El vot en contra d’Impuls i l’abstenció de CiU evita declarar Felip de Borbó persona non grata a Berga

La CUP fa corresponsable el futur monarca de la situació de Catalunya

Redacció
05 de juny del 2014
Ple Municipal de Berga Foto: Pere Gendrau
 
La moció de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Berga per declarar Felip de Borbó o qualsevol altre Cap de l’Estat espanyol persona non grata a la capital del Berguedà no ha prosperat, ja que els regidors no adscrits -integrants del nou moviment Impuls pel Berguedà- i el Partit Popular català (PPC) s’hi han oposat.
 
La proposta ha estat tombada per cinc vots en contra i tres a favor, mentre l’abstenció dels nou regidors de Convergència i Unió (CiU) ha permès que prosperés el vot negatiu. Segons l’alcalde, Juli Gendrau, la federació no hi ha votat a favor “per coherència”, ja que quan es va votar el mateix respecte de l’encara Rei Joan Carles, CiU també es va abstenir.
 
Pel que fa als regidors no adscrits i exsocialistes, han votat que no –a diferència del sí que van donar el 2012- perquè creuen que “no es pot anar pel món declarant persones non grates” i perquè consideren que l’únic que ha fet aquest debat és embrutar la imatge berguedana.
 
“Amb aquesta moció s’ha aconseguit que a aquest ple hi hagi una càmera d’una televisió nacional (espanyola)”, ha criticat Ramon Camps, i ha afirmat que el millor és la indiferència per no entrar dintre del debat espanyol sobre si república o monarquia.
 
El vot en contra de l’únic regidor del PPC a Berga, Joan Antoni López Noguera, no ha estat sorprenent, tot i que sí que ho ha estat la referència que ha fet sobre les crítiques que va rebre després de la convenció popular a Valladolid quan va dir que estava sotmès a la pressió de radicals independentistes: “Em veu dir que la imatge que projectava podia tenir efectes econòmics (...) doncs l’anterior declaració de persona non grata va donar la volta al món. Aquesta és la visió que es vol donar a Europa?”, ha preguntat.
 
Per la seva banda, la CUP ha defensat el seu posicionament per declarar non grat qualsevol representant de l’Estat espanyol que vingui a Berga fins que la independència de Catalunya o la seva pertinença a l'Estat espanyol no s'hagin pogut votar. En aquest sentit, Oriol Camps ha ironitzat: “No li diem a Felipe que l’esperarem amb un mànec a la cantonada. Li diem que no vingui a Berga perquè no hi haurà xampany i galetes. Que no vingui si no és que porta el cens sota el braç”.
 
A la moció, la CUP demanava que es declarés persona non grata el Cap d’Estat espanyol perquè l’abdicació del Rei Joan Carles en favor del seu fill Felip és una estratègia per “redirigir el debat sobre la independència, vers el debat en clau espanyola”. A més, consideren que el poble català i berguedà ja s’havia pronunciat en favor de poder votar el seu futur i, per tant, això és el que s’havia de fer.

Regidor de la CUP Oriol Camps Foto: Pere Gendrau
 
Tots menys el PP aproven la moció de suport a Jaume Sastre
 
Tots els regidors menys López Noguera han votat a favor de la segona moció presentada per via d’urgència per la CUP, sobre donar suport al vaguista de fam Jaume Sastre, que porta 30 dies sense ingerir aliment per demanar una educació en català.
 
“El debat sobre la llengua a les Balears l’hem tingut bastantes vegades i erre que erre”, ha declarat el regidor del PPC, que ha considerat que aquest tipus de moció “només fa perdre el temps”. López Noguera hi ha votat en contra perquè creu que res s’aconseguirà en aquest ple i perquè, segons ha dit, ell sí que està a favor d’un sistema trilingüe com el que defensa el Tractament Integrat de Llengües (TIL) aprovat pel govern de José Ramón Bauzá.
 
CiU i els regidors no adscrits hi han votat a favor perquè “la llengua és un dels punts importants de la cultura catalana”, ha dit Ramon Camps, i la CUP ha insistit que Sastre només demana que el president Bauzá dialogui amb ell.