La Fira Faia presentarà un conte sobre la festa del solstici d'hivern de Sant Julià i Bagà

La nova publicació de l'editorial Mediterrània està il·lustrada pel ninotaire berguedà Kap amb text de Xavier Pedrals | La mostra aplegarà una vintena d'artesans i homenatjarà els 120 col·laboradors de l'escultura de la Fia-Faia amb la col·locació d'una placa

27 de novembre del 2018
Actualitzat el 03 de desembre a les 19:30h
L'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, amb el cartell de la fira, davant l'escultura de la Fia-faia.
L'alcalde de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, amb el cartell de la fira, davant l'escultura de la Fia-faia. | Pilar Màrquez Ambròs
Sant Julià de Cerdanyola continua donant embranzida a la Fira Faia, la fira d'artesania que va néixer l'any 2016 aprofitant el reconeixement de la Fia-Faia com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. La cita d'enguany serà el proper 8 de desembre, de 4 a 8 de la tarda, i acollirà una vintena de parades d'artesans, embotits, formatges i un llarg etcètera de productes, així com representants d'entitats. Una de les activitats destacades serà la presentació del conte de la Fia-Faia i la descoberta de la placa amb els noms dels 120 col·laboradors que van posar el seu granet de sorra a l'escultura de la festa que llueix a Sant Julià des de l'any passat. 

L'alcalde de Sant Julià, Agustí Elias, ha explicat que el poble feia molt temps que volia apostar per una fira d'artesania i fa dos anys van veure'n l'oportunitat perfecte amb el ressò de la festa per excel·lència del solstici d'hivern a l'alt Berguedà, que tradicionalment es fa en aquest municipi i al poble de Bagà. "La fira la vam començar quan feia un any d'aquest reconeixement, volíem fer una fira d'artesania i, en un lloc tan petit, necessitàvem quelcom per poder-la vestir i que pogués durar en el temps", ha recordat Elias.

Per tant, aquest 2018, la mostra no es desvincula tampoc de la celebració: amb el repartiment dels mocadors commemoratius i la descoberta de la placa amb el nom de les persones, entitats i empreses que van col·laborar en l'escultura de la Fia-Faia que va estrenar-se tot just ara fa un any per les mateixes dates. A dos quarts de 6 de la tarda també es farà la presentació del conte de la Fia-Faia a càrrec de l'editorial Mediterrània, amb text de l'historiador Xavier pedrals i il·lustracions del ninotaire berguedà Kap. 

Agustí Elias ha afirmat que "per mantenir l'interès de la fira, cada any s'aposta per una sèrie d'actes, alguns són sempre els mateixos com el taller demostratiu de la construcció de la Fia-Faia", que es farà després de l'entrega de premis del concurs de fotografia de la Fia-Faia de les 6 de la tarda, una activitat que Sant Julià fa cada dos anys i que alterna amb l'entrega del concurs de cartells de la festa, perquè en comparteix l'organització amb Bagà.

Finalment a dos quarts de 7 de la tarda es presentarà el Ball de les Tres Parts, recuperat per la Berguedana de Folklore Total. "Tenim un cantaire de Sant Julià de Cerdanyola de qui s'han recuperat diverses cançons, i que és l'autor d'aquest ball", ha afegit Elias. Es tracta de Josep Casals Cirera, conegut com a l'Hereu Mill, que va morir entre els anys 1927 i 1928.

Durant els anys 1926 i 1927, Josep Casals va ser entrevistat pel folklorista Joan Tomàs i Parés a la Casa de Caritat de Barcelona, on s’havia retirat. Casals li va poder cantar 218 cançons d’arrel tradicional, que es cantaven a Sant Julià de Cerdanyola i també a la zona del Berguedà. D’aquesta manera, en aquell llavors, es van poder preservar totes aquestes cançons i melodies que si no s’haurien perdut. "Encara hi ha molta feina per fer i recuperar d'aquest cerdanyolenc", ha recordat l'actual alcalde, que ha avançat que aquesta és una tasca en què es proposen treballar en el futur. 

Encesa d'una Fia-Faia

A més, com s'ha vingut fent en les anteriors edicions de la fira, s'encendrà la primera Fia-Faia de l'any abans de la tradicional celebració del 24 de desembre i hi haurà un repic de campanes. Posteriorment, es cantarà la cançó de la Fia-Faia amb la música de la Berguedana de Folklore Total i els alumnes de l'escola de Folk del Pirineu. 

Per acabar, es realitzarà un tast de formatge amb codonyat i vi de missa, a càrrec del grup de gent gran del centre cívic, l'Escola Albiol, i l'Ajuntament de Sant Julià. 

Consulta aquí el programa sencera de la Fira Faia de Sant Julià de Cerdanyola.