Berga estalvia uns 60.000 euros l'últim any gràcies al projecte de substitució de l'enllumenat

L'equip de govern estima que l'any 2028, quan s'acabi de pagar el crèdit de l'IDAE, l'estalvi serà de fins a 200.000 euros

30 de novembre del 2018
Actualitzat el 01 de desembre a les 6:58h
Els regidors Francesc Ribera i Oriol Camps fent balanç dels resultats econòmics del canvi d'enllumenat.
Els regidors Francesc Ribera i Oriol Camps fent balanç dels resultats econòmics del canvi d'enllumenat. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha donat a conèixer aquest divendres els resultats econòmics d'estalvi energètic i d'eficiència obtinguts gràcies al projecte de substitució de l'enllumenat públic de l'any 2016 i la col·locació de leds de baix consum. El regidor d'Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps, ha explicat que l'estalvi anual en la despesa en concepte d'electricitat de 2018 respecte a períodes passats ha estat d'uns 60.000 euros. No obstant això, aquest estalvi inclou també el fet que l'ajuntament ha començat a amortitzar enguany, després del període de carència, el crèdit a interès zero de 1.682.434,13 euros de l'Institut estatal per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) gràcies al qual es va tirar endavant el canvi de les lluminàries. Un cop pagat el crèdit, que és a 10 anys, l'estimació del consistori és que l'estalvi serà de 200.000 euros anuals.

Oriol Camps ha corroborat que el nou enllumenat comporta un augment de l'eficiència energètica, la reducció de la contaminació lumínica i la disminució del cost del consum elèctric sense rebaixar el servei de l'enllumenat. "L'única forma de tenir la comprovació real final d'aquest estalvi era agafar les factures emeses a partir del canvi d'enllumenat i valorar-les, però els períodes de facturació de les despeses elèctriques no són homogènies i necessites un període de temps llarg per tenir-ne referència, per això l'estudi ha arribat amb demora", ha manifestat Camps, abans d'avalar que el canvi que es va dur a terme en l'enllumenat fa dos anys ha estat "un èxit" i ha complert amb les expectatives d'estalvi financer i guany mediambiental.

Les dades que ha presentat avui Oriol Camps, acompanyat del regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera, indiquen que el consum total en concepte d'enllumenat públic el 2018 ha estat d'uns 180.000 euros, mentre que el 2014 aquesta xifra se situava per sobre dels 350.000 euros. El 2017 la despesa va ser d'uns 240.000 euros. Del total de diners desemborsats en electricitat el 2018, una part petita dels diners respon a l'amortització del crèdit de l'IDAE, que ha deixat de tenir carència el mes de juny. La projecció per a 2019 és ja que el 56% dels diners que es pagaran es correspondran a l'amortització del crèdit, i el 44% a les factures, una xifra que serà estable fins que es pagui del tot els diners d'aquest crèdit. 
 

Gràfica de despesa de l'enllumenat presentada per l'Ajuntament de Berga. Foto: Ajuntament de Berga


Segons la gràfica presentada aquest divendres, l'any 2015 la reducció de consum va baixar per primera vegada pel canvi de les lluminàries del polígon de la Valldan fins als voltants de 300.000 euros, una obra que va fer-se amb una subvenció del 100%. Va ser l'any 2016 quan va aparèixer la possibilitat d'obtenir un crèdit a interès zero de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia estatal (IDAE) de 1.682.434,13 pel canvi d'enllumenat, amb la qual cosa es va apostar pel projecte i es va acabar tirant endavant. 

Oriol Camps ha admès que el canvi de l'enllumenat va comportar d'entrada "diferents incidències en manteniment" perquè "va fer aflorar defectes en la instal·lació que quedaven amagats i que venien de molts anys enrere". Segons el regidor de Serveis Públics, "amb el canvi s'havia de tenir legalitzats els 50 quadres d'enllumenat de Berga, cosa que no era ni de tros la realitat". Oriol Camps ha afegit que "aquests quadres podien tenir deficiències però això no feia saltar la llum, a hores d'ara s'està acabant les legalitzacions i encara hi ha un petit marge d'error, perquè han baixat les potències contractades de tots els comptadors, amb la qual cosa encara hi ha una potencialitat d'estalvi que se'n pot anar un 2% o un 3% per sota de l'actual". 

Rebaixa inèdita del consum d'energia 

Oriol Camps també ha destacat que la disminució del consum elèctric es tradueix també en una rebaixa de les emissions de CO2. El regidor Francesc Ribera ha incidit que només hi ha "una petita part negativa" en aquest estalvi econòmic i mediambiental. "El crèdit de l'IDAE l'hem d'incorporar a la liquidació, el que dissimula el descens del deute que hi ha a la ciutat, que continua amb la tendència de caure en picat, però es tractava d'una operació molt bona i que valia molt la pena, amb uns resultats que s'han demostrat efectius", ha destacat. Aquest crèdit de condicions avantatjoses és a un període de 10 anys i es preveu que s'acabi de pagar a meitat del 2028, quan l'estalvi econòmic del consum d'electricitat s'estabilitzarà en un total inèdit de 140.000 euros anuals. 
Arxivat a