Porta a porta

El Berguedà gairebé triplica el percentatge de recollida selectiva gràcies al porta a porta

El president del consell comarcal es compromet a estudiar si cal augmentar la freqüència de retirada de deixalles davant les queixes de comerciants, bars i restaurants

Berga encara ha de decidir on col·loca dues de les quatre àrees d'emergència del porta a porta

, Berga | 22/11/2018 a les 13:24h
Arxivat a: Societat, porta a porta, medi ambient, Consell Comarcal del Berguedà
Roda de premsa sobre el porta a porta amb el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, el president comarcal, Josep Lara, i l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal.
Roda de premsa sobre el porta a porta amb el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, el president comarcal, Josep Lara, i l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal. | Pilar Màrquez Ambròs
Els dotze municipis del Berguedà amb el porta a porta han triplicat el percentatge de recollida de selectiva des que van implantar el sistema. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat aquest dijous en roda de premsa, que el conjunt d'aquests pobles ha passat de reciclar només un 29% dels residus a fer-ho en un percentatge del 70%. L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, i el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, així com la cap del servei d'Spora, Laia Valenzuela, han acompanyat Lara en la compareixença davant dels mitjans. La xifra es preveu que augmenti quan s'hi comptin el vidre i els residus voluminosos de les deixalleries. 

Lara ha valorat molt positivament l'índex de reciclatge que s'ha assolit amb el nou sistema de recollida de residus, tot i la incorporació de Berga, que ha admès que suposava "un repte". Berga és la primera gran ciutat del país que aposta pel porta a porta, segons han recordat els responsables de la implementació. El president del consell comarcal ha assegurat que prenia el compromís d'estudiar si cal augmentar la freqüència de recollida a comerços, bars i restaurants, però ha avisat també que abans cal esperar que el sistema estigui rodat perquè, en part, "és una qüestió de saber-se organitzar cadascú a casa seva", ha dit. Si passat un temps, la petició es manté, el consell comarcal no està tancat a canvis, segons ha afirmat Josep Lara. Els grans productors, especialment restauradors i botigues del món de l'alimentació han reiterat en diverses ocasions que el sistema els ocasiona problemes d'espai i potencials riscos per a l'higiene a cuines i rerebotigues

Laia Valenzuela ha reconegut que temien la implantació a la capital de comarca. "Hi havia la por que introduint el porta a porta a una ciutat de més de 15.000 habitants amb una gran complexitat urbanística, els resultats baixessin al conjunt, però s'han mantingut", ha dit la cap de servei d'Spora. Per Valenzuela, les dades són rellevants, i poden servir de guia a ciutats que es plantegin començar aquest procés "com Barcelona, Lleida o Girona". En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, ha afirmat que fan una valoració positiva de la implantació que ha aconseguit passar de percentatges de prop del 30% a un 70% de recollida selectiva. "S'ha demostrat que una ciutat com Berga és capaç de tirar endavant aquest sistema, s'han d'acabar de resoldre desajustaments, però el període de transició s'ha viscut amb relativa facilitat, ha estat més suau del que anunciaven moltes veus apocalíptiques", ha apuntat Escútia. 

Eloi Escútia també ha posat en valor que els representants municipals i comarcals, de diferents colors polítics, han estat capaços d'apostar junts pel nou sistema. "No és un caprici, sinó que és una necessitat", ha dit Escútia. El regidor ha admès que a Berga hi ha carrers en els quals el servei no s'ha donat en uns determinats dies, perquè "l'empresa encara no té interioritzats els espais". Segons Escútia, "hi ha coses que grinyolen", que han d'acabar-se d'ajustar. També ha fet una valoració positiva, malgrat assumir que cal polir detalls, l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal. "Pot haver-hi casos de gent que hi està en contra o que no ho fa per desconeixement, però en general està anant molt bé, la gent ha mostrat interès", ha comentat Canal. 

Sancions

Segons el regidor de Medi Ambient de Berga, a la ciutat s'han obert un total de 6 expedients per abandonaments de brossa. No obstant això, Eloi Escútia i Josep Lara han valorat que el nombre d'abandonaments s'ha reduït els darrers dies, entre altres, per la campanya d'enganxines informatives als contenidors, en els quals es comunica a la ciutadania que les sancions per abandonar escombraries a la via pública poden anar dels 120 als 60.000 euros. A la resta de la comarca, també s'han obert expedients a Gironella i Puig-reig, entre altres. 

Josep Lara ha subratllat que el consell comarcal no actuarà "com a policia" si no que, en aquests casos, són els ajuntaments els qui han de validar "si sancionen o no". Per la seva banda, Escútia ha asseverat que cal seguir els abandonaments i "penalitzar" aquest tipus d'accions. 
 

Enganxines informatives del porta a porta. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Les xifres

Pel que fa a les xifres, en una comparativa de la recollida dels mateixos onze dies de novembre, el 2018 el percentatge de fracció orgànica ha suposat un 40,4% (153.850 quilograms), mentre que el 2017 aquesta fracció se situava en un percentatge de l'11,3% (53.599 quilograms). Els envasos suposen  ara un 10,5% (40.170 quilograms), quan abans eren el 5,6% de la recollida selectiva (26.389 quilograms); i el paper i cartró han assolit un percentatge del 10,4% (39.750 quilos) mentre que fa un any suposaven un percentatge del 6,2% (29.256 quilos) en la recollida. Així mateix, la resta se situa ja només en el 29,6% (113.020 quilos), tot i que l'any passat suposava el 70,6% (333.474 quilograms).

La xifra total de brossa recollida entre 5 i el 16 de novembre va ser superior l'any passat, amb 472.322 quilograms. En el mateix període, aquest novembre s'han recollit 381.270 quilograms d'escombraries. Si bé Laia Valenzuela ha explicat també que atribueixen aquest fenomen a la gran quantitat de brossa que va treure la gent de casa el cap de setmana abans de la implementació del porta a porta a Berga. 

Spora dona per tancat el procés d'implantació del porta a porta donat que, a hores d'ara, ha repartit un total de 16.958 kits. "S'ha de preveure algun tipus de repesca per municipis amb segons residències com Bagà, Guardiola de Berguedà o la Pobla de Lillet, això ens permetrà incrementar aquesta xifra", ha explicat Laia Valenzuela. A més, s'han repartit també 158 bujols comunitaris de paper i cartró a blocs de pisos. 
 

Polítics i tècnics responsables en la implantació del porta a porta en roda de premsa. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La implementació del porta a porta també ha servit per actualitzar els padrons al sistema. "Hi ha 3.093 noves adreces al sistema", ha ressaltat Valenzuela. 

En l'àmbit dels grans productors, s'han repartit 1.644 d'un total de 1.830 kits de material previstos a botigues, bars, restaurants i mitjanes i grans empreses. Els responsables de la implantació del porta a porta han valorat que a Berga, a diferència del que va passar a l'octubre al baix i l'alt Berguedà, tots els grans productors disposaven del material quan va començar el porta a porta. En les últimes setmanes, s'ha procedit a canviar els volums de contenidors i fer ajustaments en el material dels grans productors que ho han sol·licitat.

COMENTARIS

Casc antic
Anònim, 22/11/2018 a les 14:41
+8
-3
"El president del consell comarcal es compromet a estudiar si cal augmentar la freqüència de retirada de deixalles davant les queixes de comerciants, bars i restaurants", en canvi, no diu res d'estudiar donar servei a tots els carrers del casc antic.
quedar be
Anònim, 23/11/2018 a les 00:09
+3
-3
aquest noi , sempre es compromet a estudiar, segurament perque no sap de lo que va , i es la manera de quedar be, Sap quint servei es dona al barri vell ''?
Apreneune del Bages
Anònim, 23/11/2018 a les 19:26
+4
-2
Aviam si n'apreneu de la comarca veina del Bages señors del Consell Comarcal. 1. Començen amb una prova pilot no com aquí tot a corre cuita i començan la casa per la teulada. 2. Els contenedors tancats amb una illeta nomes serán el de la resta que es podrá fer servir un cop a la setmana i en cas de bloquees cada día i el de la organica que es pot utilizar cada día (que es lo mes normal no señors del Consell Comarcal) i els de envasos,vidre,paper i cartro si podrá accedí sempre. 3. Dimisió Señor president del Consell Comarcal i Señor Fracas ai Francas que me confos......
VIRUS
Anònim, 26/11/2018 a les 10:08
+0
-1
L'hospital HSB fa pena des que ha començat aquesta porqueria.
MENTRE NO ES FACI LA NOVA ILLA DE RESIDUS ES TINDRIA QUE PASSAR CADA DIA!!
No sabeu el que es cou entre aquelles bosses grogues, virus (virus que no son de un grip precisament..) , femta, orins (contaminats també) etc....
Per no dir que pot sortir-ne una nova especie d'aquella fauna que es crea allà....
Si no els hi surt a compte que passi un camió cada dia no es el nostre problema.

Es vist que es mes la pela que el virus.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Una imatge del curt
Una imatge del curt | ACN
La directora de "Suc de Síndria" creu que la distinció pot ajudar a visibilitzar els casos d'abusos sexuals contra les dones
Capçalera de la mobilitizació contra el judici de l'1-O.
Capçalera de la mobilitizació contra el judici de l'1-O. | Adrià Costa
Marcel Mauri reclama mantenir un diàleg sense renúncies i Paluzie crida a implementar també la República: ""Vam fer un referèndum contra tot un Estat i el vam guanyar!"
La performance reivindicativa ha començat alçant la veu per la llibertat d'expressió a la plaça de Sant Joan.
La performance reivindicativa ha començat alçant la veu per la llibertat d'expressió a la plaça de Sant Joan. | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
Un centenar de persones han participat aquest dissabte en una performance artística i reivindicativa organitzada per la plataforma de suport a Montse Venturós