Saldes encarregarà un estudi per estabilitzar el talús afectat per una esllavissada

Reobren el camí d'accés a Feners que va quedar tancat tot el dilluns | L'alcalde Moisés Massana explica que demanaran ajuts econòmics perquè el poble no té prou recursos per assumir una actuació definitiva

20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:43h
El ferm del camí va veure's afectat per la caiguda de roques.
El ferm del camí va veure's afectat per la caiguda de roques. | Ajuntament de Saldes
La carretera d'accés al nucli de Feners (Saldes) s'ha reobert al trànsit aquest migdia després que una gran esllavissada l'afectés durant tot el dia d'ahir. Ho ha confirmat a NacióBerguedà l'alcalde de Saldes, Moisès Massana. Massana ha explicat que el camí, que porta a masies de la zona, ja és transitable, però ha recordat que s'ha obert "en precari". Ara caldrà trobar una empresa especialitzada que en faci un estudi complet, un treball tècnic que ha d'indicar-los els passos per sanejar i assegurar el talús de manera que no es repeteixin esllavissades. 

Saldes és un petit poble d'escassos 275 habitants i, encara que el camí on s'ha produït l'esllavissada és de titularitat municipal, el seu pressupost no és suficient per aplicar-hi una solució definitiva. De manera que l'ajuntament s'ha posat en contacte amb la Diputació de Barcelona per veure si aquesta administració ho pot assumir. "També ho demanarem a la Generalitat, si a través d'algun departament i amb alguna contingència, ens poden donar un cop de mà", ha afegit Massana. L'alcalde ha explicat que tenen "un problema important" al talús afectat. "És un talús molt gran", ha recordat Moisès Massana. De moment el batlle desconeix quant podria costar una actuació però creu que no serà barat. "Hi ha poques empreses especialitzades en aquest tema", ha comentat.

El consistori ja buscava una solució pel talús 

Abans de l'esllavissada, l'Ajuntament de Saldes ja estava pendent de l'estat del talús. "Amb totes aquestes pluges vam veure que la cosa estava prècaria, no ens ha donat temps i ara haurem d'actuar-hi sí o sí", ha avançat Massana. 

Aquest matí, el camí s'ha obert al pas i s'ha mirat que no hagués cap roca en la zona on arribava la màquina. "Però les pedres, han baixat de més de 100 metres, molt lluny de l'abast de la maquinària", ha exposat. Les pedres, que van acumular més de 40 tones de runa i rocs, han arribat a trencar el quitrà. El camí afectat porta a Feners i a les masies de Molí de Güell i Camp Blanc, així com a una explotació ramadera. Trencant a la dreta també permet dirigir-se a Moripol i, si es continua la ruta, cap a la Vall d'Ora i Guixers. Es creu que l'esllavissada va produir-se la matinada de dilluns perquè la primera persona que va trobar-se-la va ser una veïna d'una de les masies de la zona que es dirigia a Gósol de bon matí per portar els seus fills a l'escola. El despreniment no va causar, per tant, danys materials ni personals.