Roma no optarà a la reelecció com a alcalde de Borredà

El polític socialista va entrar a l'alcaldia l'any 1991 i durant set mandats ha governat al poble amb majoria absoluta

23 de novembre del 2018
Actualitzat el 25 de febrer del 2019 a les 12:59h
Joan Roma finalitza una llarga trajectòria de quaranta anys implicat en la política local.
Joan Roma finalitza una llarga trajectòria de quaranta anys implicat en la política local. | Cedida
L'alcalde de Borredà, Joan Roma (PSC), no optarà de nou al càrrec en les eleccions de maig de 2019. "No em presentaré amb cap nova llista, ni sóc promotor de cap altra candidatura", ha explicat Roma. Fa 28 anys que Roma és alcalde de Borredà i abans n'havia estat regidor. Joan Roma, que va accedir al càrrec al juny de 1991, ha anunciat aquest divendres que deixarà l'alcaldia quan acabi el mandat. "Espero i desitjo que hi hagi dues o tres candidatures, perquè la gent pugui escollir i decidir quina és la millor opció per prendre el relleu", ha afirmat Roma, que encara no té un successor al partit socialista. 
 
Joan Roma, nascut l'any 1950, ha expressat que li agradaria veure "en el nou equip de govern i en el proper consistori un ànim de continuïtat en la millora de les infraestructures, equipaments i serveis", però ha insistit que pertoca a aquestes noves persones "marcar el nou camí que volen seguir". "En qualsevol cas, estarem disponibles, en tot el que els puguem informar i documentar", ha assenyalat. L'actual alcalde de Borredà ha informat ja als seus regidors de govern que no optarà a la reelecció i aquest dissabte té previst traslladar a la ciutadania un repàs de la feina feta a través del butlletí municipal que Compromís per Borredà - PSC edita periòdicament. 
 
Joan Roma va entrar de regidor a l'Ajuntament de Borredà l'abril de 1979, amb les primeres eleccions municipals de la democràcia. En la primera etapa, el polític socialista va estar dotze anys de regidor de govern gràcies a un pacte amb CiU. En aquest període, va formar part dels governs locals dels alcaldes Antoni Andreu i Josep Nadeu. Més tard, ha aconseguit ser alcalde durant set mandats consecutius amb majoria absoluta. "En total, quaranta anys de vida municipal, de servei al poble on vaig néixer i on he viscut, bona part de la meva existència", ha valorat. Joan Roma va ser Diputat al Parlament de Catalunya (1988-1995 i 1997-2006). Durant la seva trajectòria política, també ha ocupat la vicepresidència del Consell de Muntanya del Berguedà (1984-1987), ha estat membre del Consell Comarcal del Berguedà i primer secretari del PSC al Bages i el Berguedà. 

Balanç de quaranta anys a l'executiu local
 
"El resultat dels darrers quaranta anys, és espectacular en la majoria de pobles i ciutats, i com és lògic, també al poble que he tingut l’orgull de presidir", ha celebrat Joan Roma. Roma ha recordat que el 1979 va entrar al consistori com a membre del govern "d'un municipi que tenia poc més de 300.000 euros de patrimoni municipal, i el deixem amb un patrimoni proper als 9 milions d’euros". En aquest sentit, ha destacat que hi ha uns comptes sanejats i un poble "ben equipat i ben dotat d’infraestructures i serveis" que "s'enfronta a una nova etapa, immers en la problemàtica de la pèrdua d’habitants", com ho fan altres "sis-cents pobles de Catalunya i més de dos mil a tot Espanya". 
 
Roma ha fet també referència al seu pas pels tribunals per la venda de la Fàbrica de Baix el 2001. "Hi ha hagut bona sintonia , la major part del temps, excepció feta, d'un parell de mandats, en els quals, algun dels membres de l'oposició, va creure que podia guanyar en els tribunals el que havia perdut a les urnes", ha exposat. Joan Roma ha recordat que l'Audiència de Barcelona va absoldre'l el 2015 de l'acusació de prevaricació i falsedat documental, en considerar que no hi havia hagut irregularitats. Roma ha defensat "la transparència i honestedat" que "sempre ha presidit l'acció de govern" i ha dit que "així va quedar demostrat en les sentències corresponents". 

Entre els projectes que s'han portat a terme a Borredà en les darreres tres dècades, Joan Roma ha volgut destacar la construcció de les noves escoles, la compra de la zona esportiva, l'electrificació rural que va portar la llum "a gairebé totes les cases de pagès", la redacció del primer pla d'urbanisme de Borredà, la construcció de les piscines i la pista poliesportiva, la planificació i urbanització de la zona nord amb obertura de cinc nous carrers, el condicionament dels camins rurals del terme municipal, la construcció del CAP mèdic, la municipalització del servei d'aigua amb una renovació i legalització de les instal·lacions i inversions per un total de 3 milions d'euros, així com l'impuls a la instal·lació de noves activitats industrials i turístiques, la construcció de la Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) i la construcció de l'aparcament municipal per a 110 places. 

A més, ha subratllat que s'ha tirat endavant la restauració de Sant Sadurní de Rotgers i del Pont de Sant Joan, a banda de la renovació total de l'enllumenat públic. Segons Roma, han estat "multitud d'accions i actuacions, de més o menys rellevància, que han comportat la gestió de prop de 30 milions d'euros en 40 anys de governs municipals".  

"La motxilla buida"

Roma ha volgut destacar també que marxa "amb la motxilla igual de buida que quan vaig entrar a l'Ajuntament", però "amb els ànims plens i el cor carregat de multitud d'experiències i bons resultats, que han valgut la pena".