveu l'augment de l'ús de pistoles Taser per part dels agents de les policies municipals
 
La publicació al DOGC recorda que la llei 16/1991 recull que les policies locals tenen les competències necessàries per incorporar el dispositiu elèctric, mentre que el decret 219/1996 preveu que els ajuntaments puguin dotar als agents de les seves policies locals de nous mitjans de defensa, sempre que estiguin homologats per les autoritats competents.
 
D'acord amb aquesta llei, la Policia Local de Berga va adquirir una pistola elèctrica el 22 de juny de 2006 durant el mandat de l'alcalde socialista Ramon Camps. La pistola ha estat inoperativa des de llavors, i no es preveu adquirir-ne cap més, arran de la publicació del protocol. Malgrat que, fonts del cos, havien incidit aquest matí, en el fet que, per poder-la utilitzar era necessària una formació prèvia, aquesta no entra per ara als plans de l'executiu local.

El regidor de Governació, Francesc Ribera, ha explicat, més tard, a NacióBerguedà que, malgrat que s'hagi aprovat el protocol en l'àmbit de tot el país, la situació amb la pistola elèctrica no es preveu que canviï i que per ara no es farà servir. Ribera ha dit que no es contempla el seu ús, de la mateixa manera que no s'ha plantejat durant els gairebé quatre anys que la CUP porta governant a l'executiu local. 
 
Detalls del protocol
 
Les pistoles elèctriques són unes eines immobilitzadores "amb efectes lesius", ja que afecten el funcionament motriu de l'organisme. El protocol publicat aquest dilluns estableix que les descàrregues "no podran superar els cinc segons" i que la pistola només es pot utilitzar en situacions en què hi hain un "risc racionalment greu per a la vida o la integritat física dels agents o terceres persones". També, quan els agents considerin que la situació pot comportar un risc per a la seguretat ciutadana.
 
El protocol estableix que abans d'utilitzar les pistoles elèctriques "s'han d'haver esgotat totes les vies de diàleg i negociació". A més, els policies hauran "d'avisar" la persona que procediran a fer servir l'arma. Pel que fa a la seva utilització, el protocol també preveu que les pistoles es poden utilitzar "sense necessitat de disparar-les, amb l'objectiu de dissuadir".
 
En cap cas es podran aplicar les descàrregues de la pistola a dones embarassades, menors de 12 anys i a persones d'edat avançada o dèbils de salut. Tampoc no s'aconsella la seva utilització en concentracions de moltes persones, "excepte en casos en què la persona posi en risc la integritat dels agents o pugui causar un problema de seguretat ciutadana". A més, qualsevol actuació amb la pistola elèctrica haurà de ser enregistrada.