Salut

La compra o lloguer d'un TAC per a l'hospital de Berga, encara sense data

Oriol Camps assegura que ambdós processos "suposen un procés molt complex" i "amb dificultats jurídiques" a l'hora d'adquirir un aparell

, Berga | 30/11/2018 a les 23:47h
Arxivat a: Societat, Hospital Sant Bernabé, Althaia, TAC, Salut, pacients, Patronat Municipal de l'Hospital Sant Bernabé

Un pacient fent-se un TAC. Foto: InnovHealth


L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga va quedar-se sense TAC el mes de juny en avariar-se l'aparell. Des de llavors, els pacients que requereixen un diagnòstic amb l'ús d'aquesta tecnologia mèdica han de desplaçar-se a Althaia de Manresa. L'alcalde accidental i primer tinent d'alcalde, Oriol Camps, ha assegurat que "tant el lloguer com la compra d'un nou aparell de TAC suposen un procés molt complex". D'aquesta manera, Camps ha explicat que "s'està treballant en totes les línies" per resoldre la manca de l'aparell si bé no ha donat dates ni terminis quant a la seva adquisició. La qüestió s'ha tractat en l'última reunió del patronat del centre hospitalari, després de la qual va desmentir-se la suposada pujada de sou del gerent entre els anys 2014 i 2016. 

Oriol Camps ha destacat les dificultats "jurídiques" que presenten tant el lloguer com la compra del TAC, de manera que tampoc ha pogut confirmar quina de les dues opcions agafa més pes a l'hora d'adquirir-ne un en aquests moments. "S'està treballant molt, molt, perquè pugui haver-hi un TAC com més aviat millor, però la contractació d'això és molt complexa", ha incidit Camps. L'alcalde accidental ha expressat que la decisió d'optar per un lloguer o no abans del procés de compra de l'aparell "depèn en bona part de temes jurídics, del que en un moment donat pugui arribar a ser més fàcil o més beneficiós per a la institució hospitalària" i ha dit que "aquesta decisió es fomentarà molt en les condicions en les quals es pugui desenvolupar el concurs". 

"Estem parlant de molts diners, és un procés complicat no només per la definició tècnica dels plecs, el lloguer també seria complex", ha apuntat Camps. Oriol Camps ha afegit que en el lloguer "hi ha altres condicionants" que no ha detallat. 
 

Reunió del patronat de l'hospital dijous a la nit. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El TAC és un procediment d'exploració radiològica basada en els raigs. Es fa servir en el diagnòstic de diferents patologies com tumors (benignes i malignes), infarts, a més a més d'hidrocefàlies i malalties degeneratives, com l'esclerosi múltiple. Entre els avantatges d'un equip de tomografia computada s'hi compta que  és una prova ràpida de realitzar, que ofereix nitidesa d'imatges que encara no s'han superat amb la ressonància magnètica nuclear, com són la visualització de ganglis o l'os. 

60 pacients es desplacen cada setmana a Manresa

Uns 60 pacients de mitjana es desplacen cada setmana a Manresa per fer-se la prova. El cost del conveni que s'ha establert amb Althaia per fer-ho possible ronda els 15.000 euros al mes. Segons va explicar la cap d'infermeria, Joana Rodríguez, a l'octubre a NacióBerguedà, "llogar un TAC no suposaria una despesa afegida, perquè el cost mensual seria similar a aquesta xifra". La compra d'un nou TAC amb un escàner helicoidal d'alta velocitat amb detectors de 32 corones costaria uns 240.000 euros.

L'hospital de Berga es troba a hores d'ara pendent del traspàs de la seva gestió, que ha de passar a mans de la Generalitat de Catalunya. L'Ajuntament Berga i el Servei Català de la Salut han enllestit els tràmits que els pertocaven i ara "la pilota és a la teulada de la Generalitat", segons van recordar fonts del consistori el 26 d'octubre. Aquestes mateixes fonts van apuntar llavors que "en funció de com vagin les negociacions" és possible que "el TAC l'acabi posant directament el Servei Català de la Salut, o bé que es posi amb la gestió actual". De moment, no s'ha oficialitzat un termini per disposar-ne. 

COMENTARIS

Seguim igual
Anònim, 01/12/2018 a les 09:18
Interessant
+59
-0
En sembla que no es donen como te, que posar el TAC sigui de la forma que sigui ha de ser la primera prioritat, per ajuntament i també pel Consell comarcal. Es una eina imprescindible per fer un bon diagnostic de moltes patologies. En Así está comarca fa molt temps que estem adormits i es hora que mes despertem, si no recordeu, fa deu anys aproximadamente althaia era les tres quartes parts de lo que es ara i en plena crisis tots les diners del departament han anat a fer el monstre que es ara. Qui ha fet malament la feina per que una rebin milions i milions.... i altres 0..... Despertem d'una vegada posem les collons sobre la taula i solucionen aquest tema ja. No es poden permetre portar 6 mesos mes sense TAC, que del q sembla com a poco sera aixo.
Guanyeu-vos el sou i treballeu crideu i baralleu-vos amb qui faci falta.
Plega Oriol Camps
Jo mateix, 01/12/2018 a les 11:07
Interessant
+65
-7
No sé perquè et dediques a la política, si no saps gestionar processos complexos plega. És la teva feina resoldre aquestes situacions. Sempre tens l'excusa de que és complex i jurídic amb tot. Com en els permisos d'obres, et sona el tema...
Quina vergonya!!!!!
Usuari TAC Manresa, 01/12/2018 a les 11:59
Interessant
+64
-7
On sou en aquest tema!!!, Francesc Xavier Francàs, Pau Bessa, Antoni Biarnés, Maria Antònia Ortega, Ramón Minoves, Jordi Travé, Mònica Garcia, Roser Valverde, Ivàn Sanchez, Francesc Ribera, Oriol Camps, Eloi Escutia, Jordi Pujals, Ramón Camps, Dolors Tous i Rosalia Monroy!!!
Què i a quí defenseu vosaltres? No sou dignes de representar aquesta ciutat... Vergonya de regidors!!!
El temps us passarà factura, heu decebut el vostre compromís amb Berga i el vostre mandat que us queda massa lluny!!!
Com consentiu que 60-70 persones mensualment tinguem de baixar a Manresa a fer-nos un TAC i us quedeu tan tranquils?
Plegueu ja i deixeu pas!
Berga no us mereix!
Vergonya
Anònim, 01/12/2018 a les 13:20
Interessant
+53
-3
Nomès una cosa: us hauria de caure la cara de vergonya però, segurament no en teniu, incloc al Secretari de l' Ajuntament.
alcaldesa 100x100
Anònim, 02/12/2018 a les 10:55
+22
-1
Tranquilitat aixó l'alcaldesa lo soluciona en un plis plas ... CUP quina jugada mestre la de l'hospital!
Berga sense remei
Joan 37, 02/12/2018 a les 11:41
+31
-1
Aixo en el fons es un tema molt i molt berguedà !!
Un TAC per l'hospital res.. no hi ha oposició, no hi ha govern, ningú diu res.. total.. es la salut del poble.
Però apareix als mitjans un tema de la Patum, fan fora algú d'una comparsa, el tabaler es fa un homenatge ell mateix, el mixu li donen un premi o el cap de colla drls gegants vol canviar els vestits i l'afecte es contrari.. apareixen comentaris de tothom, els polítics es manifesten, tothom es vol fer la foto i ho convertim amb temes de primer nivell.

Preu
Anònim, 02/12/2018 a les 16:56
+17
-1
Quant val el TAC ?
Quant val aquest servei ?
Potser que comencen a parlar de números ? No ?
Algú Hi pot dir res ?
Cost TAC
Tesla, 03/12/2018 a les 10:51
+21
-0
Un TAC potent amb manteniment costa poc més de 1.5 MM d' €uros. Al cost que diu la noticia que està gastant l' ajuntament amb Althaia, de 15K al mes (180K any), en menys de 9 anys estaria amortitzat (i podria continuar donant servei durant força anys més). I de complexe res, es treu a concurs, amb tot associat (manteniment, instal·lació, revisions...) No cal pagar-lo de cop tampoc. Quina colla ens governa, es pensen que som imbècils (els uns i els altres)

Font cost:


NO ES UN JOC NI UN NEGOCI.
Anònim, 03/12/2018 a les 11:25
+23
-0
L'hospital no es un joc com es l'ajuntament per la CUP, es una cosa molt seriosa on va la vida de la gent.
Un TAC després d'una pèrdua de consciencia , d'un accident, caiguda, etc es VITAL ja que es pot tenir una hemorràgia i detectada a temps es crucial per al seu diagnostic i no esperar uns 45" de mitjana que es el que es tarda en anar a Althaia a fer-lo.
SIGUEU UNA MICA EGOISTES I PENSEU QUE PASSARIA SI FOS UN PARENT, FILL, PARE O MARE VOSTRE....
DONCS TOTS SOM PARES, FILLS, MARES FAMILIAR D'ALGÚ QUE HO PUGUI NECESSITAR I EL DESTÍ NO MIRA SI ETS POBRE O RIC..
Gerència, ajuntament, patronat... tots culpables.
DIMISSIÓ!
Vaig posar un comentari del Sercatari i no ha sorti????
Hostima, 04/12/2018 a les 16:39
+3
-0
Que ha passat amb el comentari? Es titulava Sercatari.

Que raro no? o potser us ha amenaçat amb el jutjat, que aquest és de denúncia fàcil.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Ariadna Herrada, primera dona de la llista de Junts per Berga.
Ariadna Herrada, primera dona de la llista de Junts per Berga. | Junts per Berga
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
El 2015 ocupava el número 9 de la candidatura de Convergència i Unió (CiU) encapçalada per Antoni Biarnés
L'alcalde Salvador Juncà ha estat l'encarregat de recollir el diploma que permetrà que el poble prengui part d'un pla de promoció específic de l'Agència Catalana de Turisme
Escola Municipal de Música de Berga (arxiu).
Escola Municipal de Música de Berga (arxiu). | Aida Morales
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
Expressen "profund desacord" i "malestar" amb les declaracions del regidor d'Educació, Eloi Escútia, després que sortís a la llum que 28 dels 29 professors del centre demanen un canvi en l'equip directiu