Gironella redobla l'aposta gastronòmica de la Fira de la Puríssima

Una de les novetats de 2018 serà la FiraTast, un tast de productes agroalimentaris; a l'Església Vella també s'habilitarà un espai de turisme i gastronomia que posarà en valor el blat de moro escairat

29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:07h
Presentació de la Fira de la Puríssima de Gironella.
Presentació de la Fira de la Puríssima de Gironella. | Pilar Màrquez Ambròs
Gironella redobla l'aposta gastronòmica en l'edició d'enguany de la Fira de la Puríssima, el dissabte 8 de desembre. La regidora de Promoció Econòmica de Gironella, Maria Àngels Sallés, ha posat en valor que aquesta és "una mostra nadalenca, d'artesania i tradició" però cada vegada hi té un paper "més destacat" la gastronomia. Una de les novetats de 2018 serà la FiraTast, un tast de productes d'elaboradors de proximitat, a la plaça de la Vila.

"Hem plantejat als productors agroalimentaris i artesans que ens visiten, la possibilitat de quedar-se a la tarda i oferir tastos dels seus productes", ha avançat Sallés. La fira omplirà el centre històric de parades durant tot el matí. A la tarda, els productors agroalimentaris s'hi quedaran per oferir els tastos. La nova oferta gastronòmica de tarda se suma al 29è Tast del Blat de Moro Escairat, l'acte estrella de la mostra de la Puríssima que es fa a partir de dos quarts de 12 del migdia, a la Placeta.

El xef del restaurant Terra de Berga, Pere Venturós, presideix el tast del blat de moro d'aquest any, un plat recuperat "de l'antiga gastronomia del Berguedà" pel xef Miquel Màrquez, segons ha recordat Sallès. Miquel Màrquez va ser el xef que feia el tast durant molts anys i qui el va batejar com a "Plat de la Pau" als anys noranta. El dia de la fira començarà també amb una aposta culinària: amb un esmorzar a la Plaça de la Vila, amb pa torrat, botifarres, allioli i vi. "Serà un esmorzar contundent que ofereix l'associació de comerciants", ha avançat Maria Àngels Sallés. 

El regidor de Turisme, David Saborido, ha explicat, a més, que enguany s'ha volgut oferir a l'Església Vella una fusió entre gastronomia i turisme amb productors i una projecció de vídeos i fotografies turístiques de Gironella i el Berguedà. A les 12, hi haurà la presentació d'un projecte que s'ha iniciat recentment a la comarca, lligat al blat de moro escairat, l'Escairador. "Creiem que és molt important aprofitar la tradició d'aquesta fira, habilitarem aquest espai que serà el Rebost de la fira, amb la presència de productors berguedans, hi seran Jordi Claramunt i Maria Costa, que fa molt poc que han començat el projecte i explicaran l'experiència de l'Escairador", ha afegit Saborido.

L'Escairador és un projecte que ha convertit una petita finca agrícola, inicialment sense activitat econòmica, en un espai autosostenible per dur-hi a terme una nova activitat agroalimentària, basada en el processat de cereals. A més, productors del territori demostraran al Rebost, l'Església Vella, "com és possible aplicar aquest ingredient en receptes molt més modernes", ha defensat.
 

Blat de Moro abans i després d'escairar-se. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Així mateix, el sopar del blat de moro escairat, que va implantar-se fa cinc anys, torna a Gironella aquest any, dimecres 5 de desembre. Enguany a càrrec del xef Xevi Poll, del Taller de Càtering. L'acte estarà amenitzat pel duet Ivette & Oriol, dimecres vinent a dos quarts de 10 del vespre. "És un sopar de degustació on l'ingredient sí que és el blat de moro, però s'elaborar de manera diferent", ha recordat Sallés.

Una fira plena d'activitats

La 31a Trobada de Gegants i Grallers de Gironella, una altra de les activitats tradicionals de la fira, omplirà el centre de la vila amb una quinzena de colles. Hi assistiran les colles geganteres i dels grallers de Gironella, la Mulassa de Barcelona, Ullastrell, Poble Nou de Manresa, Navàs, Prats de Lluçanès, Callús, Artés, Cardona, Montmajor, Calders, Taradell, Espinalbet i Puig-reig, a partir de les 11 del matí. "En acabar faran la ballada i la plantada dels gegants a la plaça de l'Estació, a tres quarts d'1 del migdia", ha dit Sallés. 
 

Núria Masforroll, Maria Àngels Sallés i David Saborido amb els cartells de la Fira de la Puríssima 2018. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Fira de la Puríssima també tindrà diversos actes nadalencs, com la cantada de nadales a  càrrec de la Coral Infantil Les Veus de Gironella, a la 1 del migdia a l'església Vella, i la festa de l'encesa de llums de Nadal amb Fluor Xou, a les 6 de la tarda. Durant el transcurs de la mostra, també se celebrarà el quart concurs de fotografies d'Instagram amb el hashtag #PuríssimaGironella2018. Del 6 al 8 de desembre els bars i restaurants de Gironella ofereixen també "De Puríssima Tapa", amb tapes especials amb motiu de la mostra. 

Campanya nadalenca dels comerciants

Els establiments de l'associació de comerciants comencen la promoció de Nadal per la Fira de la Puríssima. La presidenta de l'entitat, Núria Masforroll, ha explicat que als comerços es repartiran vals de compra i s'ha creat un àlbum de cromos amb fotografies dels racons de Gironella, de manera que aquells que el completin entraran en un sorteig.
Arxivat a