L'oposició dels veïns atura el projecte de la depuradora de Vilada

L'acció judicial de les persones afectades, la mobilització de la població i la posició del consistori han estat clau per aturar el projecte en la ubicació prevista

03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:12h
Els veïns van expressar les seves queixes al representant de l'ACA en una reunió el mes de maig.
Els veïns van expressar les seves queixes al representant de l'ACA en una reunió el mes de maig. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha renunciat a executar el projecte de la depuradora de Vilada aprovat l'any 2010. Així ho ha informat l'Ajuntament de Vilada als veïns i veïnes els últims dies. L'acció col·lectiva del poble, que hi havia mostrat la seva oposició, ha aconseguit aturar la construcció de la depuradora al barri de la Ribera.El projecte, segons ha defensat el consistori tot aquest temps, no considerava els interessos del municipi i dels seus veïns i veïnes, a més de comportar un gran impacte ambiental per a la construcció d'una línia elèctrica amb torres de 18 metres. 

L'inici d'obres per a la depuradora estava previst per a finals d'any i l'equipament s'havia de posar en servei l'estiu de 2019, donat que el termini d'execució era d'uns 10 mesos. En aquest sentit, les expropiacions dels terrenys havien quedat ja gairebé finalitzades. Però l'acció judicial de les persones afectades, la mobilització de la població i la posició del consistori, que havia demanat a l'ACA la suspensió de les obres, han acabat sent clau per aturar el projecte i "per salvar el patrimoni paisatgístic del poble", ha defensat l'ajuntament en una nota enviada als viladins. 

L'Ajuntament de Vilada ja ha iniciat converses amb el Consell Comarcal del Berguedà i l'ACA per a la realització d'un nou estudi d'alternatives que determini una millor ubicació i les característiques d'una futura depuradora, de manera que aquesta vegada hi hagi un procés "de participació veïnal, real i efectiu en el projecte", han apuntat. 

Un projecte de fa 12 anys
 
El projecte que, ara ha quedat aparcat, va paralitzar-se per la crisi econòmica i la falta de finançament a principi d'aquesta dècada, i l'ACA va recuperar-lo tot just el febrer de 2017.

Des de llavors, una de les principals crítiques de l'ajuntament ha estat que no fos possible dialogar sobre un projecte redactat fa 12 anys i aprovat el 2010, amb l'agreujant que s'havien realitzat les expropiacions pel traçat de la línia elèctrica en base d'un avantprojecte i no d'un document definitiu.
 

Pancarta veïnal contrària a la depuradora de Vilada. Foto: Ajuntament de Vilada


L'impacte ambiental d'una línia elèctrica amb cinc torres de 18 metres i tres pilones de formigó d'11 metres, la nova construcció de la carretera d'accés a l’indret - on només hi ha un camí - i la possibilitat de males olors i soroll eren les principals preocupacions de l'Ajuntament de Vilada i els veïns pel que fa al projecte, degut  a la proximitat d'habitatges i al nucli urbà de la població.  

El 2007 l'ACA va portar a terme un estudi d'alternatives a petició de l'Ajuntament de Vilada. Però tant el consistori de llavors com l'actual consideren que aquest estudi va quedar "totalment desvirtuat" i va servir "únicament" per "salvar el tràmit per part de l'ACA i evitar la redacció d'un nou projecte, sense avaluar tot acuradament" d'altres opcions. 

La primavera passada els veïns i veïnes de Vilada van iniciar una recollida de signatures, amb la petició que la depuradora es fes en una antiga fàbrica desocupada de Vilada, i no al barri de la Ribera, prop de les finques de Cal Marquès i Cal Boixader. En una reunió amb el director de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'ACA, Guillem Peñuelas, el passat mes de maig, veïns i consistori van mostrar la seva oposició. L'actuació, que pagava l'ACA i per la qual s'estaven ultimant els tràmits d'expropiació, hauria costat 740.194,47 euros i incloïa la construcció de 380 metres de col·lectors, el camí d'accés i mig quilòmetre de nova línia elèctrica. 
 

La riera de Vilada, prop de l'emplaçament que l'ACA havia escollit per la depuradora. Foto: cedida