Medi Ambient

Berga estalvia uns 60.000 euros l'últim any gràcies al projecte de substitució de l'enllumenat

L'equip de govern estima que l'any 2028, quan s'acabi de pagar el crèdit de l'IDAE, l'estalvi serà de fins a 200.000 euros

, Berga | 30/11/2018 a les 12:57h
Arxivat a: Territori i medi ambient, medi ambient, Ajuntament de Berga, estalvi, deute, enllumenat
Els regidors Francesc Ribera i Oriol Camps fent balanç dels resultats econòmics del canvi d'enllumenat.
Els regidors Francesc Ribera i Oriol Camps fent balanç dels resultats econòmics del canvi d'enllumenat. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha donat a conèixer aquest divendres els resultats econòmics d'estalvi energètic i d'eficiència obtinguts gràcies al projecte de substitució de l'enllumenat públic de l'any 2016 i la col·locació de leds de baix consum. El regidor d'Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps, ha explicat que l'estalvi anual en la despesa en concepte d'electricitat de 2018 respecte a períodes passats ha estat d'uns 60.000 euros. No obstant això, aquest estalvi inclou també el fet que l'ajuntament ha començat a amortitzar enguany, després del període de carència, el crèdit a interès zero de 1.682.434,13 euros de l'Institut estatal per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) gràcies al qual es va tirar endavant el canvi de les lluminàries. Un cop pagat el crèdit, que és a 10 anys, l'estimació del consistori és que l'estalvi serà de 200.000 euros anuals.

Oriol Camps ha corroborat que el nou enllumenat comporta un augment de l'eficiència energètica, la reducció de la contaminació lumínica i la disminució del cost del consum elèctric sense rebaixar el servei de l'enllumenat. "L'única forma de tenir la comprovació real final d'aquest estalvi era agafar les factures emeses a partir del canvi d'enllumenat i valorar-les, però els períodes de facturació de les despeses elèctriques no són homogènies i necessites un període de temps llarg per tenir-ne referència, per això l'estudi ha arribat amb demora", ha manifestat Camps, abans d'avalar que el canvi que es va dur a terme en l'enllumenat fa dos anys ha estat "un èxit" i ha complert amb les expectatives d'estalvi financer i guany mediambiental.

Les dades que ha presentat avui Oriol Camps, acompanyat del regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, indiquen que el consum total en concepte d'enllumenat públic el 2018 ha estat d'uns 180.000 euros, mentre que el 2014 aquesta xifra se situava per sobre dels 350.000 euros. El 2017 la despesa va ser d'uns 240.000 euros. Del total de diners desemborsats en electricitat el 2018, una part petita dels diners respon a l'amortització del crèdit de l'IDAE, que ha deixat de tenir carència el mes de juny. La projecció per a 2019 és ja que el 56% dels diners que es pagaran es correspondran a l'amortització del crèdit, i el 44% a les factures, una xifra que serà estable fins que es pagui del tot els diners d'aquest crèdit. 
 

Gràfica de despesa de l'enllumenat presentada per l'Ajuntament de Berga. Foto: Ajuntament de Berga


Segons la gràfica presentada aquest divendres, l'any 2015 la reducció de consum va baixar per primera vegada pel canvi de les lluminàries del polígon de la Valldan fins als voltants de 300.000 euros, una obra que va fer-se amb una subvenció del 100%. Va ser l'any 2016 quan va aparèixer la possibilitat d'obtenir un crèdit a interès zero de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia estatal (IDAE) de 1.682.434,13 pel canvi d'enllumenat, amb la qual cosa es va apostar pel projecte i es va acabar tirant endavant. 

Oriol Camps ha admès que el canvi de l'enllumenat va comportar d'entrada "diferents incidències en manteniment" perquè "va fer aflorar defectes en la instal·lació que quedaven amagats i que venien de molts anys enrere". Segons el regidor de Serveis Públics, "amb el canvi s'havia de tenir legalitzats els 50 quadres d'enllumenat de Berga, cosa que no era ni de tros la realitat". Oriol Camps ha afegit que "aquests quadres podien tenir deficiències però això no feia saltar la llum, a hores d'ara s'està acabant les legalitzacions i encara hi ha un petit marge d'error, perquè han baixat les potències contractades de tots els comptadors, amb la qual cosa encara hi ha una potencialitat d'estalvi que se'n pot anar un 2% o un 3% per sota de l'actual". 

Rebaixa inèdita del consum d'energia 

Oriol Camps també ha destacat que la disminució del consum elèctric es tradueix també en una rebaixa de les emissions de CO2. El regidor Francesc Ribera ha incidit que només hi ha "una petita part negativa" en aquest estalvi econòmic i mediambiental. "El crèdit de l'IDAE l'hem d'incorporar a la liquidació, el que dissimula el descens del deute que hi ha a la ciutat, que continua amb la tendència de caure en picat, però es tractava d'una operació molt bona i que valia molt la pena, amb uns resultats que s'han demostrat efectius", ha destacat. Aquest crèdit de condicions avantatjoses és a un període de 10 anys i es preveu que s'acabi de pagar a meitat del 2028, quan l'estalvi econòmic del consum d'electricitat s'estabilitzarà en un total inèdit de 140.000 euros anuals. 

COMENTARIS

Berga a les fosques
Anònim, 30/11/2018 a les 16:15
+37
-73
Si que fan estalvi, a costa de tenir carrers a les fosques, exemples, carrer del Roser, passeig de la Pau.
Al passeig Estaselles, han eliminat molts punts de llum, quedant una bona part a les fosques, no veus ni el que tens al davant.
Gràcies
Anònim, 30/11/2018 a les 19:37
+85
-38
La feina ben feta també s'ha de reconèixer. Espero que aquesta notícia sigui rebuda positivament per a tothom. Continueu així i a veure si els que només critiquen per criticar i per fer mal ara surten per valorar-ho.
Llum als que estan a les fosques
En honor a la veritat, 01/12/2018 a les 00:27
+71
-29
L'Ajuntament no estalvia per vici o per voluntat de no mantenir la ciutat, ho fa perquè és la única manera de desenvolupar totes les seves funcions sense deixar centenars de milers d'euros en factures penjades als proveidors, com passava en el ajuntament anterior.
Quan acabin de pagar els 18.000.000 de forat que van deixar els d'abans, podrem començar a exigir coses als d'ara.
Arriben desfondats. Sense alè i sense ganes de continuar
Anònim, 01/12/2018 a les 08:47
+27
-66
S'ha de reconeixer la feina feta pels de la cup els dos primers anys, però entre renúncies, canvis, i decapitació final de l'alcaldessa, arriben desfondats, sense alè i sense cap entusiasme per continuar. Ara se'ls nota que van obligats a la feina, sense idees, ni ambició. es hora de plegar, perquè no donen per a més.
Sr. Desfondat
En honor a la veritat, 01/12/2018 a les 12:18
+61
-29
El relat apocalíptic que fa vostè no es correspon amb la realitat.
L'alcaldessa i els regidors/es continuen treballant de ferm en cent fronts diferents. I ho fan havent de salvar els obstacles de la ciutat deixada i arruinada que van entomar.
I continuen amb la voluntat de culminar la feina de rescat de la ciutat, que dificilment es podrà completar aquesta legislatura.
desfondats
Anònima, 01/12/2018 a les 12:40
+45
-28
Més voldries!
Excuses de política antiga
Anònim, 01/12/2018 a les 20:28
+26
-52
Sres. Cupaires em sembla molt trist veure que justifiquen la seva inoperància i falta de projectes en l'herència rebuda. Tal qual feien els partits de la vella política. Potser no són tan diferents finalment.
Desfondats
Anònim, 01/12/2018 a les 22:42
+49
-16
Si se'ls veu cansats deu ser que corren, oi? Fins aquesta legislatura poc despentinats es veien. I no perquè fossin més sinó perquè molts no feien res. Bé, una cosa sí que feien: deute.
Visor Nocturno
Grifone, 03/12/2018 a les 10:46
+10
-9
Pues me coprao un visor nosturno y voy por berga de noche. Paseo por el carre del roser y no tengo miedo. Gracia a mis gafas veo a las ratas comer del cubo de resiclage y a los perros y jabalies comer en la calle y les ago fotos para la rede sosiale. Y no os metais con la Venti que es la heroe del pueblo traidores.
Ronda Moreta
Anònim, 03/12/2018 a les 17:15
+12
-7
Passeu per la Ronda Moreta i estareu molt de sort si no xafeu alguna cagarada de gos; de fosc que és.
Llum als carrers
En honor a la veritat, 03/12/2018 a les 20:45
+10
-10
Amb tot el respecte, em sembla que se'n fa un gra massa.
La llum al carrer és per veure-s'hi a l'hora de transitar i la llum que es genera als carrers de Berga amb leds és suficient, està dins dels standards lumínics actuals de les ciutats que renoven l'enllumenat.
La reducció del cost està relacionada amb el canvi de bombetes, no amb la intensitat.
caques i foscor?
Anònim, 04/12/2018 a les 07:39
+9
-7
Al de la Ronda Moreta, jo més aviat penso que si algú trepitja una caca de gos és gràcies al prk que ha tret el seu gos a passejar i no ha recollit la seva merda. L'incivisme d'alguns ciutadans fa que els altres haguem de patir les consequències.
Tant és que sigui fosc o no, aquests personatges no tenen miraments ni respecte envers els altres.
Ciutat de la llum
Anònim, 07/12/2018 a les 19:23
+0
-0
BERGA NOVA CIUTAT DE LA LLUM. I de les cagarades de gos.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Ariadna Herrada, primera dona de la llista de Junts per Berga.
Ariadna Herrada, primera dona de la llista de Junts per Berga. | Junts per Berga
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
El 2015 ocupava el número 9 de la candidatura de Convergència i Unió (CiU) encapçalada per Antoni Biarnés
L'alcalde Salvador Juncà ha estat l'encarregat de recollir el diploma que permetrà que el poble prengui part d'un pla de promoció específic de l'Agència Catalana de Turisme
Escola Municipal de Música de Berga (arxiu).
Escola Municipal de Música de Berga (arxiu). | Aida Morales
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
Expressen "profund desacord" i "malestar" amb les declaracions del regidor d'Educació, Eloi Escútia, després que sortís a la llum que 28 dels 29 professors del centre demanen un canvi en l'equip directiu