Mor Benet Boixader «Simonet», un pioner de la cinematografia al Berguedà

El funeral se celebrarà aquest dissabte a la parròquia de Santa Eulàlia de Berga a les 4 de la tarda

30 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:38h
Benet Boixader 'Simonet' en una entrevista a La Xarxa.
Benet Boixader 'Simonet' en una entrevista a La Xarxa. | Televisió del Berguedà / Cedida
El berguedà Benet Boixader Simonet, pioner de la cinematografia a la comarca, ha mort aquest divendres de matinada a l'edat de 91 anys. Simonet va ser cronista audiovisual del Berguedà durant més de 60 anys amb un extens arxiu personal que ha guardat sempre en perfectes condicions. El funeral se celebrarà aquest dissabte a la parròquia de Santa Eulàlia de Berga a les 4 de la tarda.

El director de Televisió del Berguedà, Manel Medina, ha explicat aquesta tarda a NacióBerguedà que Simonet va destacar sempre per la seva passió pel cinema, una afecció que va portar-lo a ser pioner a la comarca en aquest tipus de produccions. Medina ha subratllat que Benet Boixader no només enregistrava les filmacions, sinó que ell mateix les editava, acompanyat de tota una sèrie de persones que hi posaven la veu, la sonorització i les escenografies.

"Ell ja tenia passió pel cinema de molt jove, a Televisió del Berguedà tenim pel·lícules filmades per ell des de l'any 1957, però abans ja havia filmat coses casolanes", ha afegit Medina. Per editar aquests films de més gran format, que anaven més enllà de la sola filmació d'un moment històric o activitat, Simonet va envoltar-se "de gent molt bona com mossèn Armengou, el pintor, dibuixant, poeta i escriptor Josep Maria De Martín o Ramon Sala pare, que era un crack en el tema de la veu". També va tenir una molt bona relació amb un altre pioner com el fotògraf Josep Deseuras. 

En una entrevista a 1món.cat de La Xarxa de Televisions Locals, Benet Boixader va explicar mesos enrere que la seva principal motivació per gravar tot allò que podia era guardar-ne el record al llarg del temps. 
 

Simonet amb una de les seves primeres càmeres. Foto: Televisió del Berguedà/Cedida


"De fotògrafs n'hi havia molts, però de gent que filmés no, amb l'agreujant que ell ho feia sempre en color", ha recordat Manel Medina. Per exemple, "la visita del Franco a Berga està gravada pel NODO en blanc i negre però ell la tenia en color". Benet Boixader gravava en 8 mil·límetres, 16 mil·límetres i Super 8, "pràcticament tot ho té en color, comprava el material a fora, a Andorra o França i ho havia de portar a revelar a Suïssa, al cap d'uns mesos li enviaven i ell ho muntava, tota una feina de por per recopilar la vida berguedana", ha apuntat Medina. 

A Televisió del Berguedà va començar col·laborar amb el programa "Fent Memòria" i va continuar-hi participant-hi fins al final. "El seu arxiu és molt extens, a més de gravar, com era un referent, sempre tenia pel·lícules d'algú altre, perquè era l'únic que les podia projectar, ja que calia tenir-ne la maquinària", ha recordat Medina. "Seria bo que algú mirés de salvaguardar-ho perquè ens ha deixat amb un extens arxiu que quedarà per a tots", ha finalitzat Medina. 
 

Benet Boixader en una entrevista a La Xarxa mesos enrere. Foto: Televisió del Berguedà/Cedida

Arxivat a