Pastorets

La Farsa demana als berguedans que proposin versos per aconseguir un joc de garrofes més coral

Malgrat que aquest serà el tercer any consecutiu sense concurs garrofaire, l'agrupació teatral fa una crida perquè tothom proposi "versets, idees i creacions"

, Berga | 03/12/2018 a les 12:20h
Arxivat a: Cultura, garrofes, Agrupació Teatral La Farsa, Els Pastorets, Serafí Pitarra, Berga

Pastorets de Berga interpretats per La Farsa. Foto: La Farsa


L'Agrupació Teatral La Farsa de Berga ha fet una crida per sumar "versets, idees i creacions" i mantenir així ben viva la tradició de les garrofes que es reciten a les representacions dels Pastorets de Serafí Pitarra. Fins l'any 2015, el text de quaranta-quatre garrofes que es recitaven en les representacions dels Pastorets, sortia d’un concurs obert a tothom, proclamant-se les guanyadores en un sopar que acostumava a fer-se pocs dies abans de Nadal. El 2016 el concurs va desaparéixer, però les garrofes es reciten igualment. De manera que els responsables de l'entitat teatral s'han proposat enguany confeccionar un joc de garrofes col·lectives. 

La Farsa ha demanat en un escrit ple d'humor, anomenat Porta a porta de garrofes 2018, la col·laboració de berguedans i berguedanes per obtenir els millors versos possibles sobre l'actualitat local i nacional. "El Porta a porta de Garrofes té l’objectiu de revertir la situació i passar del 26% de garrofes que fan una mica de gràcia a més d'un 70%", han bromejat des de l'entitat. Tot plegat amb l'objectiu que els versos satírics dels pastorets d'enguany siguin el resultat d'un treball conjunt. Les cinc representacions dels Pastorets de Berga es faran per Nadal i Sant Esteve, l'1, el 6 i el 13 de gener. 

Any rere any, les garrofes esdevenen un compendi de la història local i general, amb una component fortament satírica, de referència obligada, per tal de saber allò que s’ha viscut a la ciutat en un determinat moment i el seu impacte. L'Agrupació Teatral La Farsa no vol renunciar a aquesta tradició, així que malgrat que aquest serà el tercer any consecutiu que no convoca el concurs garrofaire per la poca participació que s'hi aconseguia, es suggereix a tothom que ho vulgui que s'animi a participar i escriure unes estrofes sobre l'actualitat. 
 
Els concursants presentaran les garrofes, estrofes de quatre versos heptasíl·labs, en llengua catalana i inèdites, el tema de les quals serà lliure i versarà sobre l'actualitat berguedana, nacional o internacional, seguint l'estil de les garrofes que es reciten cada any, tal com ha esdevingut tradició a Berga.

Com que es tracta de confegir una obra col·lectiva, la quantitat de versos que es poden enviar és indeterminada. Segons han assegurat els responsables de l'agrupació teatral berguedana, pot presentar-se "una única estrofa o les que es vulguin, amb la quantitat màxima de quaranta-quatre quartetes". L’Agrupació Teatral la Farsa es reserva el dret de recitar total o parcialment aquells treballs que cregui més adients i de publicar-los si ho considera convenient.

Un treball coral
 
Els treballs hauran d'enviar-se al correu electrònic de l'entitat [email protected], signats amb el lema, nom, cognoms i adreça de l'autor o autors. Els treballs fets per un col·lectiu de persones hauran de portar necessàriament el nom i l’adreça d’un responsable. En cas de no disposar de mitjans electrònics, els versos satírics es poden presentar mitjançant suport paper fins a data 20 de desembre a l'Oficina Municipal de Turisme a l'atenció de La Farsa. 

L'entitat, després d’examinar els treballs presentats, en farà una selecció de quaranta quatre les quals seran llegits durant les representacions de Pastorets d'enguany. No hi haurà concurs ni premiats, ja que enguany l'important és participar i aconseguir un treball coral. 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Les grades desmuntables que s'han d'instal·lar han arribat aquesta setmana al teatre.
Les grades desmuntables que s'han d'instal·lar han arribat aquesta setmana al teatre. | Associació Cultural l'Esplai
Pilar Màrquez Ambròs
L'estructura per a un sistema de grades desmuntables modulars s'instal·larà els pròxims dies al teatre i al gener arribaran finalment les cadires encoixinades
Pilar Màrquez Ambròs | 2 comentaris
La regidora Mònica Garcia explica que l'equipament estava infradotat i reconeix que "hi ha hagut una mala gestió de la comunicació per part de la regidoria"
Sala on s'exposen les figures de la Patum.
Sala on s'exposen les figures de la Patum. | Aj.Berga
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha explicat al ple de Berga que s'està elaborant un informe per conèixer l'estat de les comparses i el material museístic en relació a aquesta problemàtica