El PSC del Berguedà denuncia que el Consell Comarcal sigui un simple «ens gestor»

L'òrgan aprova uns pressupostos de 14,1 milions d'euros, i en destina 2,4 a adaptar i legalitzar la depuradora de Berga

Redacció
29 de gener del 2015
Actualitzat a les 11:02h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà
Ple del Consell Comarcal del Berguedà | Aida Morales

Representants de CiU al Consell Comarcal del Berguedà Foto: Aida Morales


És incontestable el poc marge de maniobra que té el Consell Comarcal del Berguedà per gestionar els seus propis recursos. En part, perquè bona par d'aquests arriben directament de subvencions per a projectes concrets o s'han de destinar a partides fixes, com ara la de personal. Per això, un dels debats és la capacitat que té de fer política, més enllà de treballar com un organ gestor. 

Això és el que, aquest dimecres al Ple del Consell, ha recriminat el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) del Berguedà al grup de Convergència i Unió (CiU), després que es presentessin uns pressupostos de 14,1 milions d'euros, amb partides molt establertes i, segons els socialistes, trobant a faltar menció a punts com el de les beques menjador, la gestió dels residus o la pobresa energètica. “D'aquests milions, quina quantitat ens permet parlar de política, fer politica?”, ha preguntat el portaveu socialista, Abel García. “O som només un gestor?”, ha repreguntat. 

 
Davant d'això, el president del Consell, Sergi Roca, ha afirmat que sí que hi ha partides per a totes aquestes problemàtiques i que, fins i tot, l'import per a beques menjador ha augmentar de 170.000 el 2014 a 189.000 els 2015. Més enllà d'aquí, li ha recriminat que, durant els 15 dies que tots els partits han pogut accedir als documents dels pressupostos, no hagin volgut fer cap aportació, i ha recordat que el Consell Comarcal té marge, tot i que “s'ha d'atendre els projectes que estan subvencionats”. 

Entre aquests, l'ampliació de la depuradora d'aigües de Berga, que fa pocs mesos va estar al punt de mira de la Comissió Europea pel fet d'incomplir la directiva comunitària d'aigües residuals, al no tenir sistemes adequats de col·lecció i tractament de nutrients. Respecte d'aquest projecte, el Consell Comarcal detinarà 2,4 milions d'euros del seu pressupost provinents de la Diputació de Barcelona, una obra que Roca ha considerat “molt important”, ja que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la tenia en llista d'espera des del 2004.

Malgrat que el PSC ha estat l'únic grup que ha votat en contra dels pressupostos per considerar-los “sense garanties”, sí que ha votat a favor de l'ampliació d'aquest darrer projecte. La unanimitat dels partits també s'ha vist en l'aprovació de l'empresa Pesquina com a adjudicatària de les obres per arreglar el primer tram del camí que dóna accés a la zona industrial de la Pobla de Lillet; i a l'adjudicació provisional a la Unió Temporal d'Empreses formada per Beravi i Elèctrica del Cadí per rehabilitat el recinte i les muralles del castell de Berga.