El Consell estrena nou cartipàs i un renovat òrgan de Presidència que es reunirà cada setmana

Jordi Selga del PDeCAT i Dolors Tous d'ERC ocupen els escons que havien quedat buits al plenari

28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 23:08h
Aplaudiments dels consellers comarcals en el moment en què Jordi Selga (PDECat) ha assumit l'escó.
Aplaudiments dels consellers comarcals en el moment en què Jordi Selga (PDECat) ha assumit l'escó. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple del Consell Comarcal del Berguedà del mes de novembre ha presentat la reestructuració del cartipàs després del canvi de presidència. A més, el casserrenc Jordi Selga ha pres possessió de l'escó que havia quedat buit amb la marxa de l'expresident David Font. Selga, que és president comarcal al Berguedà del PDECat, ha promès el càrrec per imperatiu legal. El flamant nou conseller ha assegurat que farà el possible "per estar a l'alçada de les circumstàncies i treballar per la comarca". També ha estrenat escó Dolors Tous (ERC), a l'oposició, en substitució d'Ermínia Altarriba. 

El relleu a la presidència de Font va ocupar-lo a l'octubre Josep Lara, que fins llavors havia estat conseller comarcal d'Afers Socials. De manera que restava per omplir una cadira al govern i calia reassignar algunes de les àrees de l'executiu.

Les noves àrees de responsabilitat al consell comarcal, amb el president Josep Lara al capdavant, han quedat aprovades de forma que Anna Maria Serra assumeix l'àrea d'Afers Socials, manté Cultura, i a més també serà patrona a l'Hospital Sant Bernabé; el vicepresident primer Francesc Xavier Francàs continua dirigint Medi Ambient i Territori; el vicepresident segon, Abel Garcia, s'encarrega de les àrees d'Esports, Comunicació, Transport i Turisme Actiu; el vicepresident tercer Llorenç Altozano, de Joventut, Educació i Salut; el vicepresident quart, Vicenç Linares, d'Hisenda i Turisme; Pere Farré de la Brigada, Protecció Civil i Manteniment de Camins; Montserrat Badia, de Recursos Humans i Serveis d'Assistència Local; Adrià Solé, de Suport a Municipis amb Menys de 500 Habitants, Món Rural i Recursos Cinegètics; i Antoni Clement de Consum i Desenvolupament Rural.

El recent estrenat Jordi Selga s'encarregarà de l'àrea d'Habitatge. El govern del Consell està format per 7 consellers del PDECat, 2 demòcrates i 2 del PSC. A l'oposició, hi ha 6 consellers d'ERC i 2 de la CUP. 
 
El president Josep Lara també ha anunciat aquest vespre que es modifica la composició i la periodicitat de les reunions del Consell de Presidència, per tal de facilitar un millor intercanvi d'informació entre els membres del govern. En aquesta nova versió, el Consell de Presidència passa a estar format pel president i els quatre vicepresidents i es reunirà cada setmana, mentre que fins ara de l'òrgan en formaven part tots els membres de l'equip de govern, que es trobaven amb periodicitat quinzenal. Al nou Consell de Presidència només se li podran delegar les funcions del president. L'executiu comarcal, de fet, continuarà reunint-se cada quinze dies però ara hi haurà qüestions que podran tractar-se amb periodicitat setmanal pel president i els vicepresidents. 

"Hi ha una gran amplitud de temes i d'aquesta manera, entre tots plegats, intentarem tenir la informació més al dia", ha assegurat Lara. 

La consellera comarcal de la CUP, Mònica Garcia, a l'oposició, ha demanat, en aquest punt, si el fet de doblar l'òrgan existent fins ara, suposava un major cost. En aquest sentit, Josep Lara ha admès que hi haurà un augment de les despeses vinculades a la compensació econòmica per assistència a les reunions setmanals dels vicepresidents, no en el cas del president que té un sou. "Tenim molta feina per endavant, tenim dos o tres FEDER i projectes d'envergadura, de manera que si ens encantem i ho fem cada quinze dies, pot ser que les tasques se'ns acumulin", ha defensat Josep Lara. "Ens reunirem cada setmana amb els vicepresidents per elaborar les grans línies de treball, que després podrem treballar amb la resta de consellers", ha dit el president. El punt s'ha aprovat amb el vot favorable del govern i l'abstenció d'ERC i de la CUP. 

Un plenari de 19 membres

A l'oposició Dolors Tous també ha ocupat aquest dimecres el seu escó com a consellera comarcal del grup d'ERC després de l'adeu d'Ermínia Altarriba, que setmanes enrere va deixar també el seu lloc com a regidora a l'Ajuntament de Berga. D'aquesta manera el ple del Consell Comarcal del Berguedà ha recuperat els seus 19 membres. 
 

Dolors Tous en el moment d'assumir l'escó de consellera comarcal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs