El govern de la CUP aprova «amb demora» un pressupost a l'alça de 24 milions d'euros

Els comptes han tirat endavant amb el vot a favor de la CUP, l'abstenció del PDECat i ICV, i els vots en contra d'ERC i PSC | L'executiu local anuncia que no presentarà cap proposta de comptes pel 2019

22 de novembre del 2018
Actualitzat el 23 de novembre a la 1:28h
Moment de l'aprovació dels pressupostos amb el vot favorable de la CUP i l'abstenció de PDECat i ICV.
Moment de l'aprovació dels pressupostos amb el vot favorable de la CUP i l'abstenció de PDECat i ICV. | Pilar Màrquez Ambròs
L'equip de govern de la CUP de Berga ha aprovat els pressupostos de l'any 2018, uns comptes que sumen una xifra de 24 milions d'euros i que han obtingut llum verda al plenari després d'un acord de mínims entre l'executiu local i el PDECat, que s'ha abstingut en la votació. L'aprovació s'ha pogut fer amb els vots a favor de la CUP, l'abstenció del PDECat i ICV, i el vot negatiu d'ERC i el PSC.  

Els comptes contemplen unes inversions reals de 9,2 milions euros, 3,1 milions dels quals es corresponen a la finalització de les urbanitzacions dels Pedregals i el Torrent de Santa Eulàlia, 2,5 milions a una partida d'inversions condicionades a subvencions i 1 milió de l'ajut de la Diputació que ha de suposar la millora del Polígon de la Valldan. Els comptes augmenten respecte l'any passat, que van ser de 20,5 milions d'euros, i també pel que fa als números que la CUP va presentar al plenari de setembre, amb una suma similar. Aquella sessió extraordinària va suspendre's per poder entrar-hi les esmenes del PDECat, grup amb el qual la CUP ha mantingut converses en les últimes setmanes i amb qui s'ha arribat a un acord mínim per tal de tirar finalment endavant els comptes.

Francesc Ribera ha explicat als periodistes, un cop que s'ha acabat el ple d'aquest dijous, que els pressupostos de 2018 que han obtingut llum verda aquesta nit seran de facto els comptes de 2019. Una qüestió que no s'ha tractat directament al plenari malgrat que, en diverses ocasions, l'oposició ha retret a l'equip de govern el retard en els comptes d'enguany i el fet que no s'hagués començat a treballar ja en els números de l'any que ve. 

El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha admès durant la sessió que els pressupostos s'aprovaven "amb una evident demora" que ha atribuït "al retard derivat de les converses establertes amb el CatSalut" en el procés per conèixer quines eren les previsions del servei de compres d'aquest ens. A més, Ribera ha dit que aquests comptes eren una versió "més contextualitzada i actual" del pressupost que va presentar-se al ple del mes de setembre, que en aquella ocasió eren de 20,5 milions i amb un total d'inversions reals de 5,6 milions.
 

El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El regidor Ribera ha defensat al ple que els pressupostos de 2018 continuen sent un projecte "de continuïtat", "de no generar dèficit" i "seguir reduint el deute". El regidor ha recordat que la CUP aposta també per "acabar d'ordenar el capítol de béns i serveis" i "optimitzar els recursos dels diversos departaments de l'ajuntaments, per tal de fer més coses amb els mateixos diners". Ribera ha recordat que el límit sobre el qual es pot disposar del pressupost és del 3,73%. Ha estat en aquest punt que el regidor d'Hisenda ha anunciat que en les inversions per enguany s'ha inclòs finalment una partida de 2,5 milions d'euros, que respon a la voluntat de poder tirar endavant projectes que es mantenen condicionats a la rebuda de subvencions, una quantitat que justament equival als diners que tindria el consistori si no hagués d'afrontar anualment els crèdits que es deuen.

Segons Francesc Ribera, els comptes presenten "un lleuger augment" respecte l'any passat, que va ser de 20,5 milions d'euros, perquè s'inclou aquesta partida i més d'1 milió d'euros de la subvenció de la Diputació de Barcelona per a millores al polígon de la Valldan. 

El portaveu del PDECat, principal grup de l'oposició, Ramon Minoves, ha recordat que s'ha anat "amb un any de retard" en l'aprovació i l'execució del pressupost. "Aquest és un pressupost que avui tirarà endavant, però no és el nostre pressupost", ha recordat Minoves, abans d'anunciar que el grup polític s'abstindria per facilitar que els comptes poguessin veure la llum abans d'acabar l'any. "Hem pactat uns mínims d'emergència i manteniment, malgrat no estar d'acord amb una visió política que descura l'estructura municipal", ha expressat Minoves. 

Acord de mínims amb el PDECat

"La manera d'entendre la dinamització de la ciutat i l'organització que es fa de l'estructura de l'ajuntament, com per exemple, de la plantilla de la Policia Local, no és la que entenem que hauria de ser des del punt de vista del PDECat, però no ens podem permetre allargar més la deixadesa que hi ha en l'espai públic, ja que quan més s'allargui aquesta situació, més costós serà endreçar la ciutat", ha afirmat el portaveu del PDECat. "La situació de deixadesa i desgovern està arribant a nivells mai vistos", ha reiterat Ramon Minoves, que veu "manca de voluntat per fer front als problemes de la ciutat".

El PDECat va confirmar fa una setmana que havia arribat a un acord amb l'equip de govern per tal de tirar endavant els comptes de 2018, que s'aproven poc més d'un mes abans d'acabar l'any. Francesc Ribera va titllar llavors de "raonables" les inversions acordades, malgrat que aquest dijous ha tornat a negar que la ciutat pateixi deixadesa. "Sembla que vulgui patentar aquesta paraula per un altre tipus de campanya que no són els pressupostos", ha apuntat Francesc Ribera al ple d'aquesta nit en referència a la intervenció de Ramon Minoves.  

L'acord "de mínims" amb la CUP comporta una major inversió en "l'asfaltatge de carrers". Així mateix, inclou "un pla de cartelleres, la reparació de la Torre de Suècia, la instal·lació de lavabos, la neteja de pintades dels carrers, l'adequació de la pista esportiva de Santa Eulàlia, la instal·lació d'un parc infantil a la Valldan i la redacció del projecte per rehabilitar el terra de la Plaça de Sant Joan", segons han corroborat ambdós partits.
 

L'abstenció del PDeCAT ha possibilitat que la CUP aprovi els pressupostos de 2018. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Ramon Camps (ERC): "Ens podríem estalviar el ple i parlar del 2019"

El portaveu d'ERC, Ramon Camps, ha explicat, en el seu torn de paraula, que aquest pressupost, a un mes per acabar l'any, era "innecessari". Camps ha considerat que "ens podríem estalviar aquest ple i parlar dels pressupostos del 2019". En aquest sentit, Ramon Camps ha destacat que "ja aniríem tard per parlar dels pressupostos del 2019" que si es comencessin a negociar ara, "ens permetrien parlar també del 3% de límit del que es pot disposar, que podria ser una quantitat molt més gran "amb més imaginació". "Ens trobem més avisat davant de la liquidació que d'un pressupost", ha lamentat el portaveu d'Esquerra. 

Ha coincidit en aquest extrem la regidora del PSC, Rosalia Monroy, quan ha anunciat que també votaria en negatiu. "Voldria fer un incís en el tema de les llicències d'obres que, si s'impulsessin, donarien una repercussió molt important a la ciutat i una certa qualitat de gestió econòmica a l'ajuntament", ha defensat Monroy. 


 

Ramon Camps (ERC) en el moment de la intervenció, en dirigir-se a Francesc Ribera. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El regidor d'ICV, Joan Torres, que s'ha abstingut, ha afegit que "tècnicament" els pressupostos són "més que correctes, però "políticament no m'ho semblen tant". "No em deixa de sorprendre que facin un incompliment reiterat del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que diu que el pressupost s'ha d'aprovar abans de l'últim trimestre", ha considerat Torres. 

Torres s'ha qüestionat "si tenen intenció de tenir els pressupostos per 2019" abans de les eleccions, i ha recordat que, un cop aprovat, els comptes han d'exposar-se públicament un mes, de manera que fins el 22 de desembre no estaran aprovats definitivament. "Amb 10 dies faran les seves actuacions i les que han acordat amb el PDECat?", ha etzibat.