La deixalleria mòbil no aplica els nous horaris, malgrat constar al calendari del porta a porta

El contracte de concessió de les deixalleries al Berguedà finalitzava el juny del 2017, de manera que s'està estudiant la convocatòria d'un concurs i les condicions del servei

28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:11h
Deixalleria mòbil.
Deixalleria mòbil. | Arxiu
Els nous horaris de la deixalleria mòbil no s'aplicaran al Berguedà fins al 2019 malgrat que els calendaris impresos del nou sistema porta a porta indiquessin que aquest servei ja estava en funcionament. Berga, que fins ara no tenia el servei, encara no en diposa, malgrat que sí que hi ha deixalleria fixa al polígon de la Valldan. El conseller comarcal de Medi Ambient, Francesc Xavier Francàs, ha explicat a NacióBerguedà que, en aquests moments, s'està estudiant com es fa la nova gestió, "si surt a concurs o no i, per exemple, si en comptes de amb un vehicle, es fa el servei amb dos".

De moment, i de manera provisional, el Consell Comarcal del Berguedà seguirà oferint, als municipis que ja en tenien, el servei de deixalleria mòbil amb calendari, horaris i ubicacions antigues. Tan aviat com "les condicions del nou servei" siguin establertes, s’avisarà formalment i se’n farà la difusió corresponent, ha assegurat Francàs. 

Berga o Puig-reig, amb deixalleria fixa, són algunes de les poblacions que han de passar a tenir també deixalleria mòbil amb el nou sistema. Els municipis que ja tenen implantat el servei de deixalleria mòbil, i que continuen amb l'horari que hi havia fins ara, són Avià, Bagà, Borredà, Castellar de n'Hug, Castellar del Riu, Cercs, Gósol, Guardiola de Berguedà, Montclar, Montmajor, l'Espunyola, La Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet i Sagàs, Saldes, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès, Vallcebre, Vilada, Viver i Serrateix, Capolat, Casserres i Gironella. Els horaris poden consultar-se aquí

La concessió de les tres deixalleries fixes de la comarca va finalitzar el juny del 2017, moment en el qual va passar a trobar-se en situació de prórroga. "En aquests moments l'empresa està en contracte forçós perquè aquest ja va véncer", ha detallat Francàs. "En la concessió, que té adjudicada Tractaments Ecològics, hi entrava tot el tema de la deixalleria fixa i mòbil, anava tot conjuntament, de manera que estem mirant a veure com fem la nova gestió i si ha de sortir a concurs", ha comentat Francesc Xavier Francàs. 
 
La previsió inicial és que els horaris actuals de deixalleria mòbil als pobles que en disposen continuïn almenys fins el 31 de desembre, malgrat que un concurs ho dilataria en el temps pels terminis legals que ha de complir. El consell comarcal va enviar carta dijous passat informant-ne als ajuntaments de la comarca.

La deixalleria mòbil és un vehicle itinerant on es poden portar els residus especials o perillosos que no es poden dipositar amb les cinc fracciones ordinàries, com per exemple, olis, bombetes i fluorescents, pintures i vernissos, petits electrodomèstics, roba i calçat, piles o medicaments. A Berga, la previsió del regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, és que la deixalleria mòbil se situïi sempre en un punt concret del qual s'informarà, però a mitjà termini podria estudiar-se que passi per diversos carrers.