La compra o lloguer d'un TAC per a l'hospital de Berga, encara sense data

Oriol Camps assegura que ambdós processos "suposen un procés molt complex" i "amb dificultats jurídiques" a l'hora d'adquirir un aparell

30 de novembre del 2018
Actualitzat el 01 de desembre a les 14:18h
Un pacient fent-se un TAC.
Un pacient fent-se un TAC. | InnovHealth

L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga va quedar-se sense TAC el mes de juny en avariar-se l'aparell. Des de llavors, els pacients que requereixen un diagnòstic amb l'ús d'aquesta tecnologia mèdica han de desplaçar-se a Althaia de Manresa. L'alcalde accidental i primer tinent d'alcalde, Oriol Camps, ha assegurat que "tant el lloguer com la compra d'un nou aparell de TAC suposen un procés molt complex". D'aquesta manera, Camps ha explicat que "s'està treballant en totes les línies" per resoldre la manca de l'aparell si bé no ha donat dates ni terminis quant a la seva adquisició. La qüestió s'ha tractat en l'última reunió del patronat del centre hospitalari, després de la qual va desmentir-se la suposada pujada de sou del gerent entre els anys 2014 i 2016. 

Oriol Camps ha destacat les dificultats "jurídiques" que presenten tant el lloguer com la compra del TAC, de manera que tampoc ha pogut confirmar quina de les dues opcions agafa més pes a l'hora d'adquirir-ne un en aquests moments. "S'està treballant molt, molt, perquè pugui haver-hi un TAC com més aviat millor, però la contractació d'això és molt complexa", ha incidit Camps. L'alcalde accidental ha expressat que la decisió d'optar per un lloguer o no abans del procés de compra de l'aparell "depèn en bona part de temes jurídics, del que en un moment donat pugui arribar a ser més fàcil o més beneficiós per a la institució hospitalària" i ha dit que "aquesta decisió es fomentarà molt en les condicions en les quals es pugui desenvolupar el concurs". 

"Estem parlant de molts diners, és un procés complicat no només per la definició tècnica dels plecs, el lloguer també seria complex", ha apuntat Camps. Oriol Camps ha afegit que en el lloguer "hi ha altres condicionants" que no ha detallat. 
 

Reunió del patronat de l'hospital dijous a la nit. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El TAC és un procediment d'exploració radiològica basada en els raigs. Es fa servir en el diagnòstic de diferents patologies com tumors (benignes i malignes), infarts, a més a més d'hidrocefàlies i malalties degeneratives, com l'esclerosi múltiple. Entre els avantatges d'un equip de tomografia computada s'hi compta que  és una prova ràpida de realitzar, que ofereix nitidesa d'imatges que encara no s'han superat amb la ressonància magnètica nuclear, com són la visualització de ganglis o l'os. 

60 pacients es desplacen cada setmana a Manresa

Uns 60 pacients de mitjana es desplacen cada setmana a Manresa per fer-se la prova. El cost del conveni que s'ha establert amb Althaia per fer-ho possible ronda els 15.000 euros al mes. Segons va explicar la cap d'infermeria, Joana Rodríguez, a l'octubre a NacióBerguedà, "llogar un TAC no suposaria una despesa afegida, perquè el cost mensual seria similar a aquesta xifra". La compra d'un nou TAC amb un escàner helicoidal d'alta velocitat amb detectors de 32 corones costaria uns 240.000 euros.

L'hospital de Berga es troba a hores d'ara pendent del traspàs de la seva gestió, que ha de passar a mans de la Generalitat de Catalunya. L'Ajuntament Berga i el Servei Català de la Salut han enllestit els tràmits que els pertocaven i ara "la pilota és a la teulada de la Generalitat", segons van recordar fonts del consistori el 26 d'octubre. Aquestes mateixes fonts van apuntar llavors que "en funció de com vagin les negociacions" és possible que "el TAC l'acabi posant directament el Servei Català de la Salut, o bé que es posi amb la gestió actual". De moment, no s'ha oficialitzat un termini per disposar-ne. 
Arxivat a