El Consell assegura que estudia com combatre la vespa velutina

Les primeres incidències amb aquesta espècie invasora al Berguedà van registrar-se al 2017 i es creu que ja s'ha establert de manera definitiva a la comarca

23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:51h
Niu de vespa velutina.
Niu de vespa velutina. | Antoni Armengol
El Consell Comarcal del Berguedà estudia com combatre la vespa velutina o vespa asiàtica, segons ha assegurat aquest divendres en una nota de premsa. Les primeres incidències amb aquesta espècie invasora, al Berguedà, estan registrades el 2017; i aquesta setmana s'ha alertat de la seva presència a l'alt Berguedà, concretament a Borredà. L'ens es manté en contacte amb altres administracions com la Generalitat per tal de fer un seguiment de la problemàtica i plantejar actuacions. La voluntat del consell comarcal és d'entrada coordinar-se i col·laborar amb els ajuntaments davant la presència a la comarca d'aquest insecte. En aquest sentit, la primera tasca està sent de prevenció. Segons ha explicat el conseller comarcal de Comunicació, Abel García, l'acció més immediata serà enviar una circular a cada consistori, per tal que s'estigui alerta i s'avisi als Agents Rurals en cas de detectar-se'n nius o exemplars.

El Cos d’Agents Rurals porta a terme a tot el territori un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions de vespa velutina que comprèn l'eliminació dels nius i la captura de les abelles reines amb paranys, en el moment que augmenta la temperatura, quan surten de la hibernació. 

García ha explicat que la coordinació amb els ajuntaments, i la població en general, és important perquè es pot prevenir així que aquesta espècie invasora s'estengui pel territori sense major control, tal com va passar als inicis de la presència de la processionària als boscos.

Al Berguedà, fins ara, s’han identificat nius de vespa asiàtica a diverses zones com Berga, Cal Rosal o Borredà i es creu que ja s’ha establert de manera definitiva a la comarca. Per tant, el Consell demana també a la població que avisi els Agents Rurals o els ajuntaments si s’observen nius o exemplars d’aquests insectes. Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, per la qual cosa s'adverteix que és millor no acostar-s'hi, però no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. La principal diferència respecte de la vespa crabro és que les obreres són de 3 centímetres de llargària i les reines poden arribar als 4,5 centímetres.

Aquesta vespa és originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de 100 quilòmetres a l’any. Va arribar a Catalunya el 2012 i es tracta d’un insecte molt perjudicial per a les abelles autòctones, essencials pel manteniment de l’equilibri medi ambiental.

Segons els apicultors consultats, durant els mesos de tardor és quan hi ha més probabilitat de trobar nius, just abans que comenci la seva hibernació. La caiguda de les fulles dels arbres ho facilita, i malgrat que moltes vespes moren amb el fred, les reines aconsegueixen enterrar-se i multiplicar-se de cara a la primavera. En el consell d'alcaldes de novembre de 2017, els batlles del Berguedà van acordar la implicació econòmica de l'ens en les actuacions que es portessin a terme per erradicar aquesta espècie invasora. La Generalitat ha actualitzat enguany el protocol d'actuació respecte a aquesta espècie invasora i és d'acord amb aquest document que se sol·licita avisar d'immediat els Agents Rurals en cas de detecció. 
 
Què cal fer si localitzes un niu o un exemplar?
 
El ciutadà que localitzi vespes asiàtiques ha de fer arribar la informació d'on es troba i què és, si un niu o un exemplar, al Cos d'Agents Rurals de la comarca, trucant al 112, o enviant un correu electrònic a [email protected], o via Twitter al perfil @agentsruralscat. Si tens una imatge, adjunta-la al correu.